Piotr-ch Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 mam problem. Na jednym kompie mam 2 karty sieciowe. jedna jest polaczona do modemu T-DSL, a druga do komputera drugiego. Nie umiem skonfigurowac sieci tak, aby mozna bylo udostepniac łącze internetowe z kompa nr.1 na komp nr.2 . Co musze zrobic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Co musze zrobic??Jaki masz system ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr-ch Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 na obydwu komputerach mam Windows XP. Niby przeszedlem sprawnie przez kreatory polaczen sieciowych, ale i tak nie dziala. Jak na razie, to tylko komp wykrywa moment, w ktorym drugi komp jest wylaczany i pisze wtedy, ze kabel sieciowy jest odlaczony. Jak udostepniam jakis folder, to drugi komp go nie widzi:( No to teraz sie zapytam: Jak to skonfigurowac dobrze i jak udostepnic neta dla drugiego kompa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 przede wszystkim kompy musza byc polaczone kablem skrosowanym. jak go zrobic dowiesz sie tu -> http://www.firewall.cx/cabling_xover.php (na tym obrazku z osmioma przewodami). jesli chcesz podlaczyc kompy nie bezposrednio z karty sieciowej do karty sieciowej, ale przez switcha, to kabel ma byc identyczny po obu stronach. jak juz masz podlaczone kabelki, to na pierwszym kompie w wlasciowsciach "moich miejsc sieciowych" klikasz prawym klawiszem myszy na polaczeniu z T-DSL, i wlaczasz udostepnianie. druga karta w pierwszym kopie powinna sama zmienic sobie adres na 192.168.0.1. w drugim kompie wlaczasz wlasciwosci polaczenia sieciowego i ustawiasz ip automatyczne. w tym momencie powinno wsio dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Na 1 kompie ( tym z modemem) ustawiasz na sieciówce która prowadzi do 2 kompa IP np. 192.168.0.1 i maske podsieci 255.255.255.0 na 2 kompie ustawiasz IP np. 192.168.0.2 maske 255.255.255.0 i brame domyślną 192.168.0.1 oraz preferowany server DNS 192.168.0.1 . I już po resecie powinna działać dobrze sieć tak że kompy się widzą i widzą udostępnione zasoby . Jeżeli tak nie jest musisz sprawdzić czy dobrze jest zrobiony kabel. Jeżeli kompy sie widzą to teraz wystarczy tylko na pierwszym kompie włączyć udostępnianie połączenia internetowego i już w zasadzie net powinien być na 2 maszynie . Oczywiście jeżeli 1 komp nie ma włączonego firewall i ma włączone konto gościa Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr-ch Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Dobra, udało mi sie uzyskac polaczenie z internetem. Strony internetowe sie otwieraja, poczta przez outlook express sie odbiera, moge rozmawiac przez GG i wysylac sms z bramek internetowych. Nie moge tylko odebrac poczty z kompa klienta i udostepniac plikow z kompa klienta na komp hosta.(a z kompa hosta na komp klienta mozna) Kabel sieciowy mam Crossover jakby co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 na 2 kompie ustawiasz [...] oraz preferowany server DNS 192.168.0.1 . z tym sie nie zgodze. komp routujacy NIE jest serwerem dns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 na 2 kompie ustawiasz [...] oraz preferowany server DNS 192.168.0.1 . z tym sie nie zgodze. komp routujacy NIE jest serwerem dns. Oczywiście że nie jest . Troche się rozpędziłem jak to pisałem :roll: i leciałem tak jak ja mam zrobione a nie wziąłem pod uwage że u mnie server oparty jest na WinRoute gdzie własnie jest DNS Forwarding i u mnie musi być wpisany tam takie IP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...