Michał1 Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 witam, przeglądając tony postów na forum, mam kilka pytań nt podkręcania :) O/C: :arrow: Opcja 1 (tylko mnożnik): mam procesor z odblokowanym mnożnikiem (sprzed 39 tyg) i dobry wiatrak :) , Cienką płyte, cienkie RAMy (albo i dobre, ale to chyba nie bedzie miało znaczenia?) wygląda to np. tak 8*200 8.5*200 9*200 itp :arrow: opcja 2 (tylko FSB na płycie): mam procesor z zablokowanym mnożnikiem (albo i niezabl., ale nie bede nim operował). I do takiej opcji jest potrzebna dobra płyta, tak aby z FSB dało się dużo wycisnąć oraz ramy, najlepiej jakieś firmowe ponieważ podkręcając FSB podkręcam również komputer? wygląda to np. tak 9*200 9*202 9*204 itp :arrow: opcja 3 ( FSB i mnoznik): tej opcji nie jestem pewny:) tu potrzebny procesor z oblokowanym mnożnikiem, płyta gdzie można dużo wycisnąć z FSB oraz dobre RAMy. Podkręcam cały komp. przez FSB na płycie. A potem jeszcze mnożnik na CPU? wygląda to np. tak 9*200 9.5*203 10*205 itp tylko pytam i nie musze mieć racji wiec to mogą być brednie Chce sie tylko upewnic jak to jest. Czy wszystkie opcje sa możliwe? jeśli to proszę mnie poprawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkia Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 NO, NO kolego od niezłej szyny zaczynasz :lol: Minimalistą to ty chyba nie jesteś :wink: Jak już niejedni udowodnili na tym forum wszystko jest możliwe Przedewszystki skupiłbym sie na Hz-ach, to znaczy uzyskać odpowiedź na to ile wyciśniesz z ze swego modelu CPU. Później możesz kombinować czy mnożnik czy FSB, ale jak zauważyłeś efekt poprzez FSB wynik jest deko lepszy. Jak zawsz (nie odkrywam Ameryki) kwestia złotego środka jest najważniejsza. Dasz za wysokie FSB a problemy będziesz miał znacznie większe niż prz zwiększonym mnożniku, no i dylematy w stylu: skąd wziąć pamięci które to wytrzymają (a jak już to wytrzymają to z timingami będzie kiepsko). No ale pokusa, że poprzez podnoszenie szyny uzyska się troszkę lepsze wyniki, niż przy mnożniku jest jak to już wielokrotnie widać było na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 najpierw znajdz maxymalne fsb jakie sunchro ci proc pociagnie z pamiatkami .. na niskim mnozniku testuj jak jzu znajdziesz to lec z mnoznikiem w góre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...