MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 No właśnie jak podkręcić ramy? Mam Kingstony i podobno nieźle się kręcą. Standardowo pracują na 266MHz i CL2. Ustawienia w biosie to 2-3-3-6, a przy starcie jest napisane DRAM 100/133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 zwieksz FSB to pokrecisz ramy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 zwieksz FSB to pokrecisz ramy i zwieksz Vmem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Skąd będę wiedział z jaką częstotliwością pracują ramy? Czy manipulując ustawieniami 2-3-3-6 też mogę podkręcić ramy? Czy niższe CL oznacza szybszą pracę pamięci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Skąd będę wiedział z jaką częstotliwością pracują ramy? Czy manipulując ustawieniami 2-3-3-6 też mogę podkręcić ramy? Czy niższe CL oznacza szybszą pracę pamięci? oczywiście że tak przy ustawieniach 2-2-2 bedzie najszybciej tylko musisz sprawdzic czy stabilnie sprzet ci bedzie chodzic bo jak nie to "sorry no bonus" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Zrób tak ściągnij program do testowania pamięci jakoś memtach ale grupowicze zaraz ci pewnie napiszą jak sie nazywa. Ustaw maxymalne timingi Cas 2 i 2-5-2 Interlave 4 i zwiększaj magistrale co 2 MHz i sprawdzaj czy masz błędy. Tylko najpierw ustaw system na max magistrale i najwolniejsze czasy żebyś wiedziała że to nie przez ram ci sie komp nie uruchamia albo jest niestabilny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 No dobra to teraz do szpeców: jak nazywa się ten program (patrz wyżej)??? Jak zmieniać taktowanie 2MHz? W biosie (jeśli tak to która to opcja?)? A może chodzi ci o taktowanie proca??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 poodnos magistrale (fsb) zwiekszajac taktowanie procesora zwiekszysz jednoczesnie taktowanie pamieci ram. moje kingstony dzialaly 3 miechy stabilnie na cl2 2-5-2 320MHz i niestety juz nie dzialaja :evil: trzeba zwrocic bardzo duza uwage na chlodzenie pamieci, u mnie same radiatory najwdoczniej nie wystarczyly :( moze dodatkowo jakis wentyl :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Ja tam kupiłem na WGk dwa radiatory od strych pentiumów gęsto użebrowane tak jak radiatory thermaltake na pamięci grafiki i przykleje z obu stron pamięci. Myśle że powinno dać im to jakieś 5MHz więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 A co z wieczystą gwarancją Kingstonów??? Może takie chłodzenie: http://www.4max.com.pl/sklep/coolery/therm...altake/amck.JPG ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 A co z wieczystą gwarancją Kingstonów??? Może takie chłodzenie: http://www.4max.com.pl/sklep/coolery/therm...altake/amck.JPG ? moje byly kupione na allegro, maja tylko stikerka kingstona i to all wiec nie mam jak zareklamowac :? ja teraz mam nawiew walniety na kostke, zeby tylko powietrze nie stalo. te radiatorki na ram co pokazales to az nadto :P ale lepiej dmuchac na zimne :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Na jakich kościach masz te kingstony? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Na jakich kościach masz te kingstony?nanya :P fajne byly ale strasznie sie grzaly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Nie wiem, nie patrzyłem. Podsumujmy: ustwiam pamiątki na CL2 reszta na 2-5-2 i kręcę proca. Przy starcie kompa pojawi się prędkość z jaką pracują pamiątki??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Nie wiem, nie patrzyłem. Podsumujmy: ustwiam pamiątki na CL2 reszta na 2-5-2 i kręcę proca. Przy starcie kompa pojawi się prędkość z jaką pracują pamiątki???jak rzucisz zab 166 to bedziesz mial na starcie 333 :) a powyzej 166 nie zobaczysz wiecej niz te 333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Czyli nie da się podkręcić ramów bez podkręcania proca? Więc żeby mieć 333MHz (166) muszę pokręcić procana 166 x 22 = 3652 ? Ile napięcia mogą wytrzymać Kingstony? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 na 2,8 spoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Napięcie proca mogę podnieść tylko o 15%. Więc nie wiem czy pójdzie na 2,8. Do Dena: na ile podniosłeś napięcie pamiątek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Napięcie proca mogę podnieść tylko o 15%. Więc nie wiem czy pójdzie na 2,8. Do Dena: na ile podniosłeś napięcie pamiątek?NIE :!: na ram do 2,8 a nie na procka :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Czyli nie da się podkręcić ramów bez podkręcania proca? Więc żeby mieć 333MHz (166) muszę pokręcić procana 166 x 22 = 3652 ? Ile napięcia mogą wytrzymać Kingstony? nie podnosilem bylo standardowo 2,6V :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Tak, czy siak muszę kręcić proca, by podkręcić ramy. Paranoja... Prawda??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Tak, czy siak muszę kręcić proca, by podkręcić ramy. Paranoja... Prawda???Nie jestem pewny co do twojej płyty ale przy PIV możliwe i sensowne jest taktowanie ramu asynchronicznie (133/166). Sprawdż czy masz możliwość ustawienia ramu na FSB+PCI clk ! Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Dzięki. Sprawdzę, czy mam taką opcję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 niestety nie mam takiej opcji... :cry: Czy zmniejszając CL na 1.5 przyśpieszę ramy??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 HEHS PISALEM JUSZ O TYM >:( ALE NIkt nie odpisal na muj topic :evil: wiec dpbrze ze przynajmniej tu napisaliscie 8) hmm pisze mi na ramkach 128ddr 2100 cl2 wiec sąą god taaa ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 niestety nie mam takiej opcji... :cry: Czy zmniejszając CL na 1.5 przyśpieszę ramy??? jak masz taka opcje to na 100% przyspieszy :) nie o 100% tylko na 100% przyspieszy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 hmm a jakim se programem swprwdze ile mam mhz na ramkach ??? aha a jak dac ramy: na SPD,hclk,hclk-33 ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 niestety nie mam takiej opcji... :cry: oczywiscie ze masz opcje pozwalaaca na zmiane czestotliwosci pamieci nie zmieniajac czestotliwosci CPU to sie nazywa dzielik :!: :!: :!: masz standardowo ustawione (tam gdzie podkrecasz FSB) 1:1 albo Default ; pierwsza liczba to cpu a druga memory... tj. gdy masz FSB na 100 i dasz tam np. 3/4 to masz 266 na pamieciach... jeszcze raz powtarzam to sie nazywa dzielnik :!: apropo dobry masz sprzet wiec po co go chcesz jeszcze podkrecac ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 Czasem się bawię :twisted: i biję kolejne wyniki w 3D Marku :D Ostatnio pobiłem 10000 pkt. (standardowo nie chciał tyle wyciągnąć). Na codzień sprzęt pracuje (oprócz grafy) na ustawieniach standardowych. Teraz (jak się ochłodzi) będę bił 11000 pkt. :D :D :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...