Skocz do zawartości
Gość

ładowanie się sytemu (XP) a usb.

Rekomendowane odpowiedzi

Yo

Mam taki oto problem za każdym razem kiedy odpalam winde XP SP1 muszę odłączyć modem i myszkę od portów usb aby system mógł się załadować gdy tego nie zrobie to ładowanie systemu zatrzymuje się zaraz przed oknem powitalnym, jest poprostu czarny ekran dobiero wyciągnięcie kabelków z usb powoduje dalsze ładowanie systemu.

Manewrowałem ustawieniami w biosie i nic to nie dało.

Nie jest to wina płyty (ASRock K7S8X) bo na mojej starej mobo ASRock K7VT2 też była ta sytuacja.

I teraz pytanie jak poradzić sobie z tym problemem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten xp to ma w ogole jakies halo z usb

jeden kumpel ma 2 drukarki + scanner + aparat cyfrowy

planowalismy wszystko podlaczyc przez huba, po podlaczeniu windows nawet sprzetu nierozpoznaje, dziala tylko jak jest jedno urzadzenie podpiete, wszelka zabawa z patchami sterownikami na nic, a sam hub dziala

z kolei u brata tez winxp to myszka dziala nawet bez zainstalowanych sterownikow usb, ot takie znaczki zapytania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co konkretnie robiłeś? Jak masz ustawiony boot order/sequency i to co dotyczy usb? Resetowałeś bios?

A więc tak znalazłem 3 opcje traktujące o usb (obecnie ustawione tak):

USB Controler: Enable

USB 2.0 Support: Enable

USB Device Legacy Support: Disable

Jeszcze była jakaś opcja w zakładce Power ale zmiana tej obcji z dis na en nic nie dała.

A tak wogóle moim zdaniem to problem z windą a niez biosem.

Czegam na następne sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 98 to bym zrozumiał ale XP :O

Cóż, nie chce mi się wierzyć, żeby to stwarzało problem w przypadku myszy i modemu (np. skaner czy irda to co innego) ale może źle zainstalowane są sterowniki ? Np. najpierw włączyłeś urządzenie do portu, Windows je zainstalował, a dopiero później zainstalowałeś dołączone sterowniki i się coś pochrzaniło...

Jeśli nie to sugestie to scandisk, antywirus, przywrócenie systemu (trzeba mieć punkt), wreszcie format :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 98 to bym zrozumiał ale XP :o  

Cóż, nie chce mi się wierzyć, żeby to stwarzało problem w przypadku myszy i modemu (np. skaner czy irda to co innego) ale może źle zainstalowane są sterowniki ? Np. najpierw włączyłeś urządzenie do portu, Windows je zainstalował, a dopiero później zainstalowałeś dołączone sterowniki i się coś pochrzaniło...

Jeśli nie to sugestie to scandisk, antywirus, przywrócenie systemu (trzeba mieć punkt), wreszcie format :(

Nie no najpierw szły stery późnie podłączałem sprzęt. Cholera nie wiem co się stało. Poprostu mycha i modem nie chcą się boot'ować i tyle.

Tylko jak się z tym uporać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale goofno gdy włączam opcje USB Device Legacy Support system ładnie się uruchamia i wszystko jest ok ale gdy zrestartuje go lub wyłącze i nie wejdę do biosu aby przestawić opcje (mimo że czały czas jest enable) to system znowu się nie łąduje :? wiem że do brzmi bez sensu ale tak się dzieje naprawdę :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacex napisał:  

Zmieniałeś mychę i modem? Sprawdź na innych.  

Nie rozumiem tego posta .

A ja twojego, pisałeś, że nie ładują ci się mysz i modem a ja pytałem czy próbowałeś je zmienić.

Nie ma takiej potrzeby bo to nie ich wina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi