Skocz do zawartości
Hendel

MINT PREMIUM ATI 8500LE 64M TV+DVI-D ?? co to premium ????

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie mam zamiar sie przeniesc na ta karte, tylko jakos podejrzanie tania. 550zl (z vatem).Troche szczegolow: Typ złącza AGP x4

Pamięci Hynix 4ns

Chłodzenie procesora aktywne - radiator z wentylatorem.

Rodzaj wyjść D-Sub, DVI-D, S-Video.

TV Chip ATI RAGE THEATER

Taktowanie 275/275 MHz

Ma ktos ta karte ??? Wiadomo jak sie podkrreca ?? I jak jest z jakoscia obrazu, stabilnoscia itp. bo z tymi klonami roznie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Jak Radeon'a  to najlepiej z pamięciami 3.6 ns. Te się dużo lepiej kręcą.

No tak i sa duzo dozsze (tzn. 50zl wiecej mnie urabia, i tak ledwo na tego mi starczy) Zreszta sa przypadki ze pomimo iz pamiatki sa 3.6ns, to sie w ogole nie podkrecaja, gdyz napiecie na nich jest zamale....( na twojepc o tym pisali)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie moge ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> RADEONA 9000pro z pamieciami 3.6nc, wiem ze jest on wolniejszy od 8500, ale pewnei lepiej by sie podkrecil i roznica bylaby marginalna wtedy.Tylko czy obsluguje on te same bajery co 8500 (pixel shaders??)Czy moze zwyklego 9000 za 400zl i podkrecac go ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne... LE mialo taktowanie 250/250 a nie 275... moze to ten dopisek Premium, wiec po co w takim razie nazwa LE.

sprawdz zanim kupisz... aha, 3 dni temu za 550 kupilem HIS Excalibur 8500 275/275 bios 7008, Hynix 3,6 - PRONOX Wroclaw... miod karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie moge ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> RADEONA 9000pro z pamieciami 3.6nc, wiem ze jest on wolniejszy od 8500, ale pewnei lepiej by sie podkrecil i roznica bylaby marginalna wtedy.Tylko czy obsluguje on te same bajery co 8500 (pixel shaders??)Czy moze zwyklego 9000 za 400zl i podkrecac go ??

Tak ma te same "bajery".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tu opis kart z cennika ''ACTION'':

MINT PREMIUM ATI 8500LE 64M TV+DVI-D

Kod produktu: VGA MINT100 Gwarancja: 12 miesięcy

cena netto: 409,00 zł (brutto: 498,98 zł)

Grupa: Karty graficzne/

Typ złącza AGP x4

Pamięci Hynix 4ns

Procesor ATI R 200

Chłodzenie procesora aktywne - radiator z wentylatorem.

Rodzaj wyjść D-Sub, DVI-D, S-Video.

Rozdzielczość 2048 x 1536

Zgodność programowa DirectX, OpenGl 1.3.

TV Chip ATI RAGE THEATER

Opis Taktowanie 275/275 MHz.

========================

MINT ATI 9000 PRO 64MB DDR TV+DVI-I

Kod produktu: VGA MINT101 Gwarancja: 12 miesięcy

cena netto: 433,00 zł (brutto: 528,26 zł)

Grupa: Karty graficzne/

Typ złącza AGP x4/x2

Pamięci Hynix 64 MB, 128 bit, 3.6 ns.

Procesor R 250.

Chłodzenie procesora Aktywne.

Rodzaj wyjść D-Sub, DVI-I, S-Video.

Rozdzielczość 2048 x 1536

Zgodność programowa OpenGl 1.3, DirectX.

Opis Taktowanie 275/275 MHz.2x RAMDAC 400MHz (10 bit).

Wybór należy do Ciebie z tą uwagą, że ATI8500 jest szybsza od 9000PRO

nawet przy wolniejszych ciutek pamiątkach 8) 8) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterów to wszystko w przypadku 9000 jak w 8500, a najlepszy według mnie programik do ATI to ''Rage3D Tweak'' nieźle podkręca i ma kupę innych przydatnych ustawień w tym gotowe profile do konkretnych gier i benchmarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno miałem tę kartę w kompie, ale z góry mówię, że nie będziesz z niej zbytnio zadowolony. Ma beznadziejne pamięci przez co podkręcanie nie będzie miało sensu, chyba, że rajcuje cię 5 MHz. Również jakośc obrazu w 2D pozostawia sporo do życzenia. W sumie większośc produktów MiNta pozostawia wiele do życzenia. GF2 MX-400 pochodził mi rok i dosłownie tuż po gwarancji padł. Tu ewidentnie poszły pamięci. Nie była w ogóle podkręcona, a jednak wikitowała. Ja wolałem dodać te praę groszy i zakupić Prolinka GF4 Ti4200. Dzięki temu zyskałem dobrą jakośc obrazu i duży potencjał Oveclockingu. Jesli miałbyś rzucać się na coś z

PixelShader to w sumie chyba GF2 Ti200 powinien Ci wystarczyć. Dobrze się podkręca i w sumie OK. Ale mówię o jakiejś sensownej firmie tj. Leadtek, Creative, Gaiward, Prolink... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłany: 24 Sie, 2002 15:19    Temat postu: MiNt Radeon 8500 Premium - Unikaj tego !    

--------------------------------------------------------------------------------

Niedawno miałem tę kartę w kompie, ale z góry mówię, że nie będziesz z niej zbytnio zadowolony. Ma beznadziejne pamięci przez co podkręcanie nie będzie miało sensu, chyba, że rajcuje cię 5 MHz. Również jakośc obrazu w 2D pozostawia sporo do życzenia. W sumie większośc produktów MiNta pozostawia wiele do życzenia. GF2 MX-400 pochodził mi rok i dosłownie tuż po gwarancji padł. Tu ewidentnie poszły pamięci. Nie była w ogóle podkręcona, a jednak wikitowała. Ja wolałem dodać te praę groszy i zakupić Prolinka GF4 Ti4200. Dzięki temu zyskałem dobrą jakośc obrazu i duży potencjał Oveclockingu. Jesli miałbyś rzucać się na coś z  

PixelShader to w sumie chyba GF2 Ti200 powinien Ci wystarczyć. Dobrze się podkręca i w sumie OK. Ale mówię o jakiejś sensownej firmie tj. Leadtek, Creative, Gaiward, Prolink... .

No widzisz, a tak się składa, że osobiście miałem kartę PROLINKA GF2 TI Ultra i to właśnie ona wykitowała nie wiadomo czemu /bez pedkręcania/ po tygodniu czasu, z firmy dostałem zwrot gotówy i zakupiłem ATI MINTA 7500, który chodzi mi na 295x490 już prawie rok bez dodatkowego chłodzenia i na głowę bije tamtego GF2TI Ultra z PROLINKA tak więc może daj na luz i przyznaj, że wiele zależy od danej karty, tzn. nawet najlepszym firmom zdarza się spartolić robotę, a zestawienie kart ATI w tym ATI MINTA jest w sierpniowym PC FORMAT lub na stronie:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=wojny_kl...5cf158bac8c6078

i z tego co sam wiem i widzę MINT nie wypada najgorzej :twisted: :) :twisted: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność karty MiNt Premium ATi Radeon 8500 (275/550) jest w porządku, ale jeśli nie będzie denerować cię niezbyt dobra jakość 2D to bierz se tego MiNtaja i niema sprawy. Ja miałem i wiem co to za produkt. Po prostu podkrecona fabrycznie do granic możliwości tania karta z jednym z najlepszych układów 3D. Cóż z tego, że to ATi stworzyło Radeona, skoro MiNt nieźle spaprał sprawę. Nie jest to wyjątek. U mojego kumpla obraz wprost faluje ! U mnie działo się to tylko podczas różnych ruchów kursorem, otwierania menu kontekstowego...itp. To chyba nie jest ten świetny Radeon o którym tak glośno. Dajmy spokój ! ATi robiło jedne z najlepszych kart... odkąd nie dali licencji innym firmom. Radeon 8500 różnych firm to bardzo różna jakość i wydajność. I traf tu człowieku w dobry model ! Jedynie Gigabyte i Herkules to firmy, którym bym zaufał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...