Pawelek69 Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Cześć Podkręciłem swojego athlona xp 2400 z 2000MHz do 2400 MHZ. Zobaczyłem tylko tesy POST z nową prędkością a potem migotający biały kursor... i nic. Restart i to samo. Podobnie przy 2200 MHZ. Nie mogłem wejść nawet do biosu i musiałem czyścić CMOS. Płytka to EPOX 8RDA3i (nForce2), ram: TwinMOS DDR PC3200 512 MB RAM (dual chanel), Geforce 5500. Wyczyściłem CMOS i wszystko działało. Czy można w ten sposób uszkodzić procesor? Czytałem też że można go uszkodzić tylko przez zwiększenie napięcia Czy to prawda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Czy można w ten sposób uszkodzić procesor?Nie , nie można :lol: Czytałem też że można go uszkodzić tylko przez zwiększenie napięcia Czy to prawda? Tak to prawdza, Zalecają żeby nie przekraczać 1.9 V . A jeśli chodzi o podkręcanie to poczytaj to http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=29395 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 uszkodzic ty go mozesz przez walniecie go mlotkiem lub cos w tym rodzaju :!: przez podkrecanie albo przez zwiekszanie nap. mozesz mu skrocic tylko zywotnosc jesli krecisz w go sposub umiarkowany to nic ci sie nie stanie bo bedzie ci bez roznicy czy ci chodzic bedzie 5 lat czy 4 lata Ale jesli zaczniesz szalec z Vcore powyzej 1,9V to po roku moze byc problem ale nie musi :wink: to wszystko zalezy od szcześcia :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Od szczęścja i od chłodzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zioło85 - jak by mu zapuscił np. 5V to by uszkodził :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...