Skocz do zawartości
SoboL_13

Problem! - 2x Twinmos PC400 (M-Tec) i MemTest x86

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tymi Twinmosami!

Niedawno dokupilem druga kostke (256MB) i teraz dzialaja w dualu na NF7-S. ALE! MemTest (ten odpalany spod dosa - z dyskietki) przy ustawieniu na wszystkie testy (ALL) wykryl w tescie4 jakies bledy!;( - konkretnie jedna linijka z brzydkimi adresami wyskoczyla. Ramy byly ustawione na 2,5-3-3-11 i 200mhz ( czyli prawie jak SPD ). Gdy test odpalalem ze standardowymi opcjami wszystko bylo ok....

CO teraz robic? Mam uszkodzony ram?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm co moge ci doradzic jesli te paimatki dzialaja w dualu i ta kosc co dokupiles jest inna seria niz ta co miales wczesnij inne oznaczenia to juz z tego moga wynikac klopoty bo w udalu najlepiej sie spisuja kostki z takimi samymi numerkami itp (tydzien produkcji itp itd ) ;p jakos tak moze dlatego sprobuj dac nie na dual tylko tak normlanie dac do 2 banku i sprawdzic czy beda bledy

drugie co mi przychodzi na mysl to mzoe za male napiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO to od poczatku:

Obie kosci sa na M-Tecach i maja prawie identyczne oznaczenie, poza oczywiscie tygodniem wytworzenia itd.

Dzialaja na napieciach standardowych, wiec nie widze powodu by na standardowych ustawieniach mialo cos sie dziac ( ale i tak sproboje podwyzszyc;)

Inna para kaloszy: Czy moze miec znaczenie w ktorych slotach siedza pamieci? U mnie aktulanie siedza w slocie 1 i 3.....moze sprobowac 2 i 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyczyna bledow w Memtescie sa najczesciej zbyt ostre timingi - przynajmniej ja tak mialem z Hynixami DDR 400 i TwinMosami DDR400. Co ciekawe stare TwinMosy DDR333 chodza bezblednie przy tych samych timingach, ktore wykladaja wyzej wspomniane kosci. A niby nowe lepsze - piece of shit :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie juz po sprawie;))

Pamiec ( ta jedna kosta ) poszla juz na gwarancje... Testowalem dwa razy, przez cala noc. Blad byl zawsze w tescie 11 na 169.5 Mb , dokladnie 7 bitow niepoprawnych. Powtarzalny wynik, stad nawet nie bylo sensu kombinowac wiecej. Timigni mialem ustwione na 2,5-3-3-11 wiec to nie to, a napiecie do 2,9V podnosilem bez efektu...

Teraz czekam na nowa sztuke, i oby lepiej sie spisywala;)

A swoja droga, duzo ludzi psioczy na twinmosy, a moja druga kosta nie jest zla, ok 230Mhz wyciaga na cl 2,5...to chyba nienajgorzej co??

I pytanko do RAPRY: Czym chlodzisz radka, bo ja na standardowym wyciagalem 430Mhz...wyzej nie krecilem bo temp skakal powyzej 65 stopni (mierzone aerogate2). Teraz mam silencera, ale jeszcze nie testowalem....gra warta swieczki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi