Skocz do zawartości
elh

Jaki stop miedzi + jaka pompka?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlugo sie czailem, ale w koncu nie moge:

jaka miedzi jest najlepsza do radiatorow, blokow wodnych etc...

Dotychczas spotykalem sie z opinia, ze im czystsza miedzi tym lepiej.

Jednakze:

1.Czysta miedzi jest miekka

2.Znalazlem w jednym katalogu miedz z lekka domieszka (0.5%) srebra,

a jak wiadomo srebro jest lepszym przewodnikiem ciepla niz miedz.

Wypowiedzcie sie.

A teraz pompka: poszedlem sobie raz do NOMI , patrze i sobie leza AquaSzuty ogrodowe, np 3600l, lub 2000l

i wiekszym cisnieniem. A ogladalem, bo mam teraz takie akwariowe gowno

(AquaEl 600l) i jak dla mnie jest za glosne, to sobie mysle, ze moge kupic takiego aquszuta, raptem okolo 100zl - w porownaniu do cen miedzi lub gotowych WB to i tak nieduzo. Ponadto jesli bedzie za glosna, to moge oddac, ktos mial do czynienia z tymi pompkami?

I jeszcze taka <span style="color:red;">[ciach!]</span>lka, jesli bedzie WB i na grafice i na procq, a wylot tych pompek jest dosc duzy, chbya ok. 1 cala, to chyba bedzie korzystniej rozdzielic strumien i puscic oddzielnymi wezami, niz szeregowo mialoby sie dlawic?

Btw. ostatnio wypolerowalem sobie WB i rdzen Durona, w bloku moge sie przejrzec, a z proca starlem te glupie napisy no i tez lustro - efekty mizerne, nie warto dla 1st C tak ryzykowac, przy okazji starlem chyba anodyzowana warste, naprawde nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno miedź czysta jak i z domieszką srebra jest b dobra. Należy unikać raczej mosiądzu (cynk pogarsza przewodność) i ogólnego zanieczyszczenia miedzi tlenkami itp. (szybciej koroduje)

Lepiej połączyć równolegle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam co innego, ale takze rodem z ogrodka. jest to papka przystosowana do napendu przez wiertarke,ale moja napendza silnik na 12V od wiatraka nagrzewnicy z fiata125p :lol: No i...cicho, sprawnie, i bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...