Skocz do zawartości
NiOOL

SDI = max DL 9.5kb/s? - Eee!?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przepraszam, jezeli wybralem zle forom do takiego typu zagadnien, ale mam problem, a TWEAK wyglada mi na odwiedzany przez spora liczbe osob ;)

Hem, no wiec tak: jestem szczesliwym posiadaczem cudownego, przeszybkiego ;) SDI 128kB/s, nie jestem spiety LANem wiec cale lacze mam dla siebie, nie korzystam z telefonu (co ogranicza przepustowosc lacza), oraz nienadurzywam upload`u.

Moja konfiguracja sprzetu to: Abit i440BX / C533@800 / asus 3400 / 192MBram / w98se / modem standardowy Ericssona, dostarczony przez telekomune / sprzet i tak nic nie zmieni wiec nie czas sie chwalic ;)

Jednak dreczy mnie od kilku miesiecy (od poczatku kozystania z SDI) wrecz rzenujaca szybkosc mojego lacza - nie wyciagne przy downloadzie wiecej niz 9.5 KB/s (nawet 9.5KB/s mam od swieta na super szybkim ftepie). Na poczatku nie zdawalem sobie sprawy, ze moje lacze jest dziwnie wolne - myslalem ze wszystkie SDI osiagaja podobne predkosci. Jednak coraz dluzsze obcowanie z internetem i rozmowami z innymi uzytkownikami SDI uswiadomilo mi, ze kazdy uzytkownik SDI osiaga predkosc DL nawet 12kB/s!!!, a przy umiejetnym obchodzeniu sie z komputerem mozna osiagnac predkoasc i 14 kB/s (standardowo port com wyrabia maksymalnie 12 kB/s, a SDI moze wyrobic 14, wystarczy zmienic karte io na szybsza zeby miec szybszego coma).

centarla jest dosc nowoczesna i powinna spelniac wszelkie waronki aby udostepniac mi pelna predkosc.

Co jest z tym SDI jak poprawic sytuacje, jak uzyskac te swoje 12kB/s???

plz, Help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie od tpsa do ciebie jest sporo rogalezien i twoja trasa do serwera jest mocniej obciazona...

lub tez polka gdzie sa wpiete sdi jest przeciazona...

rozne z tpsa bywa... sprzedaje wiecej lacza niz faktycznie posiada (stad w polpaku opcja CIR)

nie wiem cyz to to ale jedno jest pewne TO NAPEWNO NIE GRUPA DO PROBLEMOW Z SDI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem cyz to to ale jedno jest pewne TO NAPEWNO NIE GRUPA DO PROBLEMOW Z SDI

Masz racje, jednak znasz lepsze forum o tematyce SDI, itp?? - chyba takowego niema, a jezeli by bylo watpie rzeby uczestniczylo na nim tyle osob ile tutaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do trasy do mojego servera to jest ok 2KM jednak mieszkam w malej miejscowosci gdzie nie ma blokow a jedynie wiejskie domy (i stodoly ;))) wiec watpie o zbytnie przeciarzenie kabli.

Centrala podobno nowoczesna "na swiatlowodach" i miedzi na na kable chyba nierzalowali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... SDI ma chyba 112kB/s z tego co sie orientuje...

jestem podpiety przez lan do SDI... jak nikogo nie ma  na sieci to transfer mam 9.5-10.5 wiec raczej norma...

A i jeszcze male sprostowanie max transfer to 9.5 kB/s ktory i tak z bardzo rzadka wystepuje, a jezeli juz to po chwili spada. Sredni sciagam na 12h ok 200 - 240MB co daje sredni transfer (o ile sie nie myle) okolo 6.5-7.5kB.

Teraz akurat mam transfer 7.5 kB przy bardzo popularnym pliku (p2p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś SDI jak mieszkałem w Polsce.Transfery na dłuższą metę rzeczywiście nie przekraczały 10-11kb/s. Chwilowo miałem 13 i 14 ale przy ściąganiu MP3 z sp Napster-a nie mialem więcej niż 8-9 nawet jak klient miał bardzo dobre łącze. Dlatego może TPSA zmieniła nazwą usługi z Szybki Dostęp do Interntu na Stały Dostęp. Teraz mam łącze radiowe 512Kb/s i trasfery na poziomie 48-56kb/s. i płacę za nie 970Kc za miesiąc czyli jakieś 120PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do prędkości SDI... 115,200 bps po przeliczeniu na kilobajty....

115,200 bps / 8 bit + 2 bit (bit stopu i bit startu)

daje to... 115,200 bps / 10 bit

czyli.... 11,52 kilobajta max... i ja własnie takie maxymanle transfery na moim sdi wyciągam. a to ze cos tam komus pokazuje 13 czy 14 kilo to poprostu przekłamanie programu bo NIE MOZNA UZYSKAĆ WIĘKSZEGO TRANSFERUM SPRZETOWO JEST TO NIEMOZLIWE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak w ogole to czym sprawdzasz ze teki masz transfer

ja sprawdzam monitorem systemy z win98se

maksymalnie mam niecale 12kB/s wiecej nie widzialem

a to ze jakbys sobie zalatwil szybsza karte I/O to nic nie da

i tak SDi bedzie chodzilo na swoim 115,2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli czcesz sprawdzić sobie prędkośc dwojego SDI to polecam http://bos.speakeasy.net/ klikniesz se start i pokaże Ci prędkośc DL i UP wyłącz wcześniej coś jeżeli aktualnie ściągasz bo wynik będzie marny

a jesli chodzi o forum SDI to polecam :arrow: http://www.klubhis.hrleon.com/cgi-bin/ikon...d/ikonboard.cgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys do badania predkosci UL i DL uzywalem NetStat live od AnalogX. Uzywalem rowniez BOTa dla osiolka ktory wlasnie mial wbudowane statystyki. Teraz licze predkosc jak za czasow kamienia lupanego, czyli na zasadzie "jak duzo sciagne przez 1 noc"

@Wilczek dzieki za linki.

