Skocz do zawartości
Garfield^

czy da się uratowac ten ram ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam taki oto nietypowy problem, a raczej kolega ma, a mianowicie zakupił on ram do nowego kompa, którego pomagałem mu składać, pod sam koniec, gdy all już było prawie wsadzone do budy, wzioł (kolega) kostke ramu i chciał ją włożyć, niestety nie wiem czy to z nieuwagi, niecierpliwości czy też głupoty włożył ją drugą stroną ( "do góry nogami" ), gdy to zobaczyłem zaraz wziołem i go wyciągnołem, popatrzyłem na kość, a tam takie układy (dwa) były bardzo naruszone (puściły luty) i po prostu oba układziki odpadły; kumpel zdenerwowany, zresztą ja też poszlismy do elektronika żeby coś poradził, polutował nam, skasował 1 zeta i powiedział, że nie wie czy ten ram będzie działać, pozliśmy do kolegi spowrotem wkładamy kostke, uruchamiamy kompa i wyświtla się czarny ekran, a na nim w lewym górnym rogu cyfry (64... coś tam), przekładałem do różnych slotów i to samo, wyciagłem kość i dokładnie przeczyściłem w miejscu lutowania, wkładam spowrotem i okazało się że działa, mieliśmy nadzieje, ze już nic się nie stanie, no ale niestety po jakis 15 minutach siedzenia na kompie, przy jakiejkowliek operacji zaczoł mulić twardy, a po chwili przy uruchamianiu jakiejkolwiek aplikacji wyskaiwał błąd pamięci, po restarcie to samo czyli 15-20 minut dobrej pracy i znowu problemy. Chciałbym się was zapytać do czego służą owe układziki, czy można je np wymienić na inne lub czy wogle da się uratować ten ram ? Aha sprawdzałem z moim ramem i było u niego gicior, natomaist jego ram w moim kompie powodał te same problemy, więc to ewdentnie wina ramu. Prosiłbym o nie wyśmiewanie się tylko o jakieś sensowne rady, ponieważ nerwów mi jak i kumpli na jeden dzień wystarczy. Aha tak wyglądają owe

układy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za słowa otuchy, nie wiesz może kto by mi to profesionalnie mógł zrobić (woj. Śląskie) bo elektronik może nie miał jakiejś super lutownicy do lutowania tak małych elementów, a tak przy okazji co to za układy i do czego służą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestey niewiem ale chyba cos z napięciem, i jest to duży układ więc raczej łatwo go przylutowac. popatrz na allegro tam coś powinieneś znajść, było kilka linków na forumdo takich przedsiebiorstw poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem dziś u Sinusa i dowiedziałem się, że prawdopodbnie ram sie sfajczył i te zwisy są spowodowane tym że po napełnieniu się kości danymi pamięć nie umie ich usunąć, przyznał jednak że to co pci powiedział jest możliwe i wybiore się do gościa co naprawia komórki i ma specjalną lutownice, może to pomoże, jeśli ktoś by wymyslił coś nowego neich napisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi