Skocz do zawartości
Alik

Asus A7v600-x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problemik z płytą Asus A7v600, procek AMD XP2000 i pamięć 256MB.

Zawsze jak po raz pierwszy uruchamiam komputer to wszystko dziala ok, ponieważ i płyta i procesor nie osiągnęły jeszcze temperatury jaka jest ustawiona w biosie (dla płyty 30 stopni). Wiadomo ze podczas pracy komputera plyta i procesor osiagaja wyzsza temperature. Jak teraz zrestartuję komputer (płyta ma np 31 stopni) to po załadowaniu dysków a przed ładowaniem Windowsa wyskakuje błąd:

"Hardware monitor found an error.Enter power setup menu for details".

Jak nacisne spacje to Windows sie laduje.

Czy należyloby zmienic cos w biosie :?:

Czy można w jakiś sposób ustawić w biosie wyższa temperature nominala płyty :?:

dzieki za ewentualne odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

mam podobny problem, ta sama płyta i wiatraczek na procku sam dobiera prędkość do temperatury CPU wiec po uruchomieniu kręci sie bardzo wolno(ok 250rpm) i przez to bios mi wyrzuca bład hardware monitor found an error ,bo myśli ze wiatraczek jest uszkodzony lecz wiatraczek jest dobry bo jak juz sie procek rozkreci to wiatraczek kreci sie ok 3000rpm! jak moge zmienić by mi sie ten komunikat nie pokazywał ??!! wgrałem najnowszy bios lecz nic to nie zmieniło ;/ w biosie tez nie bardzo moge znalesc funkcji ktora by to regulowala.

moze ktos miał podobny problem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak miałem....w Biosie....nie pamiętam już gdzie... jest opcja gdzie wyłącza się te komunikaty...

(zatrzymanie w razie błędów...czy coś w tym stylu...)

Od momentu jak wyłaczyłem to zgłaszanie błędu, komp startuje bez problemu, na wiatraku 2000 rpm

non stop i temperaturki na procku i płycie w spoczynku: 38, 29 st, w obciążeniu: 44, 31 st.

Szukajcie w BIOS'ie.. a znajdziecie..;), a jak nie, to piszcie, a się pofatyguje do swojego BIOS'u...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...