langi Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 Od 3 mies. jestem właścicielem płyty firmy ASRock K7S8X. Na płycie mam Athlona 2400 XP, reszta wydaje mi się nie istotna. Mam natomiast problem z pamięcią RAM. Początkowo posiadałem jedynie 1 kość 128MB PC2700 (PC333) Wilk HQ i wszystko było OK. Z czasem jednak dokupiłem sobie jeszcze jedną kość 256MB o tej samej szybkości i tak samo Wilk HQ. Problem polega w tym, iż gdy wsadziłem ją do płyty komp miał problemy z odpaleniem biosu, a jak się już włączył i win się załadował po pewnym czasie wyskakiwał blue-screen i pisało, że nastąpi wstrzymanie systemu z powodu możliwego uszkodzenia sprzętu. Kombinowałem z kościami w innych szynach i w różnych kolejnościach. Każda jedna działa bez zarzutów, ale razem się "gryzą". Zauważyłem, iż głównie ten problem pojawia się, gdy 1 kość się przepełnia i komp zaczyna ssać z 2. Np. gram na mniejszej kości 30 min, gdy jest ustawiona w 1 szynie, a gdy w 1 szynie jest ustawiona większa to gram ok. 1godz. Stąd, więc ten wniosek. Słyszałem od kumpla, że słyszał o takich problemach w tego typu płytach, ale nie wie jak to naprawić. Może mieliście taki problem lub wiecie, czym jest to spowodowane. Proszę o podpowiedz. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yosultan Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 Wygląda na to ze rzeczywiście kości sie gryzą, ale tego nei da sie naprawic. Mozesz sprubować ugrade biosu ale najlepszy wyjściem dla ciebie by było sprzedanie odu kości i kupienie sobie jednej 512MB. (w tej chwili to 512 to juz raczej standart). Wtedy rozwiąże sie problem i zyskasz na prawde duzo na wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 langi, skorzystaj z przycisku "zmień" w swoim poście i nadaj topikowi inny tytuł, bo "PROSZE O POMOC !!!" jest nieregulaminowy. II. Użytkownik zobowiązany jest dbać o porządek na forum; w tym celu należy: 5. Wątki tytułować konkretnie, w sposób mówiący w skrócie o tym, czego dotyczą - czyli nie: "Pomocy!", "Co się dzieje?", "Pilne!" etc. Pamiętaj, że nadając topikowi konkretny tytuł, ułatwiasz innym korzystanie z forum i jednocześnie zwiększasz swoje szanse na uzyskanie odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...