Skocz do zawartości
Michał R.

8RDA+ rev. 1.1 - problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Hello

Mam chyba problem z moją 8RDA+ rev 1.1. Już jeden zasilacz ( Megabajt ) posłała na emeryturę ( chociaż może nie było dokońca to jej wina ale też po części marnej jakości zasilacza ). Wszystko byłoby ok ale zabiera się za Chiefteca 360-302-DF. Pierwszy objaw - dwa 'piny' ( odpowiadające za napięcie 5V, dokładnie nr 4 i 6 ) we wtyczce od zasilacza zmieniły kolor na brązowy. :twisted: Patrzę na napięcia: dla 5V+ - 4.45V. Wyciągam wtyczkę - wsadzam z powrotem - napięcie powróciło do wartości 4.89V. W ciągu dwóch dni pracy ( bez wyciągania wtyczki ) napięcie ponownie spada do wartości 4.6 i niżej. Ok, idę do sąsiada po miernik ( pracuje w zakładzie 'elektroniczym' więc chyba miernik ma prawidłowo skalibrowany. Mierzę ( pod obciążeniem - Prime95 ): 5V - 5.05V, 12V - 12.6V, 3,3V - 3,4V. Oczywiście czujniki na płycie podają dla napięcia 5V - 4.57V. Reszta ok. Więc napięcia na mierniku w normie, komp też się nie restartuje, więc dlaczego wtyczka od zasilacza jest w dwóch miejscach osmalona? Dodam że jest baardzo ciepła. Poradźcie coś bo już dostaję <span style="color:red;">[ciach!]</span>i....Konfig: AXP 2600+ ( fsb 333Mhz ), 2x256MB 333Mhz Kingston, R9500Pro, BV120GB, dvd,cdrw. Nic nie kręcone. Co ja mam z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest mala powierzchnie styku tworzy sie opor, jesli jest opor to i praca jest, a praca wydziela cieplo, stad te osmolone wtyki. Popraw wtyczke atx tak, aby miala jak najwiekszy kontakt z pinami na plycie to problem powiniene zniknac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...