punek Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Siema! Słuchajcie ostatnio nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowicie moja płyta obsługuje RAID. Zastanawiałem się nad tą opcją co podłącza sie dwa dyski, one się robiął w jeden duzy, szybszy dysk. Moje pytanie jest następujące: Czy zauważe wzrost szybkości dysku? Bo mam Barracude IV 60G i chcę dokupić albo dwa dyski 80G albo jeden 160G. Jak bym miał trzy dyski to podłączył bym dwie nowe 80G na Raida a barracuda byłaby sobie systemowym dyskiem + miejsce na filmy. Ew. Kupił bym jedną 160 i przy kazdej operacji typu: kopiowanie/rozpakowywanie/kobinowanie :) robił bym tak aby kozystać z 2 dysków na raz (wtedy będzie szybciej) p. kopjując film z jednego dysku na drugi (a nie w obrębie jednego dysku). Jak myślicie które rozwiązanie będzie lepsze? A może zrobić tego raida (wtedy będe miał około 160G na raidzie) i też kombinować z tymi operacjami typu kopiowanie itd wmieszając w to barracude? Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi :) i pomozecie mi w podjęciu decyzji. Pozdrawiam Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Siema! No nie mówcie, że nie wiecie nic na temat RAIDA! Na bank ktoś z Was z tego kozysta. Chodzi mi głównie o to czy jest sens wydać więcej grosza i kupić 2x80 czy 1x160. P.S. Niedługo szykuje mi sie upgrade kompa: Radeon 9800pro, +512ramu, dwa (lub jedenn) dysk(i) a reszta jak w podpisiie. Wystarczy mi Chieftec 360W? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigdwo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Cena 1GB na 80GB hdd jest bardzo "niekorzystna", najniższą cenę 1GB mają dyski 160/200GB. Radziłbym Ci kupić przynajmniej 2x160GB i zrobić z nich raid0 => striping => wzrost średniej szybkości zapisu/odczytu o ok. 40-60% (zależy to także od kontrolera raid). Raid0 jest jednak w pewnym sensie "niebezpieczny" => uszkodzenie jednego z dysków powoduje utratę danych z całej macierzy. Prosty wniosek: prawdopodobieństwo utraty danych na macierzy raid0 jest dwukrotnie większe niż w przypadku jednego dysku. Można oczywiście dołozyć do takiej macierzy 2 dodatkowe dyski pracujące jako "lustrzane" => raid 10 ale to jest już bardzo kosztowne rozwiązanie. Opłacalne tylko gdy bezpieczeństwo danych jest najważniejsze => 4x160GB=>320GB dostępnej przestrzeni hdd (320GB przeznaczone jest na "lustro" tzw. mirroring). zbigdwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 u mnie chieftec nie chcial pociagnac 4 hdd + 2 optyczne :-/ reszta jak w opisie. po odpieciu jednego hdd wszystko poszlo bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 mam pytanie mam 2x maxtor 120gb sata i zrobiłem raida i mam 240gb. System chodzi szybciej..ale czy jest coś takiego bo ktoś mi o tym mówił że idzie zrobić z tych 2x120. dysk 120gb który będzie jeszcze szybszy :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 http://cdrinfo.pl/software/artykuly/artyku...=20021117230949 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 ok. juz wiem thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 „RAID 0” działa bardzo wolno w systemie WindowsXP oraz w Windows2000, dlaczego ? Sprawa ta jest przez wielu użytkowników coraz częściej poruszana i jest niestety faktem. Cała ta sytuacja wynika z faktu rozpoznania przez system WindowsXP kontrolera „RAID” jako urządzenie (kontroler) SCSI. W ten sposób dyski w macierzy pozbawione są możliwości tzw. „buforowania”. To sprawia, iż wydajność macierzy „RAID 0” w systemie WindowsXP jest znacznie słabsza niż w systemie Windows98 czy WindowsMe. Żadne oprogramowanie typu „tweak” niestety nie radzi sobie z tym przypadkiem. Większość użytkowników myślała iż problem ten dotyczy struktury „FAT” dysku, niestety nawet dyski pracujące w systemie „FAT32” po konfiguracji macierzy znacznie zwalniają względem starszych systemów. Różnice te mogą dochodzić nawet do 40% i odczuwalne są podczas kopiowania dużych (pow. 100MB) plików. Pierwsze ok. 70MB kopiuje się bardzo szybko, później już daje o sobie znać brak opcji „cache-u” na dysku, przez co dysk zapisuje resztę pliku bardzo wolno. Problem ten dotyczy tylko i wyłącznie kopiowania / zapisu plików pow. 100MB. Kilka „trickow” w postaci włączenia „cache-u” dla plików (w systemie WindowsXP) może nieco zredukować te różnice, jednak zyski są minimalne. Być może ktoś z czytających uporał się z tym problemem? Jeśli tak to bardzo proszę o podzielenie się wiadomościami na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...