Gość Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Witam. Znowu mam problem ktorego ani google ani dokumentacje nie byly wstanie rozwiazac. (oczywiscie nie wykluczam ze moglem cos przegapic :) ) Juz prawie wszystko poustawiane jak nalezy, dziala pieknie... tylko zachcialo mi sie dodatkow :) 1. Jak zrobic przezroczyste menu fluxboxa ? Dokumentacja na ten temat milczy a w FAQ znalazlem cos takiego: You can make your menus transparent if you are running a recent version of fluxbox (0.9.2 or above) by changing the "Menu Alpha" value in the configure menu. 255 = Opaque, 0 = Invisible (completely transparent). A value around 160 seems to satisfy most people. Niby wszystko spoko moja wersja: Fluxbox 0.1.14, nie wiem jak oni ida z tymi oznaczeniami ale na oficialnej stronie napisano ze jest to najnowsza stabilna wersja. Zakladam ze jednak wersje mam odpowiednia. Wracjac do sedna: Co to jest CONFIGURE MENU ? Jedyne co mi przychodzi na mysl to to pod prawym przyciskiem tyle ze tam nie ma nic o "Menu Alpha" a tymbardziej czegos co by pozwalalo na zmiane wartosci. Teraz moje pytanie, czy jest jeszcze jakis plik konfiguracyjny w ktorym moglbym to zmienic ? A moze jednak ta wersje mam nieodpowiednia, dodam jeszcze ze w pliku ~/.fluxbox/init tez nie widze czegos co by przypominalo AlphaMenu ani zadnej wartosci = 255. 2. To teraz drugie pytanie, moze wydawac sie troche glupie ale niestety sam nie dalem sobie rady. Gdzie jest w Slackware 9.1 plik .Xsesions ? Wygooglowalem wiele roznych sciezek ale u mnie nic tam nie bylo. find / -name .Xsession tez nic nie pokazal. Stwierdzilem ze nie mam takiego pliku, wiec go utworzylem w katalogu domywym i dodalem zgodnie z zasadmi aby uruchamial sie przy starcie X-ow gkrellm. Logout nic, restart nic. Czyli kapa. 3. Przy tym problemie jeszcze nie siedzialem dosc dlugo ale jak juz pisze posta to nie zaszkodzi go opisac. Zainstalowalm lm_sensors i i2c (wyrzucone wczesniej z jadra). Niby wszystko OK temp. sa poprawne tak samo rpm coolera. Problem pojawia sie przy napieciach: +3.3V: +6.36 V (min = +3.14 V, max = +3.46 V) ALARM-12V: -20.23 V (min = -12.63 V, max = -11.41 V) ALARM-5V: -8.66 V (min = -5.24 V, max = -4.76 V) ALARM Reszta jest wmiare, ale skad takie znaczne odchylenia ? Plyta na kt266a a zaladowane moduly tak jak nakazal sensors-detect czyli: To make the sensors modules behave correctly, add these lines to/etc/modules.conf:#----cut here----# I2C module optionsalias char-major-89 i2c-dev#----cut here----To load everything that is needed, add this to some /etc/rc* file:#----cut here----# I2C adapter driversmodprobe i2c-isa# I2C chip driversmodprobe it87# sleep 2 # optional/usr/local/bin/sensors -s # recommended#----cut here---- To nie jest dla mnie tak wazne, ale jednak wypadaloby miec by to dobrze zrobione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 1) 0.1.14 to znacznie starsza wersja od 0.9.x. Nieststy paczka z Fluxboxem na serwerach Slackowskich jest nieaktualna. Skompiluj sobie ze źródeł. 2)Stawiałbym, że w katalogu domowym uzytkownika, ja tez takiego pliku nie mam 3) Ujemnymi bym się nie przejmował, chyba wszystkie płyty je przekłamują, z resztą i tak nie są do niczego potzrebne. 3,3 V jest bardzo dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 No tak.. Co do fluxboxa to sie zgadza. Juz mam swoje piekne przezroczyste menu :wink: Niestety pliku nie ma w katalogu domowym, ale nic bede musial poradzic sobie bez niego. Ciesze sie przynajmniej ze nie tylko ja go nie mam :wink: Dzieki Felson. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayetan Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 2) ten plik jest w katalogu domowym i tak ja pozostale dwa (.Xresources .xinitrc) sluzy do uruchamiania programow przy starcie musisz pamietac o tym ze te pliki nie sa odczytywane w trybie logowania graficznego czyli wtedy kiedy uzywasz kdm/gdm/xdm jezeli loguejsz sie graficznie to utworz ta katalogu fluxboxa($ touch ~/.fluxbox/apps) plik apps i dopisz do niego [startup] {gkrellm -w} 3) nie wiem co jest z lm_sensors ale np u mnie po wlozeniu dodatkowego wnetylatora przestal odczytywac mi obroty CPUFAN chyba jeszcze do konca nie jest dopracowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 Wielkie dzieki za wyjasnienie. A co do lm_sensors to dalem sobie spokoj i tak interesuje mnie tylko temperatura i rpmy coolera. Poczekamy na nowsza wersje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...