Skocz do zawartości
Gve

P4C800 DLX - temp. i napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam sprzęt:

-Asus P4C800 Deluxe

-P4 2.4HT@2.64

-512MB Dual DDR Kingsotn 333@360

-WD Caviar SE 80GB

-Hercules 3D Prophet 9700@327.5/312MHz (Pro+) Cat. 4.7

-DVD Teac

-FDD

-Szuflada (pusta)

-Zasilacz Chieftec ATX-1136H 360W Dual Fan

-Dodatkowy wiatrak

--------------------------------------------------

Otóż...

Miałem sobie Athlona 2500+ na Abicie NF-7S, ale zdobyłem okazjonalnie P4 i sprawiłem sobie płytę pod niego (tego Asusa co wyżej ;)). Przez parę miesięcy działało oki (procek na standardowym coolerku na 2,9), ale gry mi się niektóre wieszały (freeze, np. Prince of Persia). Pewnego razu padł zasilacz (na szczęście tylko on - Codegen 300W :/), więc wymieniłem na Chiefteca. Później trochę pochodziło oki, ale przy UT2004 znowu freeze... i komp juz nie wstał.... czarny ekran i "system failed CPU test". po wyjęciu procka i włożeniu ponownie ruszyło... ale do czasu następnego restartu. Potem już nic nie pomagało. Wymieniłem płytę w serwisie na inny egz. : tak samo. Niedawno otrzymałem jeszcze inny: nareszcie DZIAŁA! Grałem już kilka godzin w FarCry, Painkillera - wszystko Ok, temp. max 58C (na krótko)... (39-45 idle), ale... napięcia.

Już przed wymianą zaislacza i płyty na inny egz. napięcia były pokazywane "dziwnie". Używam programu Asus PC Probe. Teraz jest tak samo: napięcie 3.3V spada czasem na chwilę do 3.12V! (przy korzystaniu z karty graf.), a 5V wynosi czasem 5.2V, 12V: 11.6V. Czy temu programowi można ufać? Słyszałem, że jedyne wiarygodne odczyty napięć pochodzą z profesjonalnych mierników... Na razie wszystko działa jak złoto... ale rozumiecie, w mojej sytuacji boję się o wszystko :))

Druga sprawa: czy 58C dla 2.4@2.64 to nie za dużo? Zaznaczam, że taka temp. występuje bardzo rzadko, zwykle na FarCry CPU ma ok. 53-55C.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą samą płytkę.

Odczyty temperatur - możesz śmiało dodać do nich 7-10*C. Asus zaniża.

Ja na swoim prescocie 3.0 kręconym na 3.6 mam takie same temperatury jak ty. Chłodzę go zalmanem 7000A-Cu. Na 3.8 mam już pięć stopni więcej a to daje prawie 70*C max. Trochę dużo i staram sie go tak nie żyłować, pomimo, że pracuje sobie stabilnie.

Odczyty napięć - skaczą tylko w programie. Też mam chiefteca i pomimo wielu wad ma jedną zaletę: napięcia podaje stabbilne. Mierzone miernikiem zmieniają się max o 0,02V, nawet przy podkręceniu na 3.8 nie spadają bardziej niż 0,05V. Te chwilowe skoki w asus pc probe to błąd czujników na płycie. Będą skakać w kazdym programie.

Jak wszystko chodzi ok, to się nie przejmuj i giercuj w far cry :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z moim przedmowca - ja mam Asus P4P800 Deluxe (1017 Bios) i Asus PCProbe pokazuje napiecia conajmniej dziwne (no i obroty wentyaltorow tez - okolo 20000 rpm :)

Jak widac sprawa normalna

Pozdrawiam

adamdn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi