Skocz do zawartości
Nicky

Grawitacyjny obieg wody

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jest jedno ale co do zacytowanej przezemnie wypowiedzi. Jezeli podatek VAT wynosi 0% to sprzedajacy nie ma mozliwosci wpisania czego kolwiek w koszty. Jednak inne podatki czyli chyba PIT musi zaplacic. Dlatego tak glosno bylo o tym co zrobil nasz poje*** parlament wprowadzajac podatek 0% na net'a.

znaczy sie kompletnie sie mylisz - po pierwsze primo stawka VAT 0% oznacza ze klient VATu nie płaci a ty sobie możesz go odebrac (jak masz koszty VATowskie) a po drugie primo net ma być zwolniony z VAT-u i to wlasnie oznacza że sprzedawca VATu nie dostanie a odliczyc kosztowego nie bedzie mogl... ale tylko w czesci dla odbiorców zwolnionych - a firmom i tak to zwisa bo VAT jest de facto ZAWSZE płacony przez konsumenta

---

/edit

no tak przeczytalem to co napisalem i juz kapuję czemu ludzie nie kapują :D

/edit2 wracajac do tematu obiegu grawitacyjnego- system zadzialałby w miarę wydajnie ale chłodnica oczywiscie musialaby byc u góry no i dobrze chłodzona.... a to oznacza hałas (chyba zeby ją do lodówki :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie myślałem długo (aż sie spociłem :wink:) i wymyśliłem.

Mam chłodnice z klimatyzacji, 5,5 metra miedzianej rurki i aluminiowe finy (powierzchnia 0,88m2) dam chłodnice wyżej od bloku, połacze górny króciec bloku z górą chłodnicy, a dolny z dołem i całość napełnie freonem (spręzone powietrze to freon R ileś tam, który wrze w temperturze pokojowej) tak aby napełnić blok do górnego króćca. Oczywiście całą procedure napełniania już opracowałem, jak sie uda to opisze szczegóły. I teraz freonik będzie sobie wrzeć w bloczku, gaz poleci do góry do chłodnicy gdzie sie skropli i spłynie spowrotem do bloku. Poprostu heat pipe tyle że niemal 7metrowy. W teori powinno działać, w praktyce... no cóż dowiemy sie w przyszłym tygodniu. A właśnie dodam że planuje kupić Orbitala, że wzglegu na cene i małe opory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co nicky wymyślił i opisał w ostatnim poście ma sens... tylko mogą być w problemy:

1. Freon zacznie wrzeć i w bloku i w chłodnicy

2. Poniewaz mimo wszystko gaz nie będzie wprawiony w szybki ruch moze dojśc do tego, ze w bloku będzie stał wrzący, a w chłodnicy zimny freon... a wymiana będzie znikoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj no chodziło mi o to że choć prawa fizyki popierają logiczne rozumowanie kolegi. to jednak może to nie być wystarczające do schłodzenia procka..

a bardziej mi sie skojarzyło z wczesniejszym pomysłem z WC niz z FC..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rozwiązałem problem gazu w moim układzie :D.

Izobutan (gaz do zapalniczek) to jest, temperatura wrzenia to 11C stopni, wiec wystarczy niskie cisnienie w układziee żeby był częsciowo płynny, po drugie nie trzeba żadnych zaworów - właduje sie do chłodni w sklepie (2C) i poprotu naleje :D

A jak sie rozszczelni to jakie ładne BUM będzie w pokoju :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heatpile chcesz robic ?

Izobutan przy -11C jest plynny a nie 11...

Jak zawsze masz racje, ale to i tak niewiele (w zamrażarce mam -40C - mierzone), wiec wystarczy nalać.

Jak sądzisz czy to może zadziałać ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi