Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam maly dylemacik i nie wiem co kupic.chcialem kupic skaner Microteka 3800 http://www.microtekusa.com/sm3800.html ale pomyslalem tez o 256 DDR i tu jest problem :) co wybrac ?? mam troszke malo ramu wiec moze sie przydac ale skaner tez bedzie potrzebny ... wiec ??

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak szczerze to ja bym sobie qpił za 300zł PIWA... no ale to Forum o sprzecie wiec qp RAMY ;)

I wypil bys piwa za 300 zeta ?? Ciekawe. Pozatym to z piwa mial bys tylko brzuch a jak kupisz ramy to przynajmniej sie przydadza :) Prawda?

A co do tego co kupic. Musisz rozpatrzec to pod katem co ci bardziej potrzebne. Potrzebny ci skaner to go kup, jezeli ma on tylko stac i ladnie wygladac to kup ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli naprawde niezbędny jest dla ciebie skaner to kupuj, ale wybrałbym RAM, bo 128MB to b.mało.

jak to b.mało ? chyba ci chodzilo o wypasione najnowsze gierki, no to sie moge zgodzic ale tak ogolnie rzecz biorac to niesadze, ze to jest 'b.mało'

a jakbys okreslil 64MB ? albo 32MB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to b.mało ? chyba ci chodzilo o wypasione najnowsze gierki, no to sie moge zgodzic ale tak ogolnie rzecz biorac to niesadze, ze to jest 'b.mało'

Ultra mało :)

Na windowsie 98 pracuje się dobrze mając powyżej 128MB RAM, a na XP to powyżej 256. Dokładając do tego programy graficzne, kilka otwartych okien, to komputer ze 128 wiecznie korzysta z pliku wymiany i więcej "myśli" niż działa - przelicza. Do gier wystarcza 256MB, przynajmniej tak było w moim przypadku, ale Corel, Adobe mają większe wymagania bo przy 256 to mi już pare razy komp odmówił współpracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ultra mało :)

Na windowsie 98 pracuje się dobrze mając powyżej 128MB RAM, a na XP to powyżej 256. Dokładając do tego programy graficzne, kilka otwartych okien, to komputer ze 128 wiecznie korzysta z pliku wymiany i więcej "myśli" niż działa - przelicza. Do gier wystarcza 256MB, przynajmniej tak było w moim przypadku, ale Corel, Adobe mają większe wymagania bo przy 256 to mi już pare razy komp odmówił współpracy.

no to musisz miec bardzo kiepskie zarzadzanie pamiecia.

ja corela i adobe uzywalem jeszcze jak mialem 64 MB i mi nic nie odmawialo wspolpracy.

"Na widnowsie 98 pracuje sie dobrze mając powyżej 128MB RAM..."

naprawde chyba nie wiesz co mowisz !

to jesli sie pracuje dobrze majac powyzej to napisz mi ile trzeba miec zeby sie pracowalo super. 512 ? czy 1 GB RAM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to musisz miec bardzo kiepskie zarzadzanie pamiecia.

ja corela i adobe uzywalem jeszcze jak mialem 64 MB i mi nic nie odmawialo wspolpracy. 

"Na widnowsie 98 pracuje sie dobrze mając powyżej 128MB RAM..."

naprawde chyba nie wiesz co mowisz !

to jesli sie pracuje dobrze majac powyzej to napisz mi ile trzeba miec zeby sie pracowalo super. 512 ? czy 1 GB RAM ?

Więc spróbuj otworzyć powyżej 30 obrazków JPG i dać drukuj - w tym momencie mój komputer przez pare min myśli i widzę w RamIdle, że pamięć idzie na 0. Często kończy się to tym, wydrukowana zostaje połowa z zaznaczonych dokumentów. Co do kiepskiego zarządzania pamięcią to : mam RamIdle jak wcześniej pisałem, poza tym stałe swapfile na 1GB, komputer optymalizowany jako serwer.... (więc co jeszcze mogę zrobić by działało lepiej ?? - system WinXP Profesional)

Do windowsa 98 nie jest bardzo potrzebne więcej niż 256MB bo i tak nie umie tego właściwie obsłużyć - nie widać przyrostu wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc spróbuj otworzyć powyżej 30 obrazków JPG i dać drukuj - w tym momencie mój komputer przez pare min myśli i widzę w RamIdle, że pamięć idzie na 0. Często kończy się to tym, wydrukowana zostaje połowa z zaznaczonych dokumentów. Co do kiepskiego zarządzania pamięcią to : mam RamIdle jak wcześniej pisałem, poza tym stałe swapfile na 1GB, komputer optymalizowany jako serwer.... (więc co jeszcze mogę zrobić by działało lepiej ?? - system WinXP Profesional)

Do windowsa 98 nie jest bardzo potrzebne więcej niż 256MB bo i tak nie umie tego właściwie obsłużyć - nie widać przyrostu wydajności.

no to widocznie cos popsute miales.

pamietam jak z 64 MB na w98se drukowalem siostrze 74 stronnicową prace dyplomową z czego prawie co druga strona zawierala jakies rysnuki, zdjecia (bo architektore studiowala) i fakt faktem mielil dlugo ale sie nie wykladal. koniec tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...