Skocz do zawartości
Gość Mike

Epox 8KRAI + 2x256MB Infineon 333MHz CL 2.5 = kilka pytań...

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przesiadłem się z ABIT KT7E + 512 MB SDR na to co w temacie, reszta z ważnych podzespołów to Athlon XP 1900+ i Radek 9800SE (380/680, 256 bit), w związku z czym mam kilka pytań:

1. Bios EPoxa pokazuje mi domyslne napięcie dla ramu jako 2,7 V nie powinno to być przypadkiem 2,5 V? Pamięci te są od <niespodzianka ;)> WILKa, zaznaczam że nie mogę w biosie ustawic niższego napięcia niż 2.7 V

2. Wydaje mi się że plyta ta nie może puscic pamieci na innej częstotliwośći niż 133/166/200, gdyż tylko takie opcje widoczne są w menu POWER BIOS. Gdy ustawie szyne CPU na przyklad na 141 Mhz to post owszem, pokazuje 282 FSB, ale pamięci dalej jako DDR 266 (lub 333 jesli tak je ustawie w POWER BIOS). Co jest qrde? Czy to mozliwe że EPox dał ciała, czy poprostu bios przy poscie pokazuje swoje, a pamieci i tak idą na swoje 141/282 tak jak Bóg przykazał?

3. Stosując się do FAQ o overclockingu RAM, ustawiłem timingi na 6-2-2-2 tak jak trza, jednak w biosie są jeszcze inne opcje, wiec byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie nakierował jak je ustawić: Bank Interleave (2 Bank, 4 Bank, Disabled), DRAM Burst Lenght (4,8 ), Write Recovery Time (2T,3T), tWRT (1T,2T,3T), AGP 3.0 Calibration cycle (Enabled, Disabled).

Z gory dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mrozo666 -> Domo arigatou gozaimasu! Czyli wielkie dzięki ;) To w takim razie ostatnie pytanie: jak rozumiem 2.7 V to normalna wartość dla tych pamiatek, to jaką wartość maksymalnie moge ustawic bez radiatorków aby nie przesadzić? 3.0V? 3.1V?

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo -> Narazie dałem im 2,8 V dla większej stabilności i w pulpicie windowsowym są raczej letnie ;). Po ostatecznym ztweakowniu ustawien Biosu dla RAM i FSB na sprzęcie jak w podpisie wyciskam 119xx pkt w 3DMark2001SE, jakies 367x pkt w 3DMark03, w Evereście pokazuje mi read/write średnio 2150/660 MB/s

Więc teraz zostało mi dokupić vgasilencer i kręcic radka :twisted:

Jeszcze raz thx za porady

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi