Skocz do zawartości
ciaja

Komputer nie chce się włączyc!

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie POMOCY!!!

Nie moge wlaczyć kompa zasilacz mam na 100% sprawny, po podłaczeniu tasm IDE żadne dyski i napedy nie działaja, dysk nawet nie wiruje. Po odłaczeniu taśm wszystko niby działa. Podejzewam że może to być wina plyty. Nie moge sprawdzić czy mam sprawną kare graficzną, ram i procesor. Czy jest mozliwe że te trzy powyżej wymienione podzespoły blokuja wlacznie sie kompa?? Jedyna oznakom że komputer działa sa wirujace wiatraki ale przy podłączonych taśmach IDE dysk nie działa w ogule, CD-Romy nie pozwalaja na wysunięcie taleza. Dysk też jest napewno sprawny bo właczłem go u kolegi.

Moja konfiguracja:

Procesor- AMD Athlon 750MHz

Płyta głowna MSI K7T Pro 2-A

128 MB RAM

zasilacz Codegen model 200XA (200W)

karta grafiki GeForce II MX-400 32MB

Czy ktos wie co mogło sie stać? Czy wymiana plyty pomoże? Czy wystarczy zaaktualizować lub zresetować bios??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdziłeś wszystkie elementy swego komputera z oddzielna? Sprawdziłeś procesor? Pamięć?

Jeśli wiatraki się kręcą, to niekoniecznie musi być wina płyty.

Sprawdź te części i daj znać jaki efekt...

Pozdrawiam serdecznie... :)

P.S.

Sprawdź też taśmy IDE, bo mogą być połamane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie otwierają się cd-romy (zakładam też, że nie palą się na nich diody), to znaczy, że nie dostają zasilania. Sprawdź, czy wtyczki zasilające dobrze siedzą w napędach. Jeżeli to nie one, to chyba zasilacz podziękował za współpracę. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsza i najskuteczniejsza metoda to sprawdzić wszystko po kolei, tylko przypadkiem nie podetknij komuś swojego zasilacza, bo mogą być straty. Załatw sobie inny zasilacz i podepnij swego kompa, a jeśli to nie pomoże swoje komponenty podepnij do innej płyty po kolei, każdy z oddzielna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi