Skocz do zawartości
Steeler

Jakie mobo jest "lepsze" ASUS P4T533-C Vs Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

Wczesniej bylem przekonany na tego ASUS'a, ale te gadanina o 4 (Asus) a 6 warstwach u Gigabyte sprawila, ze jestem niepewny. I ta ostatnia ma dodatkowo 2 - Bios.

Jak jest z podkrecaniem? Ktora byscie wybrali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral ta P4t533 ale bez literki c ona jest na 32 bitowe rimmy .Mozesz ja kupic w zestawie z 256mb rimm 1066 ktore ida spoko na fsb@150mhz przy mnozniku X4 (ta plyta ma jeszcze X3)co daje 600mhz oczywiscie synchronicznie z prockiem i nie znajdziesz ddr ktory ci w tescie pamieci podskoczy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral ta P4t533 ale bez literki c ona jest na 32 bitowe rimmy .Mozesz ja kupic w zestawie z 256mb rimm 1066 ktore ida spoko na fsb@150mhz przy mnozniku X4 (ta plyta ma jeszcze X3)co daje 600mhz oczywiscie synchronicznie z prockiem i nie znajdziesz ddr ktory ci w tescie pamieci podskoczy :lol:

Kurde - w temacie napisalem konkretnie o jaki model Gigabyte chodzi, ale mi ucielo numer - GA-8IHXP.

To co napisales jest bardzo ciekawe... Tylko dlaczego ten drugi model - ile te pamieci 32 bitowe sa wydajniejsze od tych 16? Jakie inne zalety ma jeszcze ta plyta? Czy ktos jeszcze tak sadzi???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Gigabyte. Ja mam ta plyte i wolalem ja nad Asusa P4T533-C.

32bitowy RDRAM to dokladnie to samo co 16bitowy, tylko ze na laminacie masz polaczne 2 moduly 16bitowe. W ten sposob masz odrazu zapelnione oba kanaly i nie trzeba ich juz obsadzac parami. Efektywnie wychodzi na to samo, a praktycznie 32 bitowy modul jest drozszy ;)

Dlaczego Gigabyte? FSB do 156MHz (Asus tylko 150) i mozna podniesc napiecie pamieci. Co z tego wyniklo? Na Gigabyte zwykle RDRAMy PC800 Samsunga wykrecilem na 148MHz, a na Asusie "tylko" 142MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...