AbuDhabi Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Posiadam stary monitor Daewoo CMC 1418AD. Problem jest taki, że ekran jest za ciemny. Kontrolkami monitora ustawionymi na maxa zyskuję w miarę porządną jasność, ale nawet wtedy trochę dla mnie za ciemne są te ustawienia. W softwarowych ustawieniach karty graficznej potrafię zmienić Jasność/Kontrast/Gamma ale najwyraźniej nie odnosi się to do filmów. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego. W ustawieniach Overlay zwyczajnie nie da się przestawić powyższych kontrolek. Zrobiłem mały teścik: uruchomiłem film, zapauzowałem i uruchomiłem ustawienia karty. Potem przestwiłem okna tak, żeby było widać i film, i okienka, i pulpit. Jako, że mam zmianę ustawień w trybie rzeczywistym, zauwazyłem, że jasność zmieniają tylko okienka i pulpit - film pozostawał tak samo ciemny. Jako, że to nie wyszło postanowiłem spróbować z kontrolkami monitora - są ustawione na maxa, a że dotyczą wszystkiego co jest wyświetlane na monitorze, ich zmiana skutkowała w zmniejszeniu jasności filmu. O to mi jednak nie chodzi. Pytanie jest takie, czy jest jakiś sprytny programik, który potrafi zmienić softwarowo ustawienia monitora, żeby wyświetlał wszystko jaśniej? Albo właściwie cokolwiek innego co pomogłoby mi z moim problemem. Z góry dziękuję. Aha, moja karta to Nvidia Riva TNT 32MB. Najnowsze sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Kiedyś mój kumpel używał do tego programu o nazwie "colorific" bodajże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=agent=- Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Wybebesz kompa. Znajdź jakąś KONKRETNĄ INSTRUKCJĘ monitora /najlepiej ze schematem/ i szukaj po płucie drukowanej potencjometrów odpowiedzialnych za jasnośc obrazu itd. Ja tak swojego 15" HP'ka powiedzmy 'podkręciłem' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...