dem Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 U nie temperatura w tej chwili wynosi 38 stopni. Ale dosc chlodno na dworze. Temperatura w budzie 23 stopnie (odczyty z MBM). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Vorman Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Hejka !!! twoja temp jest rzeczywiście niepokojąca i zdecydowanie za wysoka. u mnie na bartonie 2500@3200 bez podnoszenia napięcia (1.675 V) mam idle 38-39 a stresie max to 44 C. temp jest taka a nie inna ponieważ cooler jest całkowicie CU do tego użyłem pasty termoprzewodzącej z domieszką srebra. pierwsze co powinieneś zrobić to obniżyć napięcie - 1.9 V to zdecydowanie za dużo jak na 3200. spróbuj na 1,700 lub 1.725. cooler który posiadasz też nie jest najlepszy do kręcenia proca, zaopatrz się w cooler z miedzianym radiatorem + pasta. zawsze możesz delikatnie zeszlifować proca tak by powierznia lepiej przylegała do coolera, chociaż ja polecałbym zmianę wiatraka i pastę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Hmm ja mowie o odczytach... procek ten sam testowany na NF-7 i AN7, nawet w tej chwili siedzi w AN7. Abit EQ pokazuje 62 stopnie. Cos mi sie tutaj nie podoba. Wymyslil juz ktos jakis inny programik ktory obsluguje AN7? Co do wypowiedzi kolegow ktorzy posiadaja plyty Epoxa czy starsze Abity to zgodze sie ze ich plyty pokazuja duzo nizsze temperatury. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finch Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 AN7 pokazuje temperaturki z diody termicznej procesora, tak wiec te max 64 stopnie to nie jest tak zle. Koledzy którzy maja czujnik pod prockiem w sokecie mogą sobie dodac spokojnie 10 stopni wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 AN7 pokazuje temperaturki z diody termicznej procesora, tak wiec te max 64 stopnie to nie jest tak zle. Koledzy którzy maja czujnik pod prockiem w sokecie mogą sobie dodac spokojnie 10 stopni wiecej No nie do końca się z Tobą zgodzę. U mnie na NF7-S mam wg. czujnika abitowego 62*C w stresie, a odczyt z czujnika na laminacie 47*C. Tak więc jeśli 62*C+10*C=72*C, a wtedy komp na pewno nie pracowałby stabilnie. Tak więc odczyty z NF7 są niewiele warte :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar3k Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 ale wez pod uwage ze swoj czujnik masz umieszczony na lamiancie procka a tam temp jest nizsza niz od strony plyty bo czyjnik na plycie jest umieszczony pod prockiem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finch Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Po pierwsze NF7 ma czujnik pod prockiem w sokecie, AN7 ma w jadrze procesora z diody, gdzie temperaturka jest zawsze wyzsza niz z czujnika spod procesora. Sam malem NF7-S i wiem ze na tej plytce mialem temepraturki o 10 stopni nizsze. Natomiast na AN7 temp sa odczytywane z rdzenia procesora a nie z zadnego laminatu jak kolega wczesniej napisal. AMD nigdy nie umieszczalo diody w laminacie tylko i wylacznie w rdzeniu procesora. Wiec jak mozna sie domyslic (chyba ze ktos ma z tym problemy :) ), temperatury z rdzenia sa zawsze wyzsze. To wcale nie jest prawda ze przy 70 stopniach komp bedzie chodzil niestabilnie (przy AN7 oczywiscie) bo AMD podaje temeraturki maks dla rdzenia od 80 do 90 stopni w zaleznosci od serii !!!!!!! Chyba zle mnie zrozumieliscie wczesniej :) PS Abit nf.... podaje tylko jedna temp procka, jest to ta ktora pokazuje 64 stopnie(w Twoim przypadku) , nastepnie jest temp systemu umieszczona kolo socketa na laminacie plyty i nie jest to temperatura laminatu procka ( nie wiem skad cos takiego przyszlo ci do glowy) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Po pierwsze NF7 ma czujnik pod prockiem w sokecie, AN7 ma w jadrze procesora z diody, gdzie temperaturka jest zawsze wyzsza niz z czujnika spod procesora. Sam malem NF7-S i wiem ze na tej plytce mialem temepraturki o 10 stopni nizsze. Natomiast na AN7 temp sa odczytywane z rdzenia procesora a nie z zadnego laminatu jak kolega wczesniej napisal. AMD nigdy nie umieszczalo diody w laminacie tylko i wylacznie w rdzeniu procesora. Wiec jak mozna sie domyslic (chyba ze ktos ma z tym problemy :) ), temperatury z rdzenia sa zawsze wyzsze. To wcale nie jest prawda ze przy 70 stopniach komp bedzie chodzil niestabilnie (przy AN7 oczywiscie) bo AMD podaje temeraturki maks dla rdzenia od 80 do 90 stopni w zaleznosci od serii !!!!!!! Chyba zle mnie zrozumieliscie wczesniej :) PS Abit nf.... podaje tylko jedna temp procka, jest to ta ktora pokazuje 64 stopnie(w Twoim przypadku) , nastepnie jest temp systemu umieszczona kolo socketa na laminacie plyty i nie jest to temperatura laminatu procka ( nie wiem skad cos takiego przyszlo ci do glowy) Pozdrawiam to chyba Wy mnie źle zrozumieliście :D Ja mam zewnętrzny czujnik położony na laminacie proca(pod radiatorem) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=78602 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...