Skocz do zawartości
Neo_x

jak to jest z tymi skuterami?

Rekomendowane odpowiedzi

siemka... wlasnie ogladam tvn turbo.. i teraz gosciu mowi ze osoby w wieku od 13 do 18 roku musza jezdzic na skuterach z karta motorowerowa a osoby powyzej 18 roku zycia moga jezdzic tylko na dowod osobisty... oczywiscie skuterek do 50cm3.. powiedzcie co o tym sadzicie... aha.. i taka propo... wie ktos gdzie w wawie jest jakas wyporzyczalnia skuterkow? bo na okres wakacyjny to bardzo fajna opcja zeby gdzies za miasto wyjechac :)

pozdro :)

thx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

motorowery czyli maszynki o pojemnosci do 50ccm wystarczy dowod po 18roku zycia, lub karta motorowerowa dla 13-18 - tak jak napisales ;)

skutery? hmm nie lepiej cos z biegami ? ;)

update:

Art. 96. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:

*motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;

2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

motorowery czyli maszynki o pojemnosci do 50ccm wystarczy dowod po 18roku zycia, lub karta motorowerowa dla 13-18 - tak jak napisales ;) 

skutery? hmm nie lepiej cos z biegami ? ;)

osobiscie wolal bym z biegami ;) ale skuter pewnie szybciej gdzies w wawie porzycze :) tylko gdzie?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ściemniają, ja jeździłem skuterkiem 50cm3 jak miałem 16lat na karte rowerową, dwa razy zatrzymali mnie policjanci i nic nie mówili :), u mnie po miście dużo takich dzieciaków jeździ więc coś ściemniają z tą kartą motorowerową.

Aby poruszac sie skuterem, nalezy posiadac karter motorowerowa ;]

Pytalem sie przed chwila kuzyna ktory jezdzi na tym :) ( ma 14 lat )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.skutery.waw.pl/wypozyczalnia.htm

"Skuter może wypożyczyć osoba dorosła (mająca ukończone 18 lat), która ma obowiązek przedstawić dwa dokumenty ze zdjęciem, potwierdzające tożsamość. Przy czym na czas wypożyczenia jeden z dokumentów pozostaje w depozycie"

nic tu nie ma o jakis kartach ;)

ale nie zaciekawilo mnie :| :

"Uwaga! do końca czerwca wszystkie skutery są zarezerwowane"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cza kask na to?,kuzynowi wujek kupił,i jezdze nim,tucze do pięknie w 3 tygodnie 600km:Pi jusz jak 1 ras na niego siadłem(wogule w zyciu na cos co ma silnik i2 koło)zaliczyłem wiraża na piasku,ale nic,i na liczniku 60 a ja prułem na nim 55,więc dobry chyba wynik?ale tym popolach nie pojezdzi!,niskie zawiszenie:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile skutery mogą miec max koni?

ile klient zapragnie ;)

a jesli chodzi Ci o ogolnie o motorower to:

"motorower" - pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

czyli wiekszosc tego co jezdzi wykracza poza przepisy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma skuter 50, stuningowany, zdjęte blokady i śmiga tym 95km/h( zresztą wiesz neo) ale tyle co on w niego kasy włożył, to żeczywiście można ścigacza małego, używanego kupić, ale na małego ścigacza trzeba mieć prawojazdy conajmniej A1 do 125cm3 więc nie każdy sobie może pojeździć, a taki skuterek, kupujesz, wsiadasz i jedziesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi