Skocz do zawartości
Gregu

Wyłączyć checkdisk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem i nigdzie nie znalazłem rozwiązania

Jak sprawić, by checkdisk na starcie się nie włączał?Wiem że nie ma błędów, dysk skanowany, nie raz nawet checkdiskiem 2 raz z rzędu przy starcie, a nadal sie to g... włącza.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Zaznaczam - BŁĘDÓW NIE MA

Jest tylko upierdliwe włączanie się na starcie chckdsk.

Pozdro 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System został prawidłowo zamknięty a checkdisk się uruchamia

Może być to skutkiem ubocznym wyłączenia Windows File Protection lub nieprawidłowych wpisów w rejestrze. Należy zajrzecć do rejestru czy nie ma wpisu odpowiedzialnego za startowanie checkdiska:

Start Uruchom regedit

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWinlogon SFCScan - ta wartość powinna być 0. Jeśli jest 1 to skan pojawi się za każdym startem systemu

oraz

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession Manager BootExecute - Jest to wartość REG_MULTI_SZ zawierająca spis komend egzekwowanych w trakcie bootowania systemu. Domyślnie jest tam: autocheck autochk *

Jeśli są zaplanowane checkdiski to ta wartość zawiera dużo wejść do wielu komend. Kliknij więc na BootExecute prawym i wybierz Modify. Wykasuj z okienka wszystkie inne linie prócz autocheck autochk *. Jeśli nie chcesz mieć żadnych skanów to skasuj wszystkie wejścia autocheck

Sprawdź czy aby przypadkiem nie ma tam czegoś takiego: autocheck autochk /f *, bo to powoduje że skan zawsze będzie się dokonywał wraz ze startem systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi