mike3 Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Jaki potencjometr zastosować do tego układu liniowy, czy logarytmiczny? Z tego skelpu. Nie wiedziałem czy zamieścić w tym dziale, czy w elektronice, ale to chodzi o modding :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 a jakbys chciał regulowac prędkosc.. liniowo czy logarytmicznie? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike3 Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 A czym to się różni? Że liniowo to gładko, a logarytmicznie to z przeskokami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 czzemu wy ludzie lubicie sobie zycie utrudniac... :] od kiedy to funkcja logarytmiczna jest skokowa? regulacja przebiega według matematycznej funkcji 'logarytmicznej'... stąd tez nazwa ;] dziwna tendencja ludzi... ze jesli potencjometrów nie przerabiano na matematyce to onzacza ze potencjometr logarytmiczny to zupełeni co innego niz y=log x :] w skrócie... krecisz jednostajnie.. najpierw obroty rosną szybko a im dalej krenicsz tym przyrost predkosci jest mniejszy.. czyli wolniej sie zmienia.. czyli precyzyjniej nastawisz wysokie obroty niz niskie... jak podłaczysz odwrotnie potencjomter to bedzie odwrotnie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike3 Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 No dobra tyle, że ja mam 15 lat to skąd mogę znać takie rzeczy :?: :?: No, ale dzięki za wyjaśnienie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 mike3 - w wieku 15 lat to ja już niezłe układziki składałem więc nie zasłaniaj się wiekiem - chcesz się czegoś nauczyć to od tego masz sieć, książki i możliwość własnych eksperymentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike3 Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 no to właśnie dlatego się pytałem, z rok temu sobie zrobiłem baybusa i chciałbym go zastąpić rheobusem, czy jak to tam się pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...