Skocz do zawartości
Ram1rez

Pentagram Freezone Q-80 Cu dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki dylemat :!: Pojawił sie fajny sprzęcik Pentagram Freezone Q-80 Cu (jak na razie myślałem o AS5 do poprawienia termoprzewodności) Chce podkręcić proca do 2,2 GHz ale mój cooler na to nie pozwoli :cry: Czy Pentagram Freezone dorównuje możliwością Zalmanowi 7000Cu (nie wchodzi na moja płytke a szkoda :? ) I czy są jakieś testy wydajności Pentagram Freezone Q-80 AlCu :?: Z góry dzięki za info :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem zalmana 7000aalcu i stwierdzam że lepszy był od Pentagram Freezone Q-80 Cu którego mam teraz chodzi o wydajność i bezpieczenstwo jeśli masz możliwość zakupu zalmana w wersji oem to go bierz i nie myśl o pentagramie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielki dylemat :!:  Pojawił sie fajny sprzęcik Pentagram Freezone Q-80 Cu (jak na razie myślałem o AS5 do poprawienia termoprzewodności)  Chce podkręcić proca do 2,2 GHz ale mój cooler na to nie pozwoli  :cry:  Czy Pentagram Freezone dorównuje możliwością Zalmanowi 7000Cu (nie wchodzi na moja płytke a szkoda :? ) I czy są jakieś testy wydajności Pentagram Freezone Q-80 AlCu :?:  Z góry dzięki za info :wink:

Freezone Q-80 AlCu nie jest rewelacyjny, ale z czystym sumieniem mogę polecić 80Cu - jest lepszy... porównywalny z ZM7000A-AlCu (może 2 st. C gorszy)...

do zalet można zaliczyć to że jest cichy, mniejszy niż Zalman, pasuje prawie do każdej płyty (zalman niestety nie), nie trzeba piłować zapinek (jak w zalmanie w niektórych płytach). Ogólnie jest ok.

Cooler ma też wady, które są jednak do rozwiązania - niektóre egzemplaże trzeba zeszlifować (co nie jest jakieś trudne)

A każdy cooler można źle założyć ;) po prostu trzeba to robić dobrze - i będzie działał dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby Zalman wchodził (czytać Gdyby moja płyta miałą dziurki) to juz dawno śmigałbym na 2,2 GHz. Zapięcie Pentagrama dało mi nadzieje na lepsze jutro. Poza tym Pentagram może mieć nawet papier ścierny na spodzie i tak bede go pieścić do momętu lustra :wink: Tylko chodzi mi o temperaturke koło 40* Nic więcej A do tego jak sie dorobie Arctic Silver 5 i będzie cacy :!: Co wy na to :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojwar no i tak i nie :D

1. szlifowanie - po to daje nie mala kase zeby nie latac do sklepu po papier 2500 i potem zeby nie bawic sie pol dnia, ale... no dobra musialem upilowac zapinke u mnie powiedzmy ze sie wyrownuje :)

2. zalman jest cichszy!!

3. zalmana ciezko zalozyc zle :) a z tamtym sie sporo nameczylem, a nie byl to moj 1szy :P

ale decyzja jest Twoja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CrazyJohn wiesz płytka jest naprawde dobra tylko te otworki :? Któreś nocy już miałem objawienie ze siedze przy niej z wiertarą i robie dziurki :wink: Ale całośc poszła sie walic jak zobaczyłem ścieszki, które idą w upatrzonych miejscach :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba że macie jeszcze jakieś propozycje taniego i zarazem wydajnego coolera :wink: (SP-97 odpada :D ) Ptys a jak tam temperaturki na tym pentagramie :?: Mam nadzieje ze będzie lepszy od mojego WhisperRocka IV (Z odczytu z diody mam 47 w ide przy otwartej budzie :!: :!: :!: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje spostrzezenia (dotycza wersji 92 Cu, ktorra wieje u mnie od jakiegos poltora tygodnia)

1) Montaz - banal. Nie iwme co kolega widzi w tym trudnego. Jedyny blad jkai popelnilem byl taki, ze nie oderwalem takich dwoch gabeczek ktore mialy sie opierac o procka (opieraly sie o shima :oops: ). Za 3, 4 razem to juz rutyna. Naprawde. Wentyl sporo wazy, ale socket mi sie jeszcze nei urwal :)

2) Cisza. Kwestia gustu. Na najwyzszych obrotach slychac, na najnizszych jest dla mnie bezglosny (w kazdym razie skuteczmnie zaglusza go moj dysk twardy). Porownanie mialem tylko z wentylkiem boxowym wiec moze byc to lekko subiektywne:]

3) Wyszlifowanie spodu. Ja nie mialem jakichs wiekszych zastrzezen. Ale jezeli cos jest nei tak to zawsze mozna pomeczyc sie z papierkiem.

4) Temperaturki:

Odczyt z plyty (ECS K7S5A).

Athlon 2200+ Thorton @ 2400+( ECS :] )

Jeden wiatrak wyciagajacy na 7v, Platanina Kabli (celowo z duzej litery). Pasta arctic ceramique

Predkosc wentyla ustawiona na 2500rpm

Po pol godziny pracy w stresie (SETI) - 46 stopni

Pol godziny pracy w idle - 44 stopnie

Obroty na max, otwarta buda - 40 stopni

Obroty na min, pol godziny stresu, temp kolo 50 stopni, ale nei pamietam dokladnie :]

Ja jestem zadowolny z tego zakupu. Nie porownuje go do zalmana, gdyz tego ostatniego nigdy na oczy nie widzialem.

EDIT:

Tak wogole to temat nadaje sie do dzialu Chłodzenie Konwencjonalne. Tam masz zresztą więcej o tych wentylach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem z głowy 8) Wygląda na to że mój WhisperRocka IV nie wygląda tak dlado przy tym Pentagramie.... Ba jest od niego o niebo lepszy z płytki to mam 43*. Czyli pozostaje mi mod zasilacza (jeden 120mm wiatrak wyjący nad prockiem :lol: ) oraz papierek szlifowanie i Arctic Silver 5 za BATATELA 32zł :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crazy John Coś ci sie kolego pomyliło. Napisałeś sobie w opisie że masz 25*C na zalmanie 7000Al-Cu. Chłopie 25*C to musiałbyś mieć chyba 0*C w pokoju.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Większej bajki nie słyszałem... :lol: :lol: :lol:

Spokojnie polecam Pentagrama QC-80Cu. Na minimalnych obrotach i konfigu jak w podpisie mam 45*C. Procek jest taktowany zamiast 133 to 180. Myślę że to niemało. Za tą cenę nie ma konkurencji dla Pentagrama.

Jeżeli chodzi o zapinkę to trzeba być debilem żeby nie umieć go założyć. Najlepsze jest to że wchodzi nawet na płyty bez otworów. Jest barrrdzo cichy. Nie piszę o decybelach bo producenci podają co innego niż mówi ucho. Przy dobrze wyciszonej obudowie muszę patrzeć na diody czy komp chodzi.

POLECAM!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy Crazy John, ale spalo sie na fizyce, prawda?

W srodku lata masz na podkreconym Athlonie 21 stopni, tak?

A ile masz w pokoju? :D

Sam pomysl, to sie nijak kupy nie trzyma. Ludzie na chlodzeniu wodnym takich temperatur nie osiagaja. Albo ten program bierze temperatury z (_,_), albo masz spieprzone czujniki an plycie. Chocbys mi podeslal jeszcze 1000 screenow z roznymi temperaturami to nie uwierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoxik trzeba doliczyć jakies 7*C na jąderko procka :lol: Wiem bo sam mam odczyt z diody procka. A czujniki abita zanizają temperaturki :!: Ale żeby nie było nie opowaiadam sie po żadnej ze stron. Fakt jest taki że to i tak jest bardzo niska temperatura :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie pentagram to jedna wielka pomylka

1 zapinanie

2 niewyszlifowany spod

3 slabo chlodzi jak sie zle zalozy - a zeby dobrze zalozyc to ja probowalem 8 OSIEM! :/ razy u kolegi

zalman poszedl za 1 :)

moze zalmana 3ba upilowac jak u mnie?

moze i nie wiszlifowany ale i tak fajny :)

cooler jest super jak na swoja cene, wydajnosci Zalmana ALu Cu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja wina, ze sie nie 3ma kupy :?: :D

jest i juz :) w pokoju mam akurat 21* wiec moze...

teraz stoi na 25* i tyle, moze cos mam zrabane, ale jak robie metoda na palec to jest zimny...

Wiesz co nie ośmieszaj się!!! :lol: :lol: :lol:

Gdybym miał takie wsazania to bym się wstydził wogule pisać o tym na forum. 18*C na mostku??? :lol: :lol: :lol:

A w pokoju 21*C no w to mogę uwierzyć.

Większego Lola nie spotkałem jeszcze na żednym forum. :P

Ale się uśmiałem. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi