Gregu Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Witam Mam mały problem i nigdzie nie znalazłem rozwiązania Jak sprawić, by checkdisk na starcie się nie włączał?Wiem że nie ma błędów, dysk skanowany, nie raz nawet checkdiskiem 2 raz z rzędu przy starcie, a nadal sie to g... włącza. Ma ktoś jakiś pomysł? Zaznaczam - BŁĘDÓW NIE MA Jest tylko upierdliwe włączanie się na starcie chckdsk. Pozdro 4 all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.As Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 w lini komend wpisz chkntfs /? to narzadko modyfikuje kiedy winda ma sprawdzac dyski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 System został prawidłowo zamknięty a checkdisk się uruchamia Może być to skutkiem ubocznym wyłączenia Windows File Protection lub nieprawidłowych wpisów w rejestrze. Należy zajrzecć do rejestru czy nie ma wpisu odpowiedzialnego za startowanie checkdiska: Start Uruchom regedit HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWinlogon SFCScan - ta wartość powinna być 0. Jeśli jest 1 to skan pojawi się za każdym startem systemu oraz HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession Manager BootExecute - Jest to wartość REG_MULTI_SZ zawierająca spis komend egzekwowanych w trakcie bootowania systemu. Domyślnie jest tam: autocheck autochk * Jeśli są zaplanowane checkdiski to ta wartość zawiera dużo wejść do wielu komend. Kliknij więc na BootExecute prawym i wybierz Modify. Wykasuj z okienka wszystkie inne linie prócz autocheck autochk *. Jeśli nie chcesz mieć żadnych skanów to skasuj wszystkie wejścia autocheck Sprawdź czy aby przypadkiem nie ma tam czegoś takiego: autocheck autochk /f *, bo to powoduje że skan zawsze będzie się dokonywał wraz ze startem systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...