Skocz do zawartości
virtuomaniak

Problem z Segate Baracuda 120GB 8MB (slaby speed)

Rekomendowane odpowiedzi

ale masz te partycje na jednym fizycznie dysku. Jeżłei tak to sie niedziw że mas ztkaie niski transfery głowiuca musi sie neixłe naltać z miejsca na miejsce by odczytać dane a potem zapisać je.

Ta sieczka MOIM ZDANIEM może oznaczać że masz już troche sektorów "poprzestawianych" w obszar zapasowy.

btw robiąc ten test maiełs jakies programy otwarte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem duzo otwartych programow typu opera miranda the bat itp to bylo robione na szybko, no ale to nie zmienia faktu ze jak przenosze z partycji na partycje mam 14MB a w HDTac wskazuje kolo 40MB a partycje mam zrobione tak ze c: jest kompletnie odzielnie a d,e,f,g sa razem (tzn w partition magic sa w tj. jednej ramce) bo chyba o to chodzilo?

Moze te baracudy takie sa :/ bo u kumpla podobnie sie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ty mylisz zapisy jeżłei prznosisz z dysku na dysk to główica (jest hedna na talez) musi sie poruszać odczytując i zapsiujac z partycji na partycję. A te 40 mb to zapis liniowy on jest w tedy kiedy kopiujesz z dysku na inny dysk (ALE TO SA DYSKI FIZYCZNE A NIE PARTYCJE NA JEDNYM DYSKU) a te 14 mb jest bardzo dobrym wynikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten wykres w hdtachu...maskara

tez zrobilem na szybko hdtacha.Taki sam dysk, otwarte pare aplikacji, troche pracujacych w tle.

Dołączona grafika

moim zdaniem z dyskiem cos jest nie tak, ja bym oddal na gwarancji.

Sprawdz na innym kompie dla pewnosci.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozniej zrobie test jak bede mial wszystko powylaczane.

Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale podczas kopiowania/przenoszenia strasznie zjada mi RAMu mam 512MB a podczas prznoszenia zostaje wolnego z 10MB RAMu

To jest normalne też tak mam. pozatym massz najnowsze stery do płyty głównej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez strasznie skaszaniony - strasznie poszarpane - moze masz jakis program w tle ktory stale odwoluje sie do dysku ?? odpal na golym systemie - ty takze virtuomaniak

Na dodatek nie wiem czy zauwazyliscie ale sredni odczyt na dysku virtuomaniaka jest na strasznie niskim poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic w tle nie mam uruchomionego. Zrobiłem pare prób i za każdym razem RANDOM ACCESS TIME było około 14,5ms, a READ BURST SPEED około 87MB/s, ale już READ SPEED, te maximum itp, różniły się nawet do 10MB/s. Nie wiem czemu tak jest, może to że mam pamięc wirtualną ustawioną na dysku E(C, D, E) i wynosi 1024MB. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi