Skocz do zawartości
etet

Stare karty Matrox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje karty do 2 komputerow (1 klasy celerona 400 a drugi p3 933) i w zwiazku z tym mam pytanie :

Czy przy zalozeniu, ze te komputery pracuja tylko i wylacznie w trybie 2d (normalna praca w windowsie i duzo filmow) ma sens kupic stare Matroxy G100A z 8 MB na AGP albo moze G200 tez z 8 ????

Najwazniejsza rzecz to dobra jakosc filmow (szybki overlay i takie rozne), najwyzszej jakosci czesc analogowa karty (zero zaklocen) no i ogolnie jakosc 2d. Jestem juz przekonany, ze znajde jakies 2 matroxy tylko sie zastanawiam czy moze byc cos tak starego.

Monitory sa raczej przecietne ale i tak nie chcialbym uzalezniac celowosci tego zakupu od jakosci monitorow...

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dobrą jakość filmów odpowiada procesor - ale na maszynach o których piszesz nie włączysz wszystkich optymalizacji - bo będzie niemiłosiernie ciąć .. Co do jakości obrazu 2D - lepszego niż dają te matroxy w tej klasie cenowej nie uzyskasz (chyba że okazyjnie kupisz g400). Jeżeli nie używasz wyższych rozdzielczości niż 1200x1000 to 8 MB na karcie Ci wystarczy (rzecz jasna tylko do 2D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dobrą jakość filmów odpowiada procesor - ale na maszynach o których piszesz nie włączysz wszystkich optymalizacji - bo będzie niemiłosiernie ciąć

Z tego co mi wiadomo karta graficzna tez moze wplynac na jakosc i szybkosc wyswietlania

Co do jakości obrazu 2D - lepszego niż dają te matroxy w tej klasie cenowej nie uzyskasz

Ale ja chcialbym wiedziec raczej czy te Matroxy sa takie genialne, ze nawet G100 w 2d bedzie lepszy od jakiegos na przyklad geforce gownianego a nie czy matrox g100 bedzie lepszy od s3 trio bo to akurat wiem...

Jeżeli nie używasz wyższych rozdzielczości niż 1200x1000 to 8 MB na karcie Ci wystarczy

no nie uzywam raczej nawet 1024x768 bo wole pracowac w 800x600 ale gdyby te karty dawaly naprawde dobry obraz to bym sie przeniosl na wyzsza rozdzielczosc... ale na pewno nie wiecej niz 1024x768

rzecz jasna tylko do 2D

no napisalem, ze chce tylko 2d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi