Michał R. Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Hello Mam chyba problem z moją 8RDA+ rev 1.1. Już jeden zasilacz ( Megabajt ) posłała na emeryturę ( chociaż może nie było dokońca to jej wina ale też po części marnej jakości zasilacza ). Wszystko byłoby ok ale zabiera się za Chiefteca 360-302-DF. Pierwszy objaw - dwa 'piny' ( odpowiadające za napięcie 5V, dokładnie nr 4 i 6 ) we wtyczce od zasilacza zmieniły kolor na brązowy. :twisted: Patrzę na napięcia: dla 5V+ - 4.45V. Wyciągam wtyczkę - wsadzam z powrotem - napięcie powróciło do wartości 4.89V. W ciągu dwóch dni pracy ( bez wyciągania wtyczki ) napięcie ponownie spada do wartości 4.6 i niżej. Ok, idę do sąsiada po miernik ( pracuje w zakładzie 'elektroniczym' więc chyba miernik ma prawidłowo skalibrowany. Mierzę ( pod obciążeniem - Prime95 ): 5V - 5.05V, 12V - 12.6V, 3,3V - 3,4V. Oczywiście czujniki na płycie podają dla napięcia 5V - 4.57V. Reszta ok. Więc napięcia na mierniku w normie, komp też się nie restartuje, więc dlaczego wtyczka od zasilacza jest w dwóch miejscach osmalona? Dodam że jest baardzo ciepła. Poradźcie coś bo już dostaję <span style="color:red;">[ciach!]</span>i....Konfig: AXP 2600+ ( fsb 333Mhz ), 2x256MB 333Mhz Kingston, R9500Pro, BV120GB, dvd,cdrw. Nic nie kręcone. Co ja mam z tym zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Powód to zły kontakt pinów na płycie z wtyczką (za mała powierzchnia styku). Musisz je "rozłożyć" (np igłą) tak, żeby lepiej przylegały do poszczególnych "gniazdek" we wtyczce ATX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał R. Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Ok, dzięki. Możesz to coś pomoże. Na razie standardowo wróciło do normy. Zobaczymy na jak długo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Jak jest mala powierzchnie styku tworzy sie opor, jesli jest opor to i praca jest, a praca wydziela cieplo, stad te osmolone wtyki. Popraw wtyczke atx tak, aby miala jak najwiekszy kontakt z pinami na plycie to problem powiniene zniknac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał R. Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Dzięki panowie. Pomogło - wtyczka już się nie grzeje. Ech, człowiek cały czas się uczy. Szkoda tylko Chiefteca. Jak on teraz wygląda z tymi osmalonymi pinami. A wymienić wtyczki raczej się nie da, prawda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...