Skocz do zawartości
Samone3

Czym posmarować zalmana na NB

Rekomendowane odpowiedzi

A więc w zestawie jest dwuskładnikowy klej termoprzewodzący i

pasta termoprzewodząca CSL 850 firmy Zalman ,a oprucz tego mam arctic silver 5 , i zastanawiam się czym z tych past/klejów posmarować w/w zalmana ,raczej klej nie będzie potrzebny bo umieszcze go na kołkach(a możę się mylę bo pierwszy raz mam styczność z klejem :oops: ) , ale co będzie lepszym rozwiązanie firmowa pasta czy arctic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie slyszalem o takiej teorii, mozliwe ze prawdziwa ale nie wiem

ja bym smarowal arcticiem

skoro masz koleczki mocujace przy mostkach pd i pn to smaruj

ja musialem sie zadowolic klejem termoprzewodzacym na southbridgu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proximo, nie masz racji.

Chipset jest wklesły, wiec pasty trzeba nałożyć naprwde dużo, że ciepło było poprawnie odprowadzne. Oczywisnie mozna nałożyć pół tubki AS5, ale szkoda tej pasty, a Chipset nie grzeje sie tak aby rodzaj użytej pasty miał znacznie. Pozatym AS5 przewodzi prąd :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat arctic silver 5 Nie przewodzi prądu

o to dowódhttp://www.arcticsilver.com/as5.htm

ojojoj od kiedy to srebro nie przewodzi prądu ????

bajki opowiadasz a przytoczony adres -hmmm ten cytat wystarczy " Arctic Silver 5 should be kept away from electrical traces, pins, and leads."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to luknij nawet na stronę sklepu 4max co tam pisze ,nowa wersja tej pasty nie przewodzi prądu , a tak jest napisane (chodzi o twój cytat),bo gdyby Ci się pasta zabrudziła np kurzem , jakimis pyłkami metalu to by się zwiększyły jej właściwości przewodzące i by wtedy przewodziła prąd a do cytatu to np

Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat, not electricity

A po drugie wiem że srebro przewodzi prąd więc nie opowiadam bajek tylko trochę już użuwam w/w pasty , amit o tym że ona przewodzi prąd wynika z poprzednich ich wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi