jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Witam, dorwałem się do starego laptopa (p133, 32mb ramu, 1,5gb dysk itd) więc może mi on posłużyć najwyżej jako notatnik lub maszynka do grania w stare gry i tu jest problem. Pod win98 mało co chodzi, więc mam dyskietkę startową. Część gier działa, ale sporo ma problem z pamięcią konwencjonalną i potrzebuje sterownika EMS np. Master of orion :twisted: i nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. Proszę o pomoc. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 W autoexec`u przed niektórymi linijkami komend dodawało się bodajże "REM", ale to tak stare dzieje, że już nie pamiętam przed którymi :) . Możesz poeksperymentować, chyba, że znajdzieśię ktoś, kto wie przed którymi można. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Do emulowania EMS służy bodajże programik emm386.exe, dostarczany wraz z Windowsami aż do 98SE, jeśli mnie pamięć nie myli. Wywołaj w linii poleceń z /? żeby uzyskać pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Mam małe pytanko do Ciebie: Znasz DOSBOX'a? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Do emulowania EMS służy bodajże programik emm386.exe, dostarczany wraz z Windowsami aż do 98SE, jeśli mnie pamięć nie myli. Wywołaj w linii poleceń z /? żeby uzyskać pomoc. Tak, już gdzieś wyczytałem, trzeba dać device=emm386.exe AUTO ale wtedy podczas wczytywania systemu z dyskietki się wiesza :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 config.sys DOS=HIGH,UMB DEVICE=c:windowshimem.sys DDEVICEHIGH=c:windowsemm386.exe AUTO RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Mam małe pytanko do Ciebie: Znasz DOSBOX'a? :) Tak, przed chwilą go próbowałem i: na normalnym kompie jakoś działa, ale jak robie fullscreen to się robi blackscreen :) i cisza (chodzi mi konkretnie o master of orion) stary komp jest za wolny na dosboxa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Musisz w ustawienaich programu pogmerać. Polecam Ci też vdmsound (jakoś tak, chyba?). Też do starych gier dobre :) BTW. Mam takiego laptopa jak ty (133MHz PI) i za cholerę LOTUS 3 mi nie chcę ruszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 config.sys DOS=HIGH,UMB DEVICE=c:windowshimem.sys DDEVICEHIGH=c:windowsemm386.exe AUTO RAM Oczywiście DEVICEHIGH i dorzuciłbym jeszcze: STACKS=0,0 a DOS=HIGH,UMB przerzucił na koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Master of Orion requires at least 575k of conventional DOS memory. Próbowałem już tego co pisaliście i brak efektów :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Zmień DEVICEHIGH=c:windowsemm386.exe AUTO RAM na DEVICEHIGH=c:windowsemm386.exe AUTO RAM I=B000-B7FF dodaj FILES=100 BUFFERS=40 najlepiej podaj całe autoexec.bat i config.sys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 files=100 buffers=40 dos=high,umb stacks=9,256 device=himem.sys /testmem:off devicehigh=c:windowsemm386.exe auto ram i=b000-b7ff lastdrive=z device=display.sys con=(ega,,1) dalej strona kodowa i klawiatura autoexec.bat nie odpalam jest to przerobiona (uproszczona) dyskietka startowa z 98se Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 files=100 buffers=40 stacks=0,0 device=himem.sys /testmem:off devicehigh=c:windowsemm386.exe auto ram i=b000-b7ff dos=high,umb lastdrive=(ostatnia litera dysku c? d? e?) i nic wiecej nie dokladaj... a drivery do myszki i karty dzwiekowej gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 zaraz poprawię i sprawdzę. Brak myszki i k. dźwiękowej nie jest chyba powodem nieodpalenia gry? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Nie, ale myszka i dźwięk mogą się przydać ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 racja:) ale najpierw chcę odpalić samą grę i dalej nie idzie :( za mało konwencjonalnej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Wpisz mem /c /p i zobacz ile masz dostepne... A, jak rozumiem strone kodowa, klawiature i inne bzdury wywaliles, tak? I plik autoexec.bat NIE ISTNIEJE, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 polecenie mem nie działa, bo nie ma autoexec, w którym się ładują narzędzia diagnostyczne :) stronę kodową i klawiaturę wywaliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 mem powinien siedziec gdzies na twardym w katalogu windows zmien najpierw sciezke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 ok mam, jest 560K wolnej konwencjonalnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Brakuje 15k... Hmmmm.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Jest jeszcze memmaker! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mecz1 Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 JA chce tylko pomóc ale nie wiem jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 device=himem.sys /testmem:off devicehigh=c:windowsemm386.exe auto ram i=b000-b7ff dos=high,umb Po pierwsze powinno to wyglądać tak Dos=high,umb Devicehigh=c:windowshimem.sys Devicehigh=c:windowsemm386.exe RAM A po drugie jeżeli zobaczysz że masz coś jeszcze jako DEVICE= to z czystym sumieniem podopisuj przed znakiem = HIGH Po trzecie jeśli masz w autoexec.bat jakieś wiersze poleceń typu c:mouse.com to przed tymi liniami podopisuj LH. Gdy to zrobisz wtedy wszystkie drivery władyje do górnej pamięci i zostanie dużo pamięci konwencjonalnej. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Narazie zainstalowałem takie stare cudeńko - QEMM. Pomogło, gra się odpala, jest więcej konwencjonalnej, ale windows sie czasem wiesza :) jutro spróbuje tak jak napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...