Skocz do zawartości
jonzi

Walka z FSB, pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie procek thorton@barton i są sobie pamiątki 256mb 333mhz NONAME i jeszcze abit nf7. Najwięcej wycisnąłem z tego 210 FSB synchro no i na pewniaka blokuje mnie ram, bo reszta jak najbardziej przygotowana do wyższych osiągów. Dałem dzielnik bodajże 6/5 czyli pamięci mialy poniżej 400mhz no i dalej jade FSB a tu proszę powyżej 215 FSB nie da rady. Moje pytanie to czy jeśli zmieniam dzielnik i ram idzie na niższych taktowaniach to i tak może sypać błędami przy wyższych FSB? Jeśli to nie wina ramu to co w takim razie? mosfety ciepłe, ale nie gorące, zalman na NB i na procku. Nie bawiłem się jeszcze biosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie. Z tym ze 220 stabilnie osiagam.

230 stabilnie przez 5 min ;)

Tez stawiam generalnei na ram bo mam noname 333.

Ale...

Po pierwsze zrob L12 moda. Nie wiem czy cos daje, bo u mnie fsb nie drgnelo ale jest prosty jak barszcz wiec do dziela. Zawsze jedna mozliwosc mniej.

Tez ustawialem dzielnik tak zeby mem chodzily wolniej, i mimo to mialme zwiechy. Ciekawe......

Ja sie jeszcze zastanawiam nad NB, obaj mamy pasywne zalmany, one nie wyrabiaja, trzeba zalozyc jakis wentyl nie nie. Pod 7000A-CU wentyl sie juz na gorze pasywniaka nie zmiesci, ja jutro montuje z boku przeby przewielal powietrze miedzy zeberkami i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie. Z tym ze 220 stabilnie osiagam.  

230 stabilnie przez 5 min ;)

Tez stawiam generalnei na ram bo mam noname 333.  

Ale...

Po pierwsze zrob L12 moda. Nie wiem czy cos daje, bo u mnie fsb nie drgnelo ale jest prosty jak barszcz wiec do dziela. Zawsze jedna mozliwosc mniej.  

Tez ustawialem dzielnik tak zeby mem chodzily wolniej, i mimo to mialme zwiechy. Ciekawe......

Ja sie jeszcze zastanawiam nad NB, obaj mamy pasywne zalmany, one nie wyrabiaja, trzeba zalozyc jakis wentyl nie nie. Pod 7000A-CU wentyl sie juz na gorze pasywniaka nie zmiesci, ja jutro montuje z boku przeby przewielal powietrze miedzy zeberkami i zobaczymy.

No juz ktorys raz widze to pytanie , sprawdz pamieci goldmemory albo prime blend test , jak to sa jeszcze jakies DDR333 , moze i noname to czego ty od nich oczekujesz ,mi moje bh6 nie chca wyzej pujsc a wy macie takie wymagania do nonemow :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wampir spoko ja tylko dewaguje w tym poscie.

W tamtym pytalem ;)

Odpowiedzialem tam odpowiem i tu ;)

U mnie problemem bylo przegrzewanie sie NB.

Po zalozeniu wentyla od boku na niebieskiego zalmana od razu inna gadka - 240 ;)

Tyle ze na razie nie stabilnie bo mam pamieci no name 166, i tak szczuneczek dla nich ze daja rade ciagnac 240 na ustawieniach 3-4-4-11.

No co prawda niestabilnie bo prime sie wywala, ale 220 full stable.

Beda pamiatki bedzie 250 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nic, FSB nie poszło wyżej, ale temperatury mi się ogólnie obniżyły...:wink:. Jeszcze muszę pokombinować z timingami. W sobotę będę miał pożyczone 256 mb twinmos 400mhz, wtedy znowu pokombinuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeszcze L12 mod, jak czytam to nie masz zrobionego jeszcze.

Nie wiem czy w przypadku twojego proca jest konieczny. Ale jesli jest orginalenie na fsb 133 to tak.

No ale podstawowa sprawa to pamieci, nie wykluczone ze wymiekaja juz przy 215.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli to beda mtec 5D to nie pokombinujesz za duzo

Myślę, że wyciągne troche więcej niż z noname 333mhz...

Dalej nikt mi wprost nie odpowiedział czy jesli przy dzielniku 6/6 ram ma 420mhz(i dalej nie idzie), a zmienię na 6/5 to czy ram przestaje już być przeszkodą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz ram np na 218mhz goldmemory kilka godzin , jesli bedzie bez bledow to ustaw i 6/4 mozesz sobie sprawdzic cpu Z ktory pokazuje czestotliwosc taktowania pamici i stosunek fsb:ram. Wtedy ram nie powinien byc przeszkoda aczkolwiek zysku wydajnosci z takiej pracy nie ma ( synchro jest najlepsze ale o tym chyba wiesz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi