Boyco Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Witam! Chce podłaczyć dwa dyski twarde w macierzy RAID 0 (opcja wydajnościowa). Problem w tym że są to dwa minimalnie różniące się modele: U5 ST320413A Capacity:20.02 GB Speed:5400 rpm Average Seek Time:9.9 ms Cylinders:1023 Heads:256 Sectors:63 U6 ST320410A Capacity:20.4 GB Speed:5400 rpm Average Read Time:9.9 ms Cylinders:1023 Heads:256 Sectors:63 Zastanwiam się czy będą on działały poprawnie. Róznica jest w Serii (U5 i U6) co według specyfikacji różni je od siebie wielkością (minimalnie). Z tego co gdzieś wyczytałem w przypadku różnej wielkości dysków podpiętych w RAID 0 system dostosuje wielkość macierzy do tego mniejszego dysku. Wydaje mi się, że zyskam na wydjaności (nie zależy mi na Mbajtach), jeżeli jest inaczj prosze wyprowadźcie mnie z błędu - szkoda bedzie mojego czasu. Tak czy siak bede dzisiaj w nocy :twisted: próbował - chyba że odwiedzie mnie od tego pomysłu ktoś kto próbował albo sie na tym zna. Czekam na sugestie i podowiedzi! Z góry dzieki Piotrek Ps. Jeszcze dwa linki do specyfikacji dysków: http://www.seagate.com/support/disc/specs/.../st320413a.html http://www.seagate.com/support/disc/ata/st320410a.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 raid1 to mirroring ... czyli kopia drugiego dysku z danymi w 'locie' zero wzrostu wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 RAID 0 oczywiście :oops: - sorki za pomyłke i dzieki za uwagę 8) Chodzi mi o przyspieszenie i tak wolnych dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 nie ma problrmu ... otatnio komus z rodziny cos takiego zrobilem dwa dyski zostana 'sklejone' jako jeden wiec nie ma mowy o jakich kolwiek stratach przyrost wydajnosci jest 20-30% ... btw ... warto, winda sie szybciej laduje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Pytanie tylko czy da się to zrobić z tymi dwoma dyskami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 juz napisalem ze to robilem ... dawa rozne dyski seagate (2x40) podpiete do hw kontrolera ITE-8401R i chula jak zloto ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 No to lece do sklepu po dobry zasilacz i montuje :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 smacznego ... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...