@Czechu mozliwe, ze masz racje jednak znajomy osiaga wynik ~14kB/s na SDI i nie mam powodow zeby mu niewiezyc - on nie jest zwyklym szarym userem, jest 3x adminem i ma obycie z kompami - pomagal mi konfigurowac kompa/server, pod kontrola Slackware`a.

11,52 kB/s to i tak niezle w porownaniu z tym co teraz mam.

Chyba bede musial dzwonic do biura obslogi klienta - tylko co im powiedziec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli.... 11,52 kilobajta max... i ja własnie takie maxymanle transfery na moim sdi wyciągam. a to ze cos tam komus pokazuje 13 czy 14 kilo to poprostu przekłamanie programu bo NIE MOZNA UZYSKAĆ WIĘKSZEGO TRANSFERUM SPRZETOWO JEST TO NIEMOZLIWE.

Oczywiscie, ale na jedna polke SDI przypada 2MB/s a miesci sie na niej 16 osob, wiec wychodzi na jedna 128KB/s, ograniczeniem jest wiec port com.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak SDI (stały dostęp internetowy) choć sam go posiadam ale HIS to 160 kbps do odbiorcy. Chwilowe transfery na poziomie 15-20kBps na początku ściągania wcale nie są przekłamaniami. Wszystko zależy od algorytmu zliczania i jeszcze kilku rzeczy, ale to liczy konkretny program. Prawdą jest natomiast, że dobry sredni transfer to 10-10,5 kBps.

Jak sprawdzić TPSA - znaleźć osobę z tej samej półki i wymienić kilkaset MB danych w dużych plikach (np muza, film) bez telefonu. Sredni transfer w jedną stronę powinien wynosić ok 12 kBps, jeśli jest mniej jak 11 lub więcej jak 13 to coś nie pasuje: program zliczający kiepski lub TPSA kombinuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak SDI (stały dostęp internetowy) choć sam go posiadam ale HIS to 160 kbps do odbiorcy. Chwilowe transfery na poziomie 15-20kBps na początku ściągania wcale nie są przekłamaniami. Wszystko zależy od algorytmu zliczania i jeszcze kilku rzeczy, ale to liczy konkretny program. Prawdą jest natomiast, że dobry sredni transfer to 10-10,5 kBps. 

Jak sprawdzić TPSA - znaleźć osobę z tej samej półki i wymienić kilkaset MB danych w dużych plikach (np muza, film) bez telefonu. Sredni transfer w jedną stronę powinien wynosić ok 12 kBps, jeśli jest mniej jak 11 lub więcej jak 13 to coś nie pasuje: program zliczający kiepski lub TPSA kombinuje.

i tak to jest syf nie iem ile sie teraz płaci ale cyba cos ok 100zł

Nie lepiej zainwestowac w stałke lub łacze radiowe?

Ja mam radiówke i płace 60zł miesiecznie przy srednim transwerze

20-40kb/s

to mi sie wydaje berdzej opłacalne.

Sorry ale nigdy nie lubiłem Tpsa [nawet nie mam normalnego telefonu]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak to jest syf nie iem ile sie teraz płaci ale cyba cos ok 100zł

Nie lepiej zainwestowac w stałke lub łacze radiowe?

Ja mam radiówke i płace 60zł miesiecznie przy srednim transwerze

20-40kb/s

to mi sie wydaje berdzej opłacalne.

Sorry ale nigdy nie lubiłem Tpsa [nawet nie mam normalnego telefonu]

latwo ci mowic, ale jak sie mieszka w malej miejscowosci gdzie nie ma alternatywy?

niektorzy ludzie nie zdaja sobie sprawy co za glupoty wypisuja :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, ja jestem w takiej sytuacji - mieszkam w malej miejscowocci (rzeby nie nazwac tego WSIA ;)). Dla mnie nie ma nic inego jak Telekomuna, a SDI bylo jedyna mozliwoscia stalego dostepu do NETu. Abonament za SDI wynosi 120zl :I. Teraz mam mozliwosc przejscia na neo+ i zastanawiam sie nad tym jednak abonament jest zbyt drog (~200zl)i. Jedyne wyjscie to LAN, ktory mam zamiar niedlugo zbudowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś ma jakiś link do stronki, gdzie można by było poczytać o sposobach dostępu do netu? Mam paru gości w bloku i jestem jak najbardziej zainsteresowany.

Co do tego teamtu - siedze na dialogu CDI (dwukanałowe isdn) i wyciągam max 16.5 kilobajta/s (tyle przynajmniej wskazuje program DUmeter)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

latwo ci mowic, ale jak sie mieszka w malej miejscowosci gdzie nie ma alternatywy?

niektorzy ludzie nie zdaja sobie sprawy co za glupoty wypisuja  :evil:

Ja mieszkam w W-wie i nie mam alternatywy !!!! To jeszcze nic - ja nie mam żadnego stałego za normalną cenę do wyboru.... Zgnije z modemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Ja mieszkam w W-wie i nie mam alternatywy !!!! To jeszcze nic - ja nie mam żadnego stałego za normalną cenę do wyboru.... Zgnije z modemem.

Sferia dziala juz wiec dzwon do nich. Tylko sa nieciekawe pingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...