Skocz do zawartości
Azael

Licencja w Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników forum! Mam takie pytanie związane z licencjami na windows 98. A więc w mojim miasteczku jest zamykana kafejka i zastanawiam się czy nie odkupić od jaj właściciela Windowsa 98 ale co z naklejoną na kompie licencją czy jest mi konieczna, czy można ją zrewać (zniszczy się) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta naklejka to Certyfikat Autentyczności tej wingrozy :?

Taki Windows to wersja OEM, w teorii nie można jej legalnie odsprzedać, przynajmniej nie bez części, do których "należy" (licencja OEM jest nie odrywalna od komputera / części z którymi została kupiona)

Uszkodzona naklejka to nieważny Certyfikat :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy czy kupili wersję box czy oem..

jesli box to mozesz kupic tylko niech skombinują

resztę nalepki..

(po nalepieniu zostaje taki pasek na pudełku..

Wraz z pudełkiem/folią.. fv zakupu, twoją i ich fv zakupu (ale tylko box... oem nigdy)... i oryginalnym nosnikiem.. masz oryginał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szkoła kupiła kompy z systemami w wersji OEM (większość przypadków), wtedy zniszczona naklejka to licencja do kosza :]

Naklejka musi być, mówi: "ta licecja nalezy do tego kompa" (lub jakiejś części w środku).

Jak jest wersja BOX to, z tego co pamiętam, naklejkę możesz sobie darować, licencja jest nadrukowana na instrukcji albo pudełku i zniszczenie naklejki (czasem nawet jej wtedy nie ma) nie unieważnia licencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi