koperek Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Tak mam do was pytanie. W jaki sposób i czy wogle się da podkręcić komputer: Pentium4 2,4 HT 800 fsb 512 ram grafika: GE Force mx 440 64mg płyta główna: Albatron 865 pe/pe pro :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiqq Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Czesc, jestem uzytkownikiem AMDka ale z tego co sie orientuje to P4 maja zablokowane mnozniki czyli bedziesz mogl zwiekszyc szybkosc dzialania procesora poprzez podniesienie magistrali. Szybkosc procesora mozemy wyliczyc wzorem mnoznik*magistrala, nie orientuje sie jaki mnoznik ma Twoj procesor wiec bedziesz musial sie tym zainsteresowac, Poszukaj troche i poczytaj bo jak narazie chyba nie masz zbytniego pojecia o podkrecaniu. Grafe tez bedziesz mogl podkrecic :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 w jaki sposób podkręcić znajdziesz w Postawowe zagadanienia. o ile sie podkręci procesor tego nike tnie wie - każda sztuka kreci sie inaczej. Do tego zależy jaką szyne wyciągnie płyta i pamieci. Jak trafiłeś na dobrą serie proca to może uzyskasz 3.4 na domyślnym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 na płycie msi przy pamięciach 433mhz automatycznie się sam podkręca do 2.8 stabilnie chodzi na 3.1 mnożnik masz 12x200 daje 2400 jak masz dobre ddr to prubuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P4OCer Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Banał. Ustawiasz prędkość pamięci na 333 (lub 320 - jak u mnie) i kręcisz. Na początek .. Hmmm... Do 250fsb. Powinno pójść na standardzie. Potem próbój z 3.1, 3.2 ... Jak zainstalujesz dobre chłodzenie to dojdzie do 3.4Ghz, a jak masz coś extra do spokojnie chodzą na 4.0Ghz ;) Ale na chłodzeniu suchym lodem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Mnoznik w Intelach jest niestety zablokowany wiec jedyne co mozesz zrobic to zwiekszyc czestotliwosc pracy magistrali FSB i czestotliwosc pracy pamieci (np. FSB na 220, 230 i tak dalej az do momentu jak ci komputer nie bedzie chcial sie uruchomic, pozniej musisz zwiekszyc napiecie na procu chyba ze starczy ci wartosc przez zwisem kompa) A pamieci musisz zrobic synchronicznie czyli ich czestotliwosc musi byc identyczna z FSB (jezeli FSB jest 250 czyli dla efektywne 4 x 250 = 1000 to pamieci musza miec 500 czyli efektywne 2 * 500 = 1000 - zakladajac ze masz plyte z dwukanalowym kontrolerem pamieci) Pozdrawiam adamdn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemota Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 http://pclab.pl/art4648-5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P4OCer Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Mnoznik w Intelach jest niestety zablokowany wiec jedyne co mozesz zrobic to zwiekszyc czestotliwosc pracy magistrali FSB i czestotliwosc pracy pamieci (np. FSB na 220, 230 i tak dalej az do momentu jak ci komputer nie bedzie chcial sie uruchomic, pozniej musisz zwiekszyc napiecie na procu chyba ze starczy ci wartosc przez zwisem kompa) A pamieci musisz zrobic synchronicznie czyli ich czestotliwosc musi byc identyczna z FSB (jezeli FSB jest 250 czyli dla efektywne 4 x 250 = 1000 to pamieci musza miec 500 czyli efektywne 2 * 500 = 1000 - zakladajac ze masz plyte z dwukanalowym kontrolerem pamieci) Pozdrawiam adamdn Sorki, że wogóle tak późno ale zraził mnie Twój błąd - to w AMD jest potrzebna praca synchroniczna z FSB dla pamięci - tak wtedy jest wydajniej ale na Intelach - haha - tu większe efekty daje praca pamięci na wyższych Mhz lub dobrze podkręcony procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Sorki, że wogóle tak późno ale zraził mnie Twój błąd - to w AMD jest potrzebna praca synchroniczna z FSB dla pamięci - tak wtedy jest wydajniej ale na Intelach - haha - tu większe efekty daje praca pamięci na wyższych Mhz lub dobrze podkręcony procek. Chyba cos cie pogielo - w Inteleach praca synchroniczna jest rownie wskazana co w AMD. Jak nie wierzysz to se kup porzadnego Intela i potestuj lub poczytaj na www.tomshardware.com lub w jakichs czasopismach typu PCWOLRD lub CHIP (jezeli juz nie wierzysz w komputer :)) Pozdrawiam adamdn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKforever Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Witam, Ja osobiście podkręciłem swoje P4 (nie HT) do 3,5 GHz. Robiłem wszystko krok po kroku zgodnie z zaleceniami podanymi w CHIP'ie. Zanim jednak zdecydowałem się na podkręcenie zaopatrzyłem sie w zasilacz Tagana i miedziany radiator Zalmana. Bez tego możesz zapomnieć o tak efektywnym podkręcaniu. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...