Skocz do zawartości
gofeer

jak wyloczyc kontroler RAID w ASUS A7V333

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos wie jak go wylaczyc z poziomu BIOSu jesli w ogole sie da, bo wiem ze mozna zworka, ale wolalbym z BIOSu jak mozna bo mnie denerwuje to ciagle poszukiwanie dyskow na starcie systemu, a moze mozna jakos tylo to przeszukiwanie wylaczyc.

I jeszcze mam pytanie czy jesli podlacze do tego kalotera(RAID) jakis dysk ktory nie ma pracowac w macierzy to bedzie on normalnie wykrywany prze windowsa???

gofeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj - mamy te same plytki, wiec moze sobie pomozemy (jesli oczywiscie jesczzce dotrzesz do tej odpowiedzi). Ja mam tak - wlaczony kontroler RAID i podpiety do tego dysk QUANTUMA i CD-RW LITEON. Na poczatku bios PROMISA wykrywa co tam ma do wykrycia i startuje system - w nim sa widziane wsystkie podpiete napedy - pod warunkiem ze masz zainstalowane sterowniki do obslugi ATA. Moj problem polega jednak na tym ze system sie wydziera i kloci przy instalacji tych sterow bo oczywiscie chce sterowniki do RAID'a. Nie wiem jak przestawic RAID'a na normalne kontrolery ATA 100 czy 133 (bo juz sam nie wiem co ten kontroler obsluguje). POzdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...