Skocz do zawartości
dywan

Prime95 error

Rekomendowane odpowiedzi

Przy Bartonie 2500 taktowanym normalnie nie wystepuje blad.

Natomiast przy @3200 otrzymuje:

Test 1 of 28,4000 ...

ERROR: ROUNF OFF [0,4241676331]>0.40

Possible hardware failure, consult the readme file.

/// przejac sie tym czy to olac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze timingi zbyt wysokie? bo na 1.8v to nie powinien wyskoczyc blad choc mogl by... :wink:

Po pierwsze : po jakim czasie pojawia się błąd?

Po drugie : w jakim teście (Small FFTs, Large FFTs czy Blend?)?

Po trzecie : właśnie jak napisał Proximo możliwe jest, że masz zbyt ostre timingi pamięci.

Po czwarte : jak wyjatkowo kiepsko trafiłeś, to nawet na 1,9v na FSB200 nie pójdzie, ale nie kraczmy.

Uffff :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki blad:

test large FFT

ERROR: ILLEGAL SUMOUT

wywala po 1 minucie z wynikiem

torture test ran 1 minutee - 0 errors, 100 warnings

a w tescie small FFT

FATAL ERROR: Resulting sum was 2.812100574969702e+034, expected: 2.812100574969702e+034

Hardware failure detected

co to za bledy sprzet z podpisu

dodam ze tamp proca w pracy w systemie to pk 47-51* a po mocnym obciazeniu ok 65*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właczam ten program daje Options:

Self Test iii po 20 sekundach na Test 1 of 28 wyskakuje cos takiego

ERROR: SUM(INPUTS) != SUM(OUTPUTS), 2.629200207917619e+037 != 2.629200207917619e+037

Possible hardware failure , consult the readme file

Procka mam 1700+ zawsze chodził 12x166 , napiecie 1,6 V i było ok, zwiększyłem sobie na 11x180i to cos wyskakuje, to dałem spowrotem na 12x 166 i tez to gowno wyskakuje, RAM mam 265 MB 333Mhz elixir, 8RDA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie jestem Świętym Mikołajem ;) ale jeżeli tak szybko w Prime pojawiają się błędy (przeczytajcie sobie stress.txt), to oznacza tylko jedno - hardware jest bardzo niestabilny i chodzi albo o procesor (przede wszystkim) albo o pamięć (w drugiej kolejności).

Błędy po 3-4 godzinach można uznać za dopuszczalne i raczej żadna aplikacja nie będzie powodowała problemów. Ja jestem świrem na tym punkcie, więc u mnie jedna doba to minimum. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, ja zdarlem sobie nowsza chyba wersje z chip.pl :) i hula ok, ale ja robilem test najdluzej 11 minut a nie 3 - 4 h :D

To się ciesz, gratuluję dobrego humoru - po co robisz testy Primem? Co to oznacza "chyba nowsza wersja"? Jeżeli odpalasz Prime95 to albo na miniumum kilka godzin, albo w ogóle. Może po 11 minutach napiszesz potem w sigu Prime-stable? Bzdura .... bo nawet jednego testu nie zdąży przejść ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie jestem Świętym Mikołajem ;) ale jeżeli tak szybko w Prime pojawiają się błędy (przeczytajcie sobie stress.txt), to oznacza tylko jedno - hardware jest bardzo niestabilny i chodzi albo o procesor (przede wszystkim) albo o pamięć (w drugiej kolejności). 

Błędy po 3-4 godzinach można uznać za dopuszczalne i raczej żadna aplikacja nie będzie powodowała problemów. Ja jestem świrem na tym punkcie, więc u mnie jedna doba to minimum. :P

zapewne chodzi o procka bo jak mialem 166x11 to tak szybko niewyskakiwaly bledy

ale teraz mi niby wyskakuja w tym pierwszym i drugim tescie bledy aale moje odczucie w graj i pracy jest takie ze jest stabilniejszy 8O ani nie mam resetow jak gram ani wyjsc do windy wiec nie wiem o co mu chodzi

dodam ze jak mierzylem CPU stability test 5.0 o ile dobrze pamietam 1 godzine i 50 minut nie mialem zadnego bledy, wiec moze to te chlodzenie dzisiaj :) kupie se cos lepszego i sprawdze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi