Skocz do zawartości
Szary28

Jaka jest obecnie najcichsza pompka ??

Rekomendowane odpowiedzi

moj hydor l30 bynajmniej nie jest nieslyszalny... Moze jest cichy, ale jak sie ma na prawde cichego kompa to slychac jego cholerne buczenie... Za rada forumowiczow musze sie kiedys wziac za niego i troszke w nim pogrzebac, moze bedzie ciszej...

Jesli szukasz czegos BEZGLOSNEGO to wg mnie hydor odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamówiłem eheima 1048 podobno jest jedną z najcichszych, jak przyjedzie to sie okaże :) mój znajomy ma akwaruim i filtr eheima w którym jest zintegrowana pompa i faktycznie nic a nic tego nie słychać mam nadzieje uzyskać podobny efekt :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość pompek akwariowych jest bardzo cicha (praktycznie niesłyszalne)

problem się zaczyna dopiero jak dodajemy im obciążenie (

różnice wysokości,

przewężenia (mniejsza średnica niż średnica na wyjściu z pompki),

długość drogi jaką ma przebyć ciecz,

powietrze w układnie,

itp.

ja osobiście używam pompek Aqua Szut 600 8W ( tanie, ciche, w miarę wydajne, dostępne w każdym sklepie zoologicznym, no i Polskie)

przy odrobinie chęci można zrobić WC w którym najgłośniejszym elementem w komputerze będzie dysk twardy ( nie licząc FDD lub CD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a grundfosa chyba mnie nie stac (175 euro)  8O .Moze jakas tansza polecacie ??

bez przesady, wiem bo sprzedaje niedoszla swoja i z 175E nie ma nic wspolnego ;) choc faktem jest do najtanszych nie nalezala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

gdzie  8O

Na allegro oczywiscie :-).http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23031509

aukcja nie została znaleziona nie chcesz sprzedać tej pompy

a mam jszcze pytanie czy pompa mocno ogrzewa wode :?:

Ogrzewanie wody jest zauwazalne, ale dopiero na trzecim biegu (uzywam go do odpowietrzania ukladu :P). Jak na razie nie sprzedaje (chociaz myslalem o tym, bo lezy poza komputerkiem w sumie i mam 0 mobilnosci...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

gdzie  8O

Na allegro oczywiscie :-).http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23031509

aukcja nie została znaleziona nie chcesz sprzedać tej pompy

a mam jszcze pytanie czy pompa mocno ogrzewa wode :?:

Tu masz cala mase (co prawda drozej niz kupilem i pompy troszke slabsze - moja ma 10000 l/h i podnoszenie 10m teoretyczne) - http://www.allegro.pl/search.php?string=grundfos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za swoja WILO dalem 220 zl, oprocz takich wad jak waga i duze gabaryty jest kompletnie nieslyszalna, kwestie grzania rozwiazalem tak ze puscilem na nia 2x mniejsze napiecie, ustawilem bieg nr. 2 , pompa kreci sie powolutku, ale wydajnosc ma niezla, zuzywa mniej pradu i co najwazniejsze nie grzeje sie. Jak masz duzo miejsca w budzie to polecam takie wlasnie rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz zaczal sie temat pomp CO, wiec:

- GRUNDFOS - jesli akurat juz taka, to raczej uzywana z racji na cene. Niestety grundfosy sa strasznie drogie (biora ponad polowe wiecej niz konkurencja). Poniewaz bedzie to model do CO to trzeba od samego poczatku uzywac inhibitorow korozji. Uzywana wymaga bardzo dobrego czyszczenia (przylacze + wirnik, ktory jest niestety rowniez ze stali i tez lubi rdzewiec). Grundfos ma znakomita jakosc, ale rowniez duza mase i spore rozmiary.

- HALM - pomijam to, co pisze na stronie producenta, bo nie wiem na ile jest to prawda, a na ile reklama. Korpus wykonany z plastiku, wirnik rowniez. Mniejsze rozmiary (korpus jest wydluzony o ok. 1 cm w stosunku do porownywalengo Grundfosa, bo cale sterowanie jest umieszczone tam, a nie w bocznej skrzynce). Sama pompa jest tez sporo lzejsza. Przylacze ze stali wymaga inhibitora. Cena: 200-300 PLN (nowa).

- BOSCH, WILO, LESZNO - tych akurat nie mialem, ale wszystkie sa bardzo dobrej jakosci. Wilo i Leszno maja chyba dodatkowa skrzynke ze sterowaniem (Grundfos tez), co czasami moze utrudniac mocowanie w budzie.

Wszystkie pompki CO sa ciche i dobre jakosciowo. Warto tez zwrocic uwage na moc, bo bez sensu jest brac pompe, ktora na I biegu bedzie pobierala 100W (moze to nawet oslabic wydajnosc). Jesli masz wybor to kieruj sie rozmiarami i ciezarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi