Skocz do zawartości
byzik

Pentagram - do zwrotu

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam pentagrama CuAl i to jest wybitne gó-wno - odradzam wszystkim - jak mozna taj zaprojektowac pasek miedzi zeby przechodził wpoprzek jadra ???

Co ty chesz od tych Pentagramów? Przecież masz potwierdzenie innych użytkowników, że jeśli wszytko dobrze założysz to masz wydajność zbliżoną do Zalmana, ale za połowę ceny! Ja mam wersję Cu i dla mojego Pentiaka ten cooler jest po prostu idealny. Wczesniej miałem boxa, więc różnica jest po prostu kolosalna + większe możliwości overclockingu. Pentagrama kupiłem tylko dlatego że kosztował ok 100zł. Nie kupiłbym coolera za który trzeba zapłacić ponad 200 zł... (a tak jest niestety z Zalmanem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thoom tzn. jakie masz temperatury -28C stres 32C

Na tym co w podpisie i przy obecnej pogodzie:

Idle: 35 stopni

Stress: 54 stopnie (Prime95) na 90% obrotów wentylatora

Vcore procesora 1.6v

Nic nie szlifowałem, założyłem tak jak było + pasta, tylko bez tych gąbek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dwóch miesięcy posiadam wentylator QC-80 ALCu i potwierdzam, że temperatura procesora zależy od sposobu jego montażu na procesorze. Dobrze jest również przeszlifować wentylator (pasta polerska do lakieru samochodowego + 3 minuty polerowania i mamy lusterko). Po przeszlifowaniu, na paście silikonowej, na Duronie 1800 mam 43-46 idle i 49-51 stress. Także jak za swą cenę wentyle Pentagrama są rewelacyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka. Masz swojego merca w dziedzinie chłodzenia. Dałeś za niego 200PLN. W testach QC-80Cu przegrywa z Zalmanem o max 1-2*C. Wychodzi po 50PLN za 1*C.

Dla mnie taki zakup to czysty snobizm. No Ale masz Zalmana... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy co mają Pentagrama krytykują Zalmana że drogi, tak samo wydajny itp. czy to zawiść bo mało kto posiadający Zalmana krytykuje Pentagrama jeżeli już to zarzucają kradziez pomysłu.

Chińczycy( producent Pentagrama) są znani z tanich ale niestety marnej jakości podrabianych produktów.( mam na myśli inne produkty pochodzenia chińskiego)

praca w prymitywnych warunkach w kraju komunistycznym daje finansowe wyniki .

Może chcecie żyć w tym kraju tam jest " wszystko" tanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy co mają Pentagrama krytykują Zalmana że drogi, tak samo wydajny itp. czy to zawiść bo mało kto posiadający Zalmana krytykuje Pentagrama jeżeli już to zarzucają kradziez  pomysłu.

Chińczycy( producent Pentagrama) są znani z tanich ale niestety marnej jakości podrabianych produktów.( mam na myśli inne produkty pochodzenia chińskiego)

praca  w prymitywnych warunkach w kraju komunistycznym daje finansowe wyniki . 

Może chcecie żyć w tym kraju tam jest " wszystko" tanie .

Oj Byzik,Byzik...

Szkoda słów...

Gdyby nie te Chiny to miałbyś trąbkę a nie komputer. Zajrzyj sobie do wnętrza swojego kompa i popatrz ile masz podzespołów Made in China albo inny Tajwan czy Malezja.

Poza tym jakbyś przeczytał moją wypowiedź, oraz parę testów ,to byś wiedział że to są fakty a nie czepianie się.

To że pentek robi je w Chinach nie ma dla mnie najmiejszego żnaczenia. Znaczenie ma to że jest naprawdę dobry. 8)

No tak ale ty masz sprzęt Made in USA i jesteś cool. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale ty masz sprzęt Made in USA i jesteś cool. :twisted:

Jakie Made in USA? Ja na obydwu pudełkach po Zalmanach mam napisane grubym drukiem Zalman USA, Inc. a drobnym druczkiem Made in Korea :D

No właśnie wiedziałem że Zalman to Koreańska firma ale nie byłem pewien. Teraz mam pewność. :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam Zalmana juz od.. ho ho! Nigdy nie mialem tego Pentagrama w rekach (widzialem tylko na zdieciach i na polkach sklepowych), zatem nie moge go krytykowac. Gdy zaczynalem zabawe w o/c kupilem sobie TT Volcano 7+ i po zalozeniu bylem dumny ze mam super chlodzenie. Jednak gdy spojrzalem w podpisy ludzie z tego forum to okazalo sie ze co drugi ma Zalmana 7000A-Cu, ktory przy zakupie mojego coolerka wydawal mi sie produktem niedostepnym dla standardowych uzytkownikow! Jednak po rozczarowaniu sie TT rowniez zdecydowalem sie na Zalmana (zaciskajac pasa...). Powiem jedno: kazdemu polecilbym ten wiatrak! Nie mam mu nic do zarzucenia! Jakosc wykonania, wypolerowany fabrycznie na lustro spod, cisza i wydajnosc... Poprostu rzucony na kolana!Swojego Zalmana mam juz prawie rok i chodzi niezmiennie pieknie jak na poczatku.

Wiadomo ze kazdy chwali to co ma (szczegolnie mozna zauwazyc to w dzialie karty graficzne: dochodzi do klotni, ktore koncza sie banami). Nie unosmy sie zatem i nie klocmy ze ten kupil wentyl za 200zl a inny za 100, ze moj wentyl ma o 1 dBA mniej niz innych itp, bo to do niczego nie prowadzi.

Ja poprostu doszedlem do wniosku (po wpadce z TT, a potem milej niespodziance z Zalmanem) ze watro zainwestowac w markowy sprzet - w tym wypadku w Zalmana 7000A-Cu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poprostu zawiodłem się na Pentagramie ,kupiłem go bo też szkoda mi było wydać 200 zł na wentylatorek ,ale postanowiłem go porównać z wentylem jaki założono mi na Bartono po jego kupnie.

Wynik mnie zdziwił i oddałem wentyl. Kupiłem Zalmana co będzie jak go założe , może stwierdzę ze nie ma lepszego niż CoolerMaster CP5-8JD1F-OL Silent bo taki mam w tej chwili ( 46C idle,53C stres)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Pentagrama Freezone Q-92 AlCu za 59 zł. Choć stać mnie na Zalmana to nie jestem rozrzutny i wolę na "coś" innego odłożyć.Choć powiem szczerze - miałem dylemat co wybrać ! Ale po namyśle doszedłem do wniosku że nie sztuka kupić coś co musi działać z założenia.( bo za tą cenę to nie ma innej możliwości ! ) Po lekturze tego działu forum wziąłem się do poprawienia wydajności mojego coolera.

Usunąłem najpierw dwie białe gąbeczki przyklejone po dwu stronach podstawy i zdrapania silikonu naklejonego przez producenta.Następnie kierując się wskazówkami zacząłem szlifować:

1. Papier wodny 850 - około 5 minut

2. Papier wodny 2500 - około 10 minut.

Na szklanej powierzchni osiągnąłem lustro papierem 2500 bez pasty polerskiej.

Założyłem go na AMD Barton 3200+ @ 2200Mhz (nie kręcony) używając pasty dostarczonej przez producenta.

Testy: dzisiaj u mnie upał (22 st.C w domu)

Idle: 37 st.C

Stres: 50 st.C

Obciążenie 75 - 90 % (muzyka, tuner TV, film DVD, film DivX, net) przez 1,5 godziny.( zamknięta i szczelna buda)

Przedtem na fabrycznym silikonie nie chciał odpalić przy tym ustawieniu. Na poprzednim coolerze (jamicon) temperatura o 10 - 11 st.C wyższa.

Stwierdzam że dostałem za DARMO super chłodzenie, i naprawdę szkoda kasy na Zalmana. Amen.

AMD Barton 3200+ @ 2200Mhz, Soltek SL-NV400-64, 512MB PC 3200, FX 5200 Gainward, 80GB Barracuda, 40GB WD.Big Tower - modernizowany (dzisiaj zakładam maty tłumiące na blachy, w nocy sprawdzę co dają)

PS. Jak ( i czym )najlepiej usunąć pozostałości pasty (albo silikonu) z procka przed założeniem nowego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie chodzi o jakość , porównajcie wykonanie Zalmana a Pentagrama ( płaszczyznę która przylega do rdzenia procka) jest różnica , wieloość 109 a nie 101mm, hałas 2dBA mniej u  Zalmana

Jeszcze chwila a pęknę ze śmiechu. Mało co zaplułbym sobie monitor kluskami. Ale LOL :lol: :lol: :lol:

Ciekawe jak to policzyłeś??? :lol: :lol: :lol:

Płaszczyzna przylegania do drzenia jest identyczna dla pentka i zalmanka. Przecież przylegają do rdzenia a nie do laminatu. To powierzchnia rdzenia jest ważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie chodzi o jakość , porównajcie wykonanie Zalmana a Pentagrama ( płaszczyznę która przylega do rdzenia procka) jest różnica , wieloość 109 a nie 101mm, hałas 2dBA mniej u  Zalmana

Jeszcze chwila a pęknę ze śmiechu. Mało co zaplułbym sobie monitor kluskami. Ale LOL :lol: :lol: :lol:

Płaszczyzna przylegania do drzenia jest identyczna dla pentka i zalmanka. Przecież przylegają do rdzenia a nie do laminatu. To powierzchnia rdzenia jest ważna.

widać ze chciałeś dobrze doradzić koledze (wszyscy chcieli) ale się nie udało w takim razie panowie

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jeszcze raz nie :!: :wink: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z kolei jestem fanem coolermasterow serii aero/jet...chałasliwe ale je lubie ;)

mialem kupic pentagrama ale byl za duzy jak dla mnie, zawazyla w sumie szerokosc i wyglad, nie chcialem miec wirujacego talerza w kompie i mam za to suszarke wygladajaca jak betoniarka ;)

kumpel ma najnowszego JET7+ jak dla mnie to konkurent Zalmana (gdyby nie chałas bo przy 3500rpm to samolot odrzutowy ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z kolei jestem fanem coolermasterow serii aero/jet...chałasliwe ale je lubie ;) 

mialem kupic pentagrama ale byl za duzy jak dla mnie, zawazyla w sumie szerokosc i wyglad, nie chcialem miec wirujacego talerza w kompie i mam za to suszarke wygladajaca jak betoniarka ;)

kumpel ma najnowszego JET7+ jak dla mnie to konkurent Zalmana (gdyby nie chałas bo przy 3500rpm to samolot odrzutowy ;))

buahahahaha zaraz spadne z krzesła :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Greg, Greg (witaj!) - jemu wyraźnie chodziło o jakość wykonania spodu coolera, który w Pentagramach jest średnio po jeżu wyszlifowany i trzeba się trochę pobawić (np. papieram wodnym jak wyżej ktoś już zrobił), a w boksowych Zalmanach jest od razu cacy. To wszystko! ;)

Ja wybrałem Pentagrama, chociaż mogłem mieć Zalmana za niską cenę - różnice w stresie wynoszą ok. 4-5C wg testów, jakie robiliśmy z kumplem na jego PIV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak w koncu - zdejmowac te paski filcowe czy nie ? - i czy czasem nie traci sie od tego gwarancji ? :P

Miałem w łapach w sumie dwa coolery QC-80 Cu, montowane na moje AMD i PIV kumpla (jakoś mniej nerwów dla potrzeb testów przeżywam przy montażu tego coolera na platformę Intela :P) i w niczym w/w paseczki nie przeszkadzały. Z drugiej strony raz mi się zdarzyło, że cooler nie przylegał u mnie na AMD do rdzenia jak należy, ale to był ten pierwszy, który od ręki wymieniłem następnego dnia (zdjęcie pasków wówczas nie pomogło - coś było nie tak albo z samym coolerem albo z tym koszykiem do mocowania).

Nie, nie traci się przez to gwary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam potrzebuje szybkiej odpowiedzi kupilem qc80cu i mam caly cooler upier.....ny w pascie polerskiej (polerowalem) jak to wyczyscic mozna dac pod wode nic sie nie stanie oczywiscie wiatrak odkrecilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi