Gve Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Witam! Mam sprzęt: -Asus P4C800 Deluxe -P4 2.4HT@2.64 -512MB Dual DDR Kingsotn 333@360 -WD Caviar SE 80GB -Hercules 3D Prophet 9700@327.5/312MHz (Pro+) Cat. 4.7 -DVD Teac -FDD -Szuflada (pusta) -Zasilacz Chieftec ATX-1136H 360W Dual Fan -Dodatkowy wiatrak -------------------------------------------------- Otóż... Miałem sobie Athlona 2500+ na Abicie NF-7S, ale zdobyłem okazjonalnie P4 i sprawiłem sobie płytę pod niego (tego Asusa co wyżej ;)). Przez parę miesięcy działało oki (procek na standardowym coolerku na 2,9), ale gry mi się niektóre wieszały (freeze, np. Prince of Persia). Pewnego razu padł zasilacz (na szczęście tylko on - Codegen 300W :/), więc wymieniłem na Chiefteca. Później trochę pochodziło oki, ale przy UT2004 znowu freeze... i komp juz nie wstał.... czarny ekran i "system failed CPU test". po wyjęciu procka i włożeniu ponownie ruszyło... ale do czasu następnego restartu. Potem już nic nie pomagało. Wymieniłem płytę w serwisie na inny egz. : tak samo. Niedawno otrzymałem jeszcze inny: nareszcie DZIAŁA! Grałem już kilka godzin w FarCry, Painkillera - wszystko Ok, temp. max 58C (na krótko)... (39-45 idle), ale... napięcia. Już przed wymianą zaislacza i płyty na inny egz. napięcia były pokazywane "dziwnie". Używam programu Asus PC Probe. Teraz jest tak samo: napięcie 3.3V spada czasem na chwilę do 3.12V! (przy korzystaniu z karty graf.), a 5V wynosi czasem 5.2V, 12V: 11.6V. Czy temu programowi można ufać? Słyszałem, że jedyne wiarygodne odczyty napięć pochodzą z profesjonalnych mierników... Na razie wszystko działa jak złoto... ale rozumiecie, w mojej sytuacji boję się o wszystko :)) Druga sprawa: czy 58C dla 2.4@2.64 to nie za dużo? Zaznaczam, że taka temp. występuje bardzo rzadko, zwykle na FarCry CPU ma ok. 53-55C. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelus Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 mam tą samą płytkę. Odczyty temperatur - możesz śmiało dodać do nich 7-10*C. Asus zaniża. Ja na swoim prescocie 3.0 kręconym na 3.6 mam takie same temperatury jak ty. Chłodzę go zalmanem 7000A-Cu. Na 3.8 mam już pięć stopni więcej a to daje prawie 70*C max. Trochę dużo i staram sie go tak nie żyłować, pomimo, że pracuje sobie stabilnie. Odczyty napięć - skaczą tylko w programie. Też mam chiefteca i pomimo wielu wad ma jedną zaletę: napięcia podaje stabbilne. Mierzone miernikiem zmieniają się max o 0,02V, nawet przy podkręceniu na 3.8 nie spadają bardziej niż 0,05V. Te chwilowe skoki w asus pc probe to błąd czujników na płycie. Będą skakać w kazdym programie. Jak wszystko chodzi ok, to się nie przejmuj i giercuj w far cry :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgadzam sie z moim przedmowca - ja mam Asus P4P800 Deluxe (1017 Bios) i Asus PCProbe pokazuje napiecia conajmniej dziwne (no i obroty wentyaltorow tez - okolo 20000 rpm :) Jak widac sprawa normalna Pozdrawiam adamdn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 ja proponuje <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> miernik i zmierzyć ile wynosi 3.3V, 5V i 12V - będziesz miał pewność że wszystko jest ok (lub nie :|) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...