michalak Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Witam, jeżeli posiadam już 2 dyski na ATA100 i jak podłącze 1 dysk na SATA to będzie wszystko działać? Jeżeli mam 2 miejsca na podłączenie dysku ATA100 i mam 4 gniazdka SATA to czy w takim razie moge mieć w sumie 6 dysków twardych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 możesz podpiąć do 10 urządzeń :) - 4 sata przez SIL3112 - 2 sata przez Intel ICH5 SATA - 4 PATA przez Intel ICH5 z tym że przy intelu SATA uważaj na tryb pracy kontrolera - dosowe aplikacje wywalają sie przy ustawieniu Enchanced IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 możesz podpiąć do 10 urządzeń :) - 4 sata przez SIL3112 - 2 sata przez Intel ICH5 SATA - 4 PATA przez Intel ICH5 z tym że przy intelu SATA uważaj na tryb pracy kontrolera - dosowe aplikacje wywalają sie przy ustawieniu Enchanced IDE A może coś więcej mi możesz powiedzieć na temat tego Enchanced IDE? Lepiej podpiąć przez Silicon czy przez intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 ja podpinam przez intela - sil podpięty jest przez PCI a intel'a nie ogranicza PCI - do tego SIL widziany jest jako Kontroler SCSI/RAID a intel w zależnosci od ustawienia jako IDE lub SCSI/RAID tryb enchanced powoduje stworzenie trzeciego kanału IDE - taki wirtualny kanał IDE - bo każdy dysk SATA pracuje jako sam na jednym kanale więc bios spina dwa kanały SATA w jeden kanał IDE - dzieki temu nie trzeba driverów do kontolera - ale z trzema kanałami IDE nie działają niektóre aplikacje np. Ghost. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 linux z jadrem do 2.4.x ma tez problemy nie wiem jak z jadrem 2.6.x podobnie zreszta stare windowsy (dziala na 2000/xp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...