Skocz do zawartości
Wu

Duron i pamięci 100Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Modernizuje kompa dla kumpla i mam pytanko.

W tej chwili zmieniamy platforme sprzetową z C400 na D1.2 na SDRAM, bo jest to najtańsze rozwiązanie ;). Pytanie tylko czy stare pamięci pójdą z D1.2 na 100MHz. Z tego co wiem, Durony pracyją na magistrali 100, więc teoretycznie powinno być wszystko ok ale jak jest w praktyce. Na zakończenie dodam, że płyta to ECS K7VZA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modernizuje kompa dla kumpla i mam pytanko. 

W tej chwili zmieniamy platforme sprzetową z C400 na D1.2 na SDRAM, bo jest to najtańsze rozwiązanie ;). Pytanie tylko czy stare pamięci pójdą z D1.2 na 100MHz. Z tego co wiem, Durony pracyją na magistrali 100, więc teoretycznie powinno być wszystko ok ale jak jest w praktyce. Na zakończenie dodam, że płyta to ECS K7VZA...

Sam sobie odpowiedziałeś. Teoretycznie pójdą, ale jak jest w praktyce - czasem nie pójdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam sie na plytach ECS'a, ale jak rozumiem obsluguje ona SDR?

wiec nie powinno byc problemu na nominalnej czestotliwosci, ale podkrecic to sie jej raczej za bardzo nie da :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec nie powinno byc problemu na nominalnej czestotliwosci, ale podkrecic to sie jej raczej za bardzo nie da :/

ECS K7VZA obsługuje tylko pamięci SDR. Jest to chyba najbardziej udana płyta ze stajni ECS. Zwróć jednak uwagę by była to wersja rev. 3.x. Co do o/c to możliwe jest jedynie asynchroniczne 133 dla pamięci. W Twoim przypadku (pamięci 100) nawet z tego penie nie skorzystasz. A może chodziło Ci o płytę ECS K7VTA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinno chodzic, ale dlaczego modernizujesz sprzet na taki z poprzedniej epoki? zarowno kt133 jak i duron to juz przezytek...

wydaje mi sie, ze wywalacie pieniadze w bloto...

Zgadzam sie że to sprzęt z poprzedniej epoki ale tu w grę wchodzą względy czysto finansowe. Jak myślisz dlaczego nie jedziemy po P4 2,4 ?

Jakbym Ci powiedzia że kumpel przesiadł sie na D1.1 z MMXa 166 to jest dla niego skok jakościowy OLBRZYMI. On używa jakiejś karty z 512kb ramu i VooDoo2. Do tego dysk 6 GB.....

Tu i tak jest lepiej bo bedzie Riva TNT 16MB, dysk 4,3 (!!!), 128 MB ramu...

Poza tym Wiem że teoretycznie to powinno działać, ale między teorią a praktyką jest czasem olbrzymia przepaść, więc pytam bo może ktoś miał już podobny przypadek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS K7VZA obsługuje tylko pamięci SDR. Jest to chyba najbardziej udana płyta ze stajni ECS. Zwróć jednak uwagę by była to wersja rev. 3.x. Co do o/c to możliwe jest jedynie asynchroniczne 133 dla pamięci. W Twoim przypadku (pamięci 100) nawet z tego penie nie skorzystasz. A może chodziło Ci o płytę ECS K7VTA ?

Mnie chodzi jedynie o to żeby mu to zadziałało ;)

Nie jestem szaleńcem i nie zamierzam podkręcać kompa na ECS... :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam tą płytkę bardzo dobrze i mogę Cię zapewnic że powino działać ok. Kiedyś sam miałem na niej stare 66Mhz@100Mhz i hulało aż miło :)

Jednak z własnego doświadczenia muszę Cię uprzedzić że jest to jednak płyta wybredna do pamięci i nie wszystkie działają ok, najlepiej uzywać dobrych markowych pamięci np.Infeneon wtedy nie ma problemów nawet na timingach "Turbo" CL2 i 133Mhz.

Udanej modernizacji 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...