Skocz do zawartości
smiks

AK32A

Rekomendowane odpowiedzi

jestem posiadaczem płyty shuttle AK32A via kt266a w chwili obecnej mam w niej starego durona 750 którego podkręcilem do 863 przez fsb 116 pamieci mam sdram 133mhz 256mb chcialem sie dowiedziec czy mam na tej płycie dzielnik chodzi mi o agp pci tzn. ile moge kręcic fsb zeby mi dysk twardy nie walnął. Przymiezam sie teraz do durona 1600 i chcialbym sie dowiedziec czy duzo bym wycisnął na tej płycie czy lepiej ja sprzedac i zainwestowac w cos innego z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalny mnoznik na tej plycie to 12,5, a maksymalna stabilna szyna ~138MHz (o ile masz pamieci DDR333, SDRAMy, zwlasza tanie, raczej nawet tyle nie dadza rady). Da ci to maksymalnie 1725MHz, co przy Duronie 1600 jest wartoscia smieszna. Teoretycznie ta plyta w ogle nie obsluguje nowych Duronow, ale z tego co wiem to mimo wszystko dzialaja. Raczej kup dobrego Durona 1400 i plyte z FSB400, to uda ci sie wycisnac 2100MHz i bedzie smigac az milo. Jesli jestes zainteresowany sprzedaza tej plyty tak na przelomie sierpnia/wrzesnia (oczywiscie po rozsadnej cenie) to daj mi znac na priva, wiem ze moj znajomy chce sie przesiasc z Celerona 500 na Athlona, to by sie pewnie ucieszyl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie :) mówisz szyna 138 ;) no to umnie jest szyna 150 mhz na lipnych pamieciach 333 i na codegenie ;) mnożnik 8 :) jak bym miał lepszy zasilacz i więcej chęci było by więcej ta płytka nie jest taka zła :) pozdr a najwyrzsza fsb to 160 ;) tyle że już chyba pci za wysokie było ale za mało napięcia dałem na proca :) i sie często win sypał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z ego co pamietam to nie dzialaly wogel wysokie mnozkini - kolo 15 itp, chodzilo i wlasnie o nie, poniewaz max fsb to 146 wyciagalem. NIe wiem jak Ty masz 166 :P, kt266a nie ma dzielnika 1/5 wiec zapewne masz 41,5 mhz dla pci.

Robiles jakies mody mobo ?, chlodzenie mostka standardowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13x chodzi elegancko. Przy 16x nie chcial sie system odpalic itp. Modow zadnych nie robilem, nie znam sie :) Zreszta, juz dawno nie latalem na 166fsb, jakos procek sie nie lubi z ta mobo :/ DUT3C chodzil ciagle, a ten tylko kilka dni. z tym 41.5MHz dla PCI to nie wiem czy to ma cos do rzeczy, ale po prostu nie mialem zadnej karty na PCI :) Chlodzenie mostka to radiator z gf2mx z wentylatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13x chodzi elegancko. Przy 16x nie chcial sie system odpalic itp. Modow zadnych nie robilem, nie znam sie :) Zreszta, juz dawno nie latalem na 166fsb, jakos procek sie nie lubi z ta mobo :/ DUT3C chodzil ciagle, a ten tylko kilka dni. z tym 41.5MHz dla PCI to nie wiem czy to ma cos do rzeczy, ale po prostu nie mialem zadnej karty na PCI :) Chlodzenie mostka to radiator z gf2mx z wentylatorem

41,5MHz na PCI to poprostu zabójstwo dla twardziela-długo tak nie pociągnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi