Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś z was wie czy w tych pipszonych kołeczkach jest metal czy są całe z plastiku bo poważnie rozważam możliwość spiłowania tych cholernych kołków. Ten lakier skleił mi te kołki i za chiny ludowe nie mogę ich wypchnąć. Przegrzewa mi się karta w doomie wali kreskami paskami. Czy ktoś zauważył falowanie obiektów na xv 9800se?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem wlasnie i nic nie faluje na 100%. To chyba faktycznie tylko u Ciebie problem... IMHO temperaturka...

A te kolki wychodza ladnie, jesli je sciszniesz pensetka po drugiej stronie karty i wypcchasz do gory. Slicznie wtedy wylaza nie naruszajac lakieru (plomby) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziękuje panowie. Co do zdjęcia kołeczków to zdejmowałem z 2 xv i banalnie proste to tylko ten lakier mieliście to ? A co do tego falowania miałem na 9800se@pro 128 bit xv, 256 9800se@pro i teraz w przypadku niezależnie czy silencer czy bez jak myślicie martwić się tym czy olać to w giercach spox tylko np jakiś obiekt faluje itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziękuje panowie. Co do zdjęcia kołeczków to zdejmowałem z 2 xv i banalnie proste to tylko ten lakier mieliście to ? A co do tego falowania miałem na 9800se@pro 128 bit xv, 256 9800se@pro i teraz w przypadku niezależnie czy silencer czy bez jak myślicie martwić się tym czy olać to w giercach spox tylko np jakiś obiekt faluje itp.

Tylko jeden dany obiekt?

Jeśli masz postawione głośniki obok monitora to może wystąpić efekt falowania, ale to raczej całego obrazu.

Może spróbuj włączyć vsync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuje szybkiej pomocy. Kupilem dzisiaj karte Sapphiere Radeon 9800SE, wpadam do domu instaluje xpka od nowa, zapodaje sterowniki od OMEGI i pyta, wszystko fajnie dopoki nie wlacze AA.

Jak wlacze to jakby slady po ciezarowce na ekranie... masakra!

Podejscie deugie, ponowna instalacja XP, sterowniki softmod catalyst... i dokladnie to samo.

Na seryjnych sterach jest spoko.

I w koncu pytanie: mam mozliwosc wymainy karty na inny egzemplarz, wymieniac czy ja cos porypalem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam..mam pytanie..upatrzylem sobie Radeona 9800SE firmy Powercolor..zamierzam odblokowac pozostale 4 potoki....(na razie nie zamierzam podkrecac czestotliwosci..)..czy zalozenie miedzianych radiatorkow na pamieci wystarczy..czy lepiej postarac sie o jakies lepsze chlodzenie...moja obudowa ma z przodu na dole wentylator wciagajacy powietrze a z tylu dodatkowy wydmuciach!acy...Pozdrowienia dal wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuje szybkiej pomocy. Kupilem dzisiaj karte Sapphiere Radeon 9800SE, wpadam do domu instaluje xpka od nowa, zapodaje sterowniki od OMEGI i pyta, wszystko fajnie dopoki nie wlacze AA.

Podejscie deugie, ponowna instalacja XP, sterowniki softmod catalyst... i dokladnie to samo.

I w koncu pytanie: mam mozliwosc wymainy karty na inny egzemplarz, wymieniac czy ja cos porypalem?

A na jakiej podstawie :lol:

Nikt Ci nie gwarantowal ze masz modowalna karte...

Jesli oczywiscie kupowales w normalnym sklepie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakiej podstawie :lol:

Nikt Ci nie gwarantowal ze masz modowalna karte...

Jesli oczywiscie kupowales w normalnym sklepie :P

SpiderMAN nie musze miec podstawy, mam znajomka w sklepie, ktory mi powiedzial ze moge wymieniac do woli karty. Tylko czy jest sens jakikolwiek... bo z tego co czytam to mala szansa na znalezienie modowalnej karty. Zastanawiam sie czy nie wymienic na 9600pro i miec spokoj. Wyniki nizsze ale 120zl roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta, trafiłeś na niemodowalną sztukę. Najlepiej wymienić na inną i każdą potraktować testem , takim jak opisany na początku tego wątku: http://forum.purepc.pl/about80692-0-asc-0.html. Gwarantuje, że zestaw tych testów odsiewa 99% niemodowalnych egzemplarzy przy spełnieniu trzech warunków:

1. Dobry monitor - polecam jakiś LCD, ale z czasem reakcji <=25ms, my używamy Samsungów 172V - przy monitorach CRT, po dwóch godzinach wpatrywania się w obraz masz już dość, a oczy pieką, tak więc dalsze testy mogą być mało warte.

