Pleem Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Witam wszystkich wreszcie doczekalem sie nowego kompa mam jednak dylemat jaki wybrac HDD, przeczytalem caly doslownie caly ten dzial i nadal nie jestem pewien. Waham sie miedzy dwoma HDD sa to Seagate 80 GB Barracuda 7200.7 ST380013AS 8MB Serial ATA - 2 lata gw. Samsung SpinPoint 80 GB SP0812C (7200) Serial ATA - 3 lata gw. Nie mam funduszu na wiekszy dysk, a zalezy mi na wydajnosci jak i na tym, zeby byl on cichy (wiem, ze wymagania duze). Moja pierwsza decyzja byla Barracuda, ale naczytalem sie, ze strasznie siadaja i teraz sam juz nie wiem. Mam jeszcze inne pytanie, odnosnie instalacji win98, wiem, ze przy xp F6 i sterowniki sie instaluja, jednak nikt nie pisal jak jest przy instalacji win98, czy w ten sam sposob sie je instaluje. (wiem, ze pytanie moze i banalne, ale wolalbym miec pewnosc, niz kupic i zalowac) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ja bym wzial samsunga cichy, chlodny 3 lata gwary ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Nic prostrzego. Podłączasz dysk, w biosie ustawiasz odpowiednie parametry i pozwalasz, aby system się załadował i pozwolił żeby sam sprzęt wykrył. Jak będzie szukał sterowników to podsyłasz mu dyskietkę i jedziesz. Oczywiście dysk nie będzie sformatowany i należy go fdiskiem lub innym podobnym programem Założyć partycję i sformatować go. Kupiłem samsunga 120GB sATA 8 MB-SP1213c (chyba) i jest o niebo lepszy od BIII 7200 20GB ATA. Cichutki i szybszy. Czekam na grafę i Format c: I zostanie tylko Samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleem Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ale czy nie mniej wydajny (a moze wcale nie az tak bardzo), ostatnio wlasnie jestem bardziej w jego strone przy wyborze skierowany, ale nadal nie wiem do konca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleem Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Nic prostrzego. Podłączasz dysk, w biosie ustawiasz odpowiednie parametry i pozwalasz, aby system się załadował i pozwolił żeby sam sprzęt wykrył. Jak będzie szukał sterowników to podsyłasz mu dyskietkę i jedziesz. Oczywiście dysk nie będzie sformatowany i należy go fdiskiem lub innym podobnym programem Założyć partycję i sformatować go. tak, ale sprawa wyglada tak, ze ja bede mial juz na nim system, jednak czesto formatuje i chodzi mi o to, ze po formacie jak juz beda partycje zalozone to jak bedzie wygladala instalacja win98, tak samo jak xp (F6 i dyskietka) czy trzeba bedzie jeszcze cos innego zrobic :) bardzo dziekuje za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Mam Abita AN7 i odłaczyłem dysk z systemem. Pozostał sam Samsung i już po sformatowaniu i zabawami z partycjami jest on normalnie wykrywany jak dyski na taśmach IDE. Trzeba tylko odpowiednio opcje w biosie odnośnie kontrolera SATA i sekwencji Bootowania poustawiać. To wszystko. A dysk będzie wykrywany tak samo jak IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleem Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 a tak na oko opcje te same beda dostepne w NF7-S, jezeli tak to ejszcze nie teraz, ale w niedalekiej przyszlosci (pod koniec przyszlego tygodnia) czy moglbys mi napisac mniej wiecej jakie opcje trzeba pozmieniac na pw, bylbym bardzo wdzieczny i czy polecasz mi akurat tego samsunga czy lepsza bedzie barracuda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Co Ty kupisz to już od Ciebie zależy. Jak kiedyś słyszałem o samsungach, że są do [gluteus maximus]. Ale czasy się zmieniły i samsung odzyskuje świetność w dyskach. Ogólnie to teraz co byś nie wybrał będzie dobrze różnice pomiędzy producentami są znikome. A jak ktoś trafi na padnięty dysk to już tak miało być i nieważne jaki producent bo to jest obojętne teraz. Jak do domu przyjadę to skrobnę co ustawiłem bo teraz z głowy nic nie wystukam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleem Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ok bylbym wdzieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Zrobiłem następujące zmiany w biosie przy podłączonym dysku Sata: :arrow: w Advanced Bios Features, zmieniłem opcję Bootable Add-in Device na Onbord SATA, :arrow: w Integrated Peripherals, zmieniłem Serial ATA Controler na Enabled oraz Sata Raid Ram na Enabled. Chociaż osobiście uważam, że ta ostatnia opcja powinna być tylko w przypadku 2 dysków Sata robionych w RAID 0 lub 1. Ale bez niej nie chciało chodzić tak jak Ja chciałem. Powodzenia i udanych zmian. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleem Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 ok dziekuje bardzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...