Skocz do zawartości
havranek

AthlonXP na niższym napięciu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się ostatnio zastanawiam po co AthlonomXP tak wysokie napięcia zasilające. Mój XP 1700+ działa na napięciu 1,575 V bezbłędnie, a przy napięciu 1,65 możliwe jest podkręcenie do wartości 1900+, idąc dalej przy 1,75V (czyli standardowym) uzyskuje 2000+. I co o tym myślicie? Dodam tylko, że temp. przy 1,575 wynosi około 38-40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz MB? U mnie XP1800+ ledwo idzie przy standardowych ustawieniach na 1,65V. NA 1,75V mogę wyciągnąć tylko ok. 138MHz. :?

Mam Solteka 75DRV4, który standardowo dodaje trochę napięcia od siebie, tak więc jak ustawię w biosie 1,575V to w efekcie jest 1,6V. Nie zmienia to faktu, że procesor (z serii AGOJA) chodzi na napięciu o 150 mV niższym niż powinien i wcale mu to nie przeszkadza. Będę próbował jeszcze obniżyć zasilanie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Chłodzenie to Volcano 6CU+ puszczone na 5500 rpm. Temp. na pulpicie ok. 38-40 stopni (teraz latem) , pod obciążeniem jakieś 48-50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja puscilem durnia 1000 z 1,75 do 1,45.Chodzi bez zarzutu na fsb 133 ,ale z napieciem dalej juz wole nie zjezdzac bo mi jeszcze zacznie cos po dysku bazgrac,polecam cos takiego jak ktos nie podkreca to w prosty sposob moze obnizyc sobie temperaturke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to glupie pytanie ale jaki mash kolor swojego XP?? ostatnio kupilem 1700+ z serii AGOGA i jest zielony.slyszalem ze wszystkie nowe XP sa zielone.nie wiem czy to prawda bo kiedys byly chyba tylko z serii AGOIDA

Jeśli to pytanie do mnie, to mój XP1700 jest jeszcze brązowy, ale nowe faktycznie są zielone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to glupie pytanie ale jaki mash kolor swojego XP?? ostatnio kupilem 1700+ z serii AGOGA i jest zielony.slyszalem ze wszystkie nowe XP sa zielone.nie wiem czy to prawda bo kiedys byly chyba tylko z serii AGOIDA

Jeśli to pytanie do mnie, to mój XP1700 jest jeszcze brązowy, ale nowe faktycznie są zielone
a jakie kash MOBO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj działa podobnie, ale napięcie obniżam wieczorem - razem z mnożnikiem (6x133) i przełączam wentyle w "super silence mode" :) Przy wytłumionej na max'a obudowie ciężko jest określić czy komp pracuje (z odległości 2m). Co do podkręcania to u mnie nie wyrabia zasilacz, ale mimo wszystko osiągam XP2000+ przy napięciu 1.8V i standardowym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...