2. Dobry wzrok - to podstawa.

3. Około półtorej godziny czasu na pełny test jednej karty, od razu zarezerwuj sobie cały wieczór, bo szansa, że trafisz od razu na modowalną jest jak 1 do 7. Chociaż słyszałem, że podobno odsetek kart modowalnych w przypadku Sapphire jest nieco większy, tyle, że nie jest to spowodowane ich lepszą jakością w porównaniu do np. XpertVision lub Powercolor, lecz wręcz odwrotnie: MOCNO ZANIŻONYMI PARAMETRAMI. Nie moge tego jednak stwierdzić na pewno, bo przez nasze ręce przewinęlo się tylko klika sztuk tych kart, a Powercolorów i Xpertvisionów razem wziętych to już prawie 1500 sztuk (słownie: tysiąc pięćset sztuk - to nie pomyłka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

oto chłodzonko mojego XV 8) rev 1.0

Dołączona grafika

Dołączona grafika

w rev 1.1 wywale te niebieskie radiatorki i wstawie wydajniejsze i okleje pozostałe potencjalnie gorące miejsca , narazie nie kreciłem z braku czasu :(

@update

432/742 2425 pkt w 3dm05, ofkoz bez artów, karta leci więcej ale niestety zaczynają sie błędy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robia wrazenie te liczby :D

Swoja droga, to pasowaloby zrobic ranking producentow. I przeliczyc jaki odsetek kart przez Was sprzedanych byl modowalny. i tak dalej. Moglo by to byc dosc ciekawe...

Proszę bardzo:

Powercolor ok.20%

Xpertvision ok. 16%

ale róznie to bywa, w zależności od partii, zdarza się, że na pudło 20sztuk 10 jest dobrych, a czasem tylko jedna. Wszystko zależy od szczęścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Czy 700zl. za 9800SE z gwrancja modowania to duzo?

Wszystko zależy od tego jaka jest ta gwarancja, czy w razie problemów masz szanse na wymianę, czas trwania gwarancji, obsługa serwisowa, itp. Ale 700zł to dużo, można kupić taniej, np. za 690zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jaka jest ta gwarancja, czy w razie problemów masz szanse na wymianę, czas trwania gwarancji, obsługa serwisowa, itp. Ale 700zł to dużo, można kupić taniej, np. za 690zł

10 dni na sprawdzenie karty a 10zl. roznicy to nie duzo przy kupnie karty, szczegolnie modowalnej.

I czy karty kreca sie bez problemu na taktowanie 9800PRO bez radiatorkow?

Karta to XpertVision ATI Radeon 9800SE 128MB TV/DVI. Taktowanie domyslne 380/600(core/mem). Pamieci 2,5ns Hyniks'a.

Roznica w taktowaniu miedzy nia a pelnym pro to 40MHz na pamiatkach(80MHz DDR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZY WARTO TO ZAMONTOWAĆ -- zamiast silencera rev 1 albo 3 na mojego '' RADOSŁAWA '' === I czy jak mu na plecki i klatę to założę to czy BĘDZIE maratończykiem Z TAKIMI DWOMA SPADOCHRONIKAMI

http://allegro.pl/show_item.php?item=31910590 CZY WARTO TO ZAMONTOWAĆ -- zamiast silencera rev 1 albo 3 na mojego '' RADOSŁAWA '' === I czy jak mu na plecki i klatę to założę to czy BĘDZIE maratończykiem Z TAKIMI DWOMA SPADOCHRONIKAMI

http://allegro.pl/show_item.php?item=31910590

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sucker... Nie tragicznie...

Ale za taka kase masz prawo zadac 100% gwarancji modowalnosci.

XWOJCIECHX

NIE WARTO IMHO :)

Lepiej zakupic nowego Silencera miedzianego...

Sa na 4max.pl na przyklad... I gdzies tam jeszcze, ale nie pamietam gdzie. Poszukaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje 100% gwarancji na modowanie. Co do podkrecania to pewnie po zamontowniu dodatkowych radiatorkow pojdzie te 40MHz wiecej na pamieciach.

I mam jeszcze jedno pytanie. Kiedys byla opinia ze w kartach modowalnych moga po jakims czasie siasc potoki. Czy to prawda czy bajka wyssana z palca?

Karta posiada tez normlna gwarancje na prawie 2 lata wiec chyba nie jest zle.

Ciegle sie glowie czy kupic modowalnego czy pelnego radka. Wkoncu modowalny jest te 250zl. tanszy a za 250zl. mozna duzo kupic, chocby lepszy procek. Musze jeszcze przemyslec dokladnie ten zakup bo bedzie to zakup jak moja obecna karta na 2lata bo srednio tyle trwa u mnie wymina wszystkich podzespoow w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu mam jazzy. Na agp x8 karta przechodzi smarki idzie troche pograć a czasami nie idzie obraz staje w miejscu i restart potrzebny. Czasami dzieje się to po 3 minutach czasami po 8. Wqurwiony myśle wtf i agpx4 wrzuciłem grałem wczoraj 2 godziny i spox. Płyta to epox kt 600 8krai. Poprzedni xv 9800se działał na agp x8 ten nie chce wtf? spotkał się ktoś z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek 3DMark2001SE ;) na taktowaniach 450/700 MHz. Rdzen wiecej nie daje rady juz... Sa malenkie artefakty na 450 MHz... :)

http://service.futuremark.com/compare?2k1=8153302

3DMark03 na taktowaniach 440/730 MHz

http://service.futuremark.com/compare?2k3=3194296

3DMark05 jutro, bo dziady jakas poprawke dodaly... Trzeba zassac i zrobic testy od nowa :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :). Co do tematu trudności ściągnięcia radiatorka z rdzenia, muszę przyznać, że mój kolega dosyć się napocił aby sobie z tym poradzić. Należy w tym celu podważyć radiator równocześnie z dwóch stron (w jego przypadku jakieś stare linijki hehe:P ) i z wyczuciem ciągnąć ku górze. Może troszke nerwów go to kosztowało ale napewno się opłaciło, gdyż teraz śmiga cichutki silencer a Mhz na gpu wzrosły znacznie:).

Odbiegając troche od temtu: Czy warto wymieniać athlonka 2500+@3200+ na Bartona 2500+ Mobile (QYHA0408) za ok 100zl doplaty? Wiem, że to nie ten topic ale prosze o radę i wyrozumiałośc. Pozdrawiam wszystkich :).

P.s 3Dmark scoresss uuup to date :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten radiatorek to udalo mi sie przedwczoraj sciagnac... A juz bylem gotow karte do lodowki wsadzac:|

Zrobilem to tak: (opis znalazlem gdzies na forum)

Podgrzalem karte opcja "loop" w 3DMarku2003..

Nastepnie podwazylem radiatorek taka metalowa tacka co sie nalesniki przewraca :) no i odskoczyl:)

Karty nie uszkodzilem.

A oto moje wniki:

3DMark2001 - ze wzgledu na slaby sprzet nie bede sie chwalil:P

3DMark2003- pod odblokowaniu potokow 5000

po podkreceniu do XT ok. 5650

Chlodzenie: Silencer + Freezery Revolteka. Brak dodatkowych wentylatorkow w obudowie wiec jade narazie na standardowych ustawieniach:P Boje sie wizyty w serwisie, bo troszki z ta gwarancja namieszalem przy zdejmowaniu oryginalnego chlodzenia:(

Wyniki niezbyt imponujace ale sprzet rowniez :

Athlon XP 1700 (ten co sie nie kreci)

Soltek SL75DRV4

512DDR dziadostwo bo 256MB PC266 + 256MB PC333 he he

No i testy robione na zawalonym systemie, nawet sterownikow po starym GeForce2 MX400 nie odinstalowalem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam wyniki testów w 3DMark2005:

325/290(580)MHz -> 2094 3DMarks

440/367(734)MHz -> 2688 3DMarks

Robiłem testy z podkręconym CPU i RAM ale wyniki rużniły się o 10pkt i to nie zawsze plus zminiałem też timingi i uzyskałem wynik mniejszy o 20pkt wię to możliwa granica błędu (sprawdze jeszcze puźniej). Wynika z tego że nowy 3DMark jest naprawde dobrym testerem samej karty graficznej lecz nie można wyników przekładać bezpośrednio na płynność gier z wiadomych przyczyn. W 3DMark 2003 jest jeden test (nr 1) który w dużym stopniu wykożystuje procesor i pamięć co powodowało że wynik był bardziej związany z FPS'ami w grach w których w miejszym stopniu wykożystuje się CPU. Nie testuje grafiki 3DMakr'iem 2001 bo wiem że wynik jest zbyt zależny od pracy systemu mocy obliczeniowej CPU i pojemności RAM i nie można się na nim opierać oceniająć możliwości danego PC w grach gdzie wykożystywana jest w dużym stopniu karta graficzna.

Reasumując, żeby ocenić prędkość gier rużnego radzaju na danym PC trzeba by się opierać na conajmniej 3 wynikach nie mówiąć o innych programach testujących więc czy nie lepiej włączyć ulubioną gre i samemu zdecydować czy oglądać ten Slide Show czy kręcić jeszcze grafe (może jeszcze wytrzyma :P )

Chory jestem i siedze w domq to się trochu nudze i zaczynam pisać głupoty więc spadam bo trzeba zdobyć jeszcze troche 3DMark'ów (nie ważne których):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w sklepie internetowym karte XV 9800 SE (256 BIT) za 607 zł + 15 zł koszt przesyłki. Czy to nie jest za mało???? Taktowania w normie 580 na rdzeń i 600 na pamięci. Podaje link http://www.jes.com.pl/index_lista_o.php?ka...ducent=&id=1131 Jednak bez gwarancji, że uda się zmodować kartę. No ale w końcu 622 zł to nie 700 :) Może i nie duża różnica ale jednak. Jeszcze na www.skleppc.pl w Simtechu znalazłem kartę Radeon 9800 SE (256 BIT) ale są 2 rodzaje i nie wiadomo, którą się trafi: Powercolor albo GigaCube, a cena 626 zł + koszt przesyłki 15 zł. Opłaca się kupiź tę XV?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...