..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 mam maly dylemacik i nie wiem co kupic.chcialem kupic skaner Microteka 3800 http://www.microtekusa.com/sm3800.html ale pomyslalem tez o 256 DDR i tu jest problem :) co wybrac ?? mam troszke malo ramu wiec moze sie przydac ale skaner tez bedzie potrzebny ... wiec ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 :D po krotkim namysle wziolbym skaner (nie zlosc sie ze dopisuje cos do twojego posta bo to wkoncu rada :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 A ja bym wziął ramy... Bo ram sie zawsze przyda a skaner (przynajmniej u mnie) stoi i sie na nim kurz zbiera... Później trzeba sprzątac i jest beznadziejnie... A takie ramy to miodzio mieć ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ja mam skaner i kozystam z niego raz na kilka miesiecy ;) albo i zadziej :P a ram by sie przydal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ja mam skaner i kozystam z niego raz na kilka miesiecy ;) albo i zadziej :P a ram by sie przydal To sie absolutnie zgadzamy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ja mam skaner i kozystam z niego raz na kilka miesiecy ;) albo i zadziej :P a ram by sie przydal To sie absolutnie zgadzamy 8) no ba ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a moze proponujecie jeszcze cos innego za ok 300 zeta? ale cos sensownego a nie jakis UPS :) albo WC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a moze proponujecie jeszcze cos innego za ok 300 zeta? ale cos sensownego a nie jakis UPS :) albo WC w twoim wypadq ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a moze proponujecie jeszcze cos innego za ok 300 zeta? ale cos sensownego a nie jakis UPS :) albo WC hmm.... a moze grafe zmienisz :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Tak szczerze to ja bym sobie qpił za 300zł PIWA... no ale to Forum o sprzecie wiec qp RAMY ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reksio Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Tak szczerze to ja bym sobie qpił za 300zł PIWA... no ale to Forum o sprzecie wiec qp RAMY ;) I wypil bys piwa za 300 zeta ?? Ciekawe. Pozatym to z piwa mial bys tylko brzuch a jak kupisz ramy to przynajmniej sie przydadza :) Prawda? A co do tego co kupic. Musisz rozpatrzec to pod katem co ci bardziej potrzebne. Potrzebny ci skaner to go kup, jezeli ma on tylko stac i ladnie wygladac to kup ramy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Jeżeli naprawde niezbędny jest dla ciebie skaner to kupuj, ale wybrałbym RAM, bo 128MB to b.mało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Jeżeli naprawde niezbędny jest dla ciebie skaner to kupuj, ale wybrałbym RAM, bo 128MB to b.mało.wiem ze to malo ale mi wystarcza :) gram bardzo rzadko w jakies gierki a w win 98 nie potrzeba wiecej niz 128 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a moze proponujecie jeszcze cos innego za ok 300 zeta? ale cos sensownego a nie jakis UPS :) albo WC hmm.... a moze grafe zmienisz :?: nie gram :) albo jak gram to rzadko i malo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Ja mam skaner i tesh go urzywam raz na kilka miechów dlatego doradzam ci żebyś kupił ram-y Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Jak wstawisz ram to będziesz z niego korzytał po każdym włączeniu kompa. Bo nie wydaje mi się że będziesz włączał kompa żeby coś zeskanować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Bo nie wydaje mi się że będziesz włączał kompa żeby coś zeskanować.jasne ze nie :) bede skanowal przy WYLACZONYM 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Chciałem powiedzieć że nie będziesz włączał kompa tylko po to żeby przeskanować. Moja wina przyburaczyłem :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 moj wybor to skaner :) przyda sie a ram wyciagne od starszych na swieta :) jak dobrze pojdzie to z 512 pc 333 :) thx all za pomoc :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Jeżeli naprawde niezbędny jest dla ciebie skaner to kupuj, ale wybrałbym RAM, bo 128MB to b.mało. jak to b.mało ? chyba ci chodzilo o wypasione najnowsze gierki, no to sie moge zgodzic ale tak ogolnie rzecz biorac to niesadze, ze to jest 'b.mało' a jakbys okreslil 64MB ? albo 32MB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 jak to b.mało ? chyba ci chodzilo o wypasione najnowsze gierki, no to sie moge zgodzic ale tak ogolnie rzecz biorac to niesadze, ze to jest 'b.mało' a jakbys okreslil 64MB ? albo 32MB ? Ultra mało :) Na windowsie 98 pracuje się dobrze mając powyżej 128MB RAM, a na XP to powyżej 256. Dokładając do tego programy graficzne, kilka otwartych okien, to komputer ze 128 wiecznie korzysta z pliku wymiany i więcej "myśli" niż działa - przelicza. Do gier wystarcza 256MB, przynajmniej tak było w moim przypadku, ale Corel, Adobe mają większe wymagania bo przy 256 to mi już pare razy komp odmówił współpracy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 jak to b.mało ? chyba ci chodzilo o wypasione najnowsze gierki, no to sie moge zgodzic ale tak ogolnie rzecz biorac to niesadze, ze to jest 'b.mało' a jakbys okreslil 64MB ? albo 32MB ? Ultra mało :) Na windowsie 98 pracuje się dobrze mając powyżej 128MB RAM, a na XP to powyżej 256. Dokładając do tego programy graficzne, kilka otwartych okien, to komputer ze 128 wiecznie korzysta z pliku wymiany i więcej "myśli" niż działa - przelicza. Do gier wystarcza 256MB, przynajmniej tak było w moim przypadku, ale Corel, Adobe mają większe wymagania bo przy 256 to mi już pare razy komp odmówił współpracy. no to musisz miec bardzo kiepskie zarzadzanie pamiecia. ja corela i adobe uzywalem jeszcze jak mialem 64 MB i mi nic nie odmawialo wspolpracy. "Na widnowsie 98 pracuje sie dobrze mając powyżej 128MB RAM..." naprawde chyba nie wiesz co mowisz ! to jesli sie pracuje dobrze majac powyzej to napisz mi ile trzeba miec zeby sie pracowalo super. 512 ? czy 1 GB RAM ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 no to musisz miec bardzo kiepskie zarzadzanie pamiecia. ja corela i adobe uzywalem jeszcze jak mialem 64 MB i mi nic nie odmawialo wspolpracy. "Na widnowsie 98 pracuje sie dobrze mając powyżej 128MB RAM..." naprawde chyba nie wiesz co mowisz ! to jesli sie pracuje dobrze majac powyzej to napisz mi ile trzeba miec zeby sie pracowalo super. 512 ? czy 1 GB RAM ? Więc spróbuj otworzyć powyżej 30 obrazków JPG i dać drukuj - w tym momencie mój komputer przez pare min myśli i widzę w RamIdle, że pamięć idzie na 0. Często kończy się to tym, wydrukowana zostaje połowa z zaznaczonych dokumentów. Co do kiepskiego zarządzania pamięcią to : mam RamIdle jak wcześniej pisałem, poza tym stałe swapfile na 1GB, komputer optymalizowany jako serwer.... (więc co jeszcze mogę zrobić by działało lepiej ?? - system WinXP Profesional) Do windowsa 98 nie jest bardzo potrzebne więcej niż 256MB bo i tak nie umie tego właściwie obsłużyć - nie widać przyrostu wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 Więc spróbuj otworzyć powyżej 30 obrazków JPG i dać drukuj - w tym momencie mój komputer przez pare min myśli i widzę w RamIdle, że pamięć idzie na 0. Często kończy się to tym, wydrukowana zostaje połowa z zaznaczonych dokumentów. Co do kiepskiego zarządzania pamięcią to : mam RamIdle jak wcześniej pisałem, poza tym stałe swapfile na 1GB, komputer optymalizowany jako serwer.... (więc co jeszcze mogę zrobić by działało lepiej ?? - system WinXP Profesional) Do windowsa 98 nie jest bardzo potrzebne więcej niż 256MB bo i tak nie umie tego właściwie obsłużyć - nie widać przyrostu wydajności. no to widocznie cos popsute miales. pamietam jak z 64 MB na w98se drukowalem siostrze 74 stronnicową prace dyplomową z czego prawie co druga strona zawierala jakies rysnuki, zdjecia (bo architektore studiowala) i fakt faktem mielil dlugo ale sie nie wykladal. koniec tematu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 Ja drukowałem zeskanowaną książke i to był problem bo miała ona 300 stron i musiałem to rozłożyć na 10 osobnych drukowań. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 skads to znamy : niepoisana zasadamowi ze plik wymiany ma byc 2,5 razy ilosc ramu w kompie khy khy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...