Skocz do zawartości
godyn

XP + Win98 = OTOCZENIE SIECIOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Podobne posty były ALE NIKT NIE ODPOWIEDZIAŁ na tyle jasno, aby to nie sprawiało problemu (nie tylko mi).

Mam małą 5-osobową sieć: 2 kompy na WinXP(sp1) + 3 na Win98SE i problem w tym, że kompy z Win98 widzą i komunikują się w sieci ze wszystkikmi, a kompy z WinXP WIDZĄ TYLKO SIEBIE a NIE WIDZĄ kompów z Win98.

Moje ustawienia sieciowe:

We właściwościach (w XP) "Połączenie sieciowe" są zainstalowane składniki:

- Klient sieci Microsoft Networks

- Udostępnianie plików i drukarek w sieciach MS Networks

- Protokół NETBEUI (ale bez niego jest bez różnicy)

- System NetBIOS NWLink (zainstalował się razem ze sterownikami do Realteka 8139)

- Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetBIOS

- Protokół internetowy TCP/IP

W zakładce Uwierzytelnianie i Zaawansowane wszystko wyłączone

Karte sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC z najnowszymi (chyba) sterownikami RTL600(607)

W ustawieniach TCP/IP:

IP 192.168.1.10

Maska 255.255.255.0

Brama 192.168.1.255 (tu modem PlanetADE3000)

DNS znane: 194.204.152.34

W zakładce WINS mam zaznaczone "Włącz wyszukiwanie LMHOSTS" ale nie mam nic tu ustawione (jest pusto)

i w ustawieniach systemu NetBIOS ZAWSZE KIEDY ZAZACZE "Domyślne" lub "Włącz system NetBIOS przez TCP/IP" to działa strasznie sie żółwi...., natomiast "Jeśli na "Wyłącz system ....."" to szybko działa ale tylko na komputerach w XP - i NIE WIDZI Win98

Aha. Mamy zainstalowany Norton Internet Security 2004 (zresztą PL )

BARDZO PROSZE O POMOC - MYŚLĘ ŻE WIELU OSOBOM POMOŻECIE

(...bo dużo jest tego typu postów bez odpowiedzi)

Pozdrowienia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w XP w "moich miejscach sieciowych" z prawej strony w menu jest opcja "konfiguruj siec w domu lub w malej firmie".

uruchomi to kreatora sieci domowych, i w ktoryms momencie padnie prozpozycja wykonania jakiejs specjalnej dyskietki. trzeba te programy ktore tam sa uruchomic na kompach z win98.

to czasem pomaga, ale glowy za to nie dam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi