godyn Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Witam! Podobne posty były ALE NIKT NIE ODPOWIEDZIAŁ na tyle jasno, aby to nie sprawiało problemu (nie tylko mi). Mam małą 5-osobową sieć: 2 kompy na WinXP(sp1) + 3 na Win98SE i problem w tym, że kompy z Win98 widzą i komunikują się w sieci ze wszystkikmi, a kompy z WinXP WIDZĄ TYLKO SIEBIE a NIE WIDZĄ kompów z Win98. Moje ustawienia sieciowe: We właściwościach (w XP) "Połączenie sieciowe" są zainstalowane składniki: - Klient sieci Microsoft Networks - Udostępnianie plików i drukarek w sieciach MS Networks - Protokół NETBEUI (ale bez niego jest bez różnicy) - System NetBIOS NWLink (zainstalował się razem ze sterownikami do Realteka 8139) - Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetBIOS - Protokół internetowy TCP/IP W zakładce Uwierzytelnianie i Zaawansowane wszystko wyłączone Karte sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC z najnowszymi (chyba) sterownikami RTL600(607) W ustawieniach TCP/IP: IP 192.168.1.10 Maska 255.255.255.0 Brama 192.168.1.255 (tu modem PlanetADE3000) DNS znane: 194.204.152.34 W zakładce WINS mam zaznaczone "Włącz wyszukiwanie LMHOSTS" ale nie mam nic tu ustawione (jest pusto) i w ustawieniach systemu NetBIOS ZAWSZE KIEDY ZAZACZE "Domyślne" lub "Włącz system NetBIOS przez TCP/IP" to działa strasznie sie żółwi...., natomiast "Jeśli na "Wyłącz system ....."" to szybko działa ale tylko na komputerach w XP - i NIE WIDZI Win98 Aha. Mamy zainstalowany Norton Internet Security 2004 (zresztą PL ) BARDZO PROSZE O POMOC - MYŚLĘ ŻE WIELU OSOBOM POMOŻECIE (...bo dużo jest tego typu postów bez odpowiedzi) Pozdrowienia :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 w XP w "moich miejscach sieciowych" z prawej strony w menu jest opcja "konfiguruj siec w domu lub w malej firmie". uruchomi to kreatora sieci domowych, i w ktoryms momencie padnie prozpozycja wykonania jakiejs specjalnej dyskietki. trzeba te programy ktore tam sa uruchomic na kompach z win98. to czasem pomaga, ale glowy za to nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godyn Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 niestety tego tez probowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godyn Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Czyli wszystkim działa sieć "mieszana" XP + Win ME + Win 98 i nikt nie chce pomóc ....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...