olijacek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Proszę o propozycje i inne pomysły . Mam już chyba wszystko ciche bo słyszę jeszcze dysk który wszystko zagłusza a jest to model - Samsung SV4002H V40 - czy to normalne czy może go przesmarować tu i tam ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Podejrzewam, że pomyliłeś go z tym WD'kiem. Ale jak nie, to kładź go na różnych powierzchniach (gąbka, pudełka tekturowe) aż znajdziesz "najcichszy" materiał. Następnie zamocuj to w kompie tak, żeby nic dyskowi nie groziło. I to tyle (wg mnie). No chyba, że użyjesz oprogramowania do wyciszania HDD Samsunga (hutil). O co chodziło ci z tym przesmarowaniem? O łożyska? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Skoro mowisz o smarowaniu to pewnie masz na mysli dwiek wirujacych talezy. Tego AFAIK nie da sie wyciszyc inaczej niz owijajac dysk roznymi rzeczami/wkladajac go do roznych rzeczy. Wtedy jednak trzeba sie zajac chlodzeniem. Poczytaj tematy ostatnie na forach inne komponenty, sporo tego tematu bylo ruszane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olijacek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Gdzie znaleźć polski opis tego Hutil`a ? No i właśnie o te wirujące talerze chodzi strasznie głośno się kręcą a jak do tego zaczną głowice chodzić to już tragedia :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 glowice wyciszysz wieszajac na gumkach albo kladac na gabce, nie zapomnij o uziemieniu kabelkiem (tam do srubek w dziurke wloz), troche tez wyciszysz tym utilem ale zwolni wtedy wirowania nie uciszysz nijak tylko tak jak napisalem tyle w skrocie, wiecej masz w innych postach ja polecam gabke na dole obudowy, latwe i skuteczne, tylko grzeje sie troche bardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 po co dysk uziemiać? on ma już w taśmie przewód uziemiający. ja zrobiłem tak. 2 radiatory aluminiowe przykręcone do boków dysku. przykleiłem uszczelki do okien tam gdzie radiator styka się z obudową. i dysk mam wsadzony w kieszen cdr. więc nie zajmuje miejsca, jest chłodny i do tego naprawde nieslyszalny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olijacek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Ok biorę się do roboty :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 po co dysk uziemiać? on ma już w taśmie przewód uziemiający.Chlopaki gadali ze w slabych zasilkach warto nieufac uziemieniu z zasilki, ja wolalem nie ryzykowac. Odkad mam chiefa nie uziemiam oczywiscie dodatkowo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olijacek Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Gąbka skutecznie wyciszyła głowice ale szum został :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Gąbka skutecznie wyciszyła głowice ale szum został :(No to chyba mowilem